Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одяг.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте процеси моделювання одягу.

Моделювання процес розробки моделі за якого надалі виготовляються вироби промисловим способомм та індивідуальним. При створенні моделі крім матеріалів призначення одягу пропонується фасон виробу хар-ть силует і покрій. Силуетом називаеться площинне зображення форми одягу. Він хар-зує ступінь прилягання одягу до фігури, ширину і висоту плечей, положення лінії талії і низу. За ступенем прилягання до фігури по лінії талії силует може бути:-прилягаючим щільно облягає і підкреслюють талію; -напівприлягаючим щільного облягання немає талія злегка позначена;-прямим ширина виробу однакова на рівні лінії грудей, талії, стегон і низу;-вільний або трапеціє подібний, виріб розширений від лінії грудей до низу.Покрій хар-ться видом вшивання рукава і втаяні реглам, кімоно, цільнокроєні.Формою коміру є прямий, круглий, стійка, шарфиком, шалькою.Видом застібки і видом кишені: накладна, скована. Особливості моделювання виробів із трикотажу звязані із специфікою трикотажного вироба і властивостями самого полотна.

  1. Охарактеризуйте процеси конструювання одягу. процес розробки за зразком моделі креслення деталей виробу і виготовлення лекал або викрійок. Обємна форма виробу при розробки конструкції повинна бути розгорнута на площині. ЇЇ додають за рахунок виточок і швів.Конструкція повинна цілком відтворювати модель і забезпечувати гару посадку виробу по фігурі. При розробці конструкції одягу використовують розмірні ознаки типових фігур,а також припуски.. Існують декілька способів розробки конструкції одягу: -розрахунково-графічні;-макетно-модельні;-із використанням спеціальних компьютерних програм.

  2. Перечисліть основні та похідні деталі плечових виробів.

Плечові вироби (пальто, піджаки, блузи, плаття, сорочки) вони включають наступні деталі –Основні: полочки, спинка, рукава, нижній комір; -Похідні: верхній комір, підборта, деталі кишень(клапан бокової кишені), застібки, деталі підкладкові, прокладкові, оздоблювальні.

  1. Перечисліть основні та похідні деталі поясних виробів.

Поясні вироби (брюки, штани, спідниці): Основні: передні і задні половинки штанів, спідниць, пояс. Похідні- деталі застібки, кишень, підкладки, прокладок, оздоблювальні.

  1. Які процеси включає виготовлення одягу?

Процес виготовлення одягу включає наступні процеси, етапи:-розкрійний(підготовчі та основні операції); - пошивні операції тобто зєднані деталей та розлів одягу; -волого-теплова обробка;- заключно-оздоблювальні.

  1. Охарактеризуйте підготовчі операції розкрійного процесу (конфекціонування, підсортування, розрахунок кількості тканин).

Підготовчі операції розкрійного процесу включають: -приймання матеріалів за якістю і кількістю-всі виявлені пороки визначають крейдою, ниткою щоб при розкрої вони не потрапили на деталі виробу; -конфекціонування добірка для кожної моделі всіх матеріалів основних, підкладкових, теплозахисних, форнітура, нитки на основі супроводжувальних конфекційних карт. В таких картах подається ескіз моделі приклеяні зразки матеріалів верху, гудзиків; -підсортування тканин у настили. В один настил поєднують матеріали однакові за волокнистим складом, шириною, малюнком, фактурою та фізико-механічними показниками; -розрахунок кількості тканин має велике зачення для знижки матеріалоємкості одягу; -обмілка полотно матеріалу на якому проведені контури лекалу, яка розрізається разом з настилом на деталі.