Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одяг.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать
  1. На які типи поділяється одяг за загальним призначенням?

За загальним призначенням одяг поділяється на типи: -побутовий найбільш поширений та універсальний, -спеціальний для захисту людини від несприятливих і шкідливих виробничих факторів і забруднень, -форменний визначає приналежність до того чи іншого відомства або роду військ, -спортивний для створення максимальних умов для заняття певним видом спорту, -національний,національні костюми різних народів.

  1. Характеристика одягу за модельно-конструктивною ознакою.

За модельно конструктивною ознакою і використання одяг поділяють на групи, які включають наступні види найменувань:-верхній одяг(пальто, напівпальто, плащ, куртка, піджак, жакет, спідниця, плаття, сарафан, блузка, сорочка,джемпер, половір, светр, рейтузи), -головні убори і хусткові шапкові вироби(кепки, шолом, берет, капелюх, чепчик, пілотка, капор, хустка, шарф), -натільна білизна(сорочки(ижня, нічна), піжама, труси, панталони, плавки, купальник, спідниця нижня підюпник, фуфайка або футболка(кальсони), -корсетні вироби(грація, напівграція,корсет, бюстгальтер, пояс для панчіх), -панчішно шкарпеткові вироби (панчохи, напівпанчохи, носки, колготки), -рукавичкові вироби(рукавички і рукавиці).

  1. Які ви знаєте ознаки класифікації одягу за видами?

на підставі наступних ознак:по-перше-за матеріалами одяг розрізняють із тканин, трикотажу, нетканних матеріалів, штучної та натуральної шкіри, а також різних сполучень цих матеріалів, по-друге- за сезонністю вироби можуть бути: літніми, міжсезонними, зимовими, і позасезонними. По-третє- за статевою віковою ознакою розрізняють: жіночий, чоловічий та дитячий:шкільний,дошкільний і ясельний. По-четверте-за стильовим рішенням одяг можна поділити на 3 основні групи: класична строча,- спортивна, -фантазійна. По-пяте за видовими найменуваннями

  1. Дайте визначення терміну „моральний знос” одягу.

Моральий знос-виражається в тому що вироби зберігають основні корисні властивості але перестають задовольняти естетичні потреби людей з звязку із зміною моди.

  1. Якими показниками характеризуються споживчі властивості одягу?

Споживчі властивості характ-ся такими функц.показниками :відповідності моделі,призначення виробувікові споживача. Функціональна властивість включає відповідність виробу розмірні і повноті групі людини,сезонну ознаку,конкретній обстановці праці і відпочинку,матеріала і обробку.Щоб сформувати споживчих властивостей одягу першу чергу враховуються типові постаті, часто які серед населення.Якість одягу характеризується сукупністю властивостей, що обумовлюють її придатність задовольнятиопределен¬ние потреби у відповідність до призначенням.Споживчі властивості одягу характеризуються такими показниками:1. Показники призначення (функціональні) включають відповідність моделі призначенню вироби, віку й виглядом споживача. Ці показники включають відповідність вироби розмірної і статево-віковою групі людини, сезонним ознаками, конкретної обстановці праці та відпочинку, і навіть застосовуваним матеріалам,отделкам, фурнітурі;2. Естетичні показники передбачають відповідність вироби сучасному напрямку моди за формою, покрою, конструктивним і декоративним лініях,цветовому рішенню, матеріалам виробу,. Ці показники характеризують рівень оброблення і обробки, чіткість й виразності виконання товарних знаків, ярликів, упаковки;3. Доергономическим показниками ставляться відповідність конструкції вироби розмірам і малої форми тіла людини, зручність конструкції вироби у поступовій динаміці, відповідність конструкції вироби психофізіологічним особливостям людини. гігієнічні, які б створенню оптимального мікроклімату під одягом;4. Експлуатаційні показники (надійність) характеризуютьсяформоустійкістью, сталістю матеріалів і сполук до розривів, навантажень і зносостійкості матеріалів.