Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одяг.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте процеси обробки шкір для верху взуття (стругання, жирування, наповнення, художнє тиснення). проводять з метою додання шкірі м'якості, гнучкості, еластичності, красивого зовнішнього вигляду, підвищення водостійкості. Вона включає стругання, барабанне фарбування, жирування, наповнення, розведення, сушіння, тяжку, покривне фарбування, пресування, нарізку мереї (рисунок на лицевій стороні, що імітує поверхню шкір різних тварин), художнє тиснення, шліфування.Після пролежки шкіри віджимають і піддають струганню - вирівнюванню товщини шкіри з боку бахтарми (зворотня сторона шкіри) на стругальних машинах.Перед фарбуванням і жируванням проводять нейтралізацію – обробку шкіри слабкими лужними розчинами, як правило, бікарбонату натрію для зниження кислотності шкіри після хромового або іншого мінерального дублення. Після нейтралізації виходить рівне фарбування по всій площі шкіри, а емульсія жиру глибше проникає у товщу шкіри.Наповненню підлягають рихлі шкіри. Для цього використовують водні дисперсії полімерів, рослинні дубителі або синтани. Після наповнення або жирування шкіри промивають у проточній воді, вивантажують з барабана і піддають відлежуванню не менше 8 год.Художнє тиснення-нанесення пресуванням на лицьову поверхню шкіри рельєфних малюнків.

  2. За якими ознаками класифікують натуральні шкіри для взуттєвих товарів?

За призначенням розрізняють натуральні шкіри для виготовлення низу, верху взуття та внутрішніх і проміжних деталей. Перші дві групи шкір поді­ляють на два типи: для взуття з нитко- клейовими і для взуття з гвинто-цвяховими способами кріплення. Шари для низу взуття нитко-клейового кріплення і для рантів досить стійкі до проривання в місцях швів, гнучкі й еластичні, а при використанні гвинто-цвяхового — більш щільні й жорсткі, добре утримують закріплювачі в мокрому й сухому стані, мають невелику вологоємність, стійкі до дії вологи і теплоти.Кожний тип шкіри розрізшгють за вихідною сировиною, способом дублення, товщиною, конфігурацією, характером і способом оброблення та ін.

  1. Характеристика натуральних шкір для низу взуття.

Шкіру для низу взуття виготовляють із шкур великої рогатої худоби з великою масою (бичок, бичина, бугай, яловиця), свинячих і кінських. За споживчими властивостями кращими є шкіри зі шкур великої рогатої Худоби. Вони більш міцні й щільні, менше намокають, стійкіші до стирання і придатні для виготовлення всіх видів шкір різного призначення.Свинячі шкіри вирізняються високою водопроникністю й намочуваністю, менш міцні до розривання порівняно з іншими шкірами, мають невелику площу. їх застосовують переважно для виготовлення устілок та інших внутрішніх деталей взуття.За товщиною в стандартній точці шкіри для низу взуття поділяють на шість категорій. Шари шкіри перших чотирьох категорій належать до підошовних, а п'ятої й шостої — до устілкових.

  1. Порівняльна характеристика хромових та юхтових шкір для верху взуття.

Юхтові шкіри виробляють рослинним дубленням у комбінації з основними хромовими солями й синтетичними дубителями, хромрослинним, хромсинтанним дубленням.Юхтові шкіри виготовляють із шкур великої рогатої худоби з підвищеною масою, свиней та кінських передин. Взуттєва юхта зі шкур великої рогатої худоби є найціннішою. Вона характеризується великою площею, значною товщиною (1,5—3 мм), високою міцністю й щільністю, меншою порівняно з юхтою з кінських і свинячих шкур водопроникністю.Розрізняють взуттєву й сандальну юхту. Взуттєва юхта товста Ц,?— 3,0 мм), м'яка, має високу водопроникність, її використовують для виготовлення робочого взуття. М'якість юхти забезпечують пікелюванням, золінням і м'якшенням; водонепроникність — інтенсивним жируванням і наповненням. У взуттєву юхту вводять 22—28 % жиру, а також здійснюють поверхневу гідрофобізацію, обробляючи її водовідштовхувальними препаратами.Із сандальної юхти виробляють літнє взуття —: сандалі. Вона відрізняється від взуттєвої юхти меншим вмістом жиру (7—15%), а отже, підвищеною пружністю й жорсткістю. Крім барабанного фарбування, виробляють юхту з казеїновим покриттям.Шкіри хромового дублення відрізняються від юхти меншою товщиною, більшою м'якістю й еластичністю, кращими гігієнічними властивостями. їх використовують для виготовлення модельного, повсякденного й легкого взуття.Для вичинювання шкір хромового дублення останнім часом, крім традиційного, почали широко застосовувати дублення з використанням солей цирконію — формальдегідноцирконієве та хромцирконієве. Таке дублення як у чистому вигляді, так і в комбінації з використанням інших дубителів сприяє підвищенню якості шкір для верху взуття, надає їм повноти й щільності, особливо пухким, нещільним і тонким ділянкам. При цьому розміри подовження шкіри вздовж і впоперек стають однаковими. Шкіри хромового дублення виготовляють із шкур великої рогатої худоби, кіз, овець, свиней, коней та ш.Асортимент хромових шкір для верху взуття складається з чотирьох основних груп: лицьові та облагороджені з гладкою лицьовою поверхнею; еластичні зі шкур великої рогатої худоби та свиней; з підвищеною товщиною зі шкур великої рогатої худоби з аніліновим обробленням: велюри, спилки-велюри зі шкур великої рогатої худоби та свиней.