Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одяг.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать
  1. Характеристика сировини для виробництва штучних та синтетичних взуттєвих матеріалів. Переваги та недоліки.

Асортимент, особливості виробництва та споживчі властивості штучних і синтетичних матеріалів для верху взуття. Штучні шкіри для верху взуття є основою (текстильною, трикотажною, нетканою), на яку наносять полімерне покриття з обробленням. Розрізняють штучні шкіри з каучуковим, полівінілхлоридним, поліуретановим покриттями.

Усі штучні матеріали виробляють з багатою кольоровою гамою, з гладкою, ворсовою або тисненою лицьовою поверхнею, що імітує мережівку натуральних шкір, фактуріу тканини (джинсової, рогожки), натуральний корок, соломку, шкіру рептилій і з рисунками друку.

Штучні матеріали з каучуковим покриттям. Асортимент цих матеріалів обмежений і представлений такими видами.

Взуттєва кірза — тришарова тканина, наскрізно просочена розчином синтетичного каучуку або латексними сумішами. На її лицьовій поверхні видно чіткий рисунок тиснення під взуттєву юхту. Із взуттєвої кірзи виготовляють халяви робочих і солдатських чобіт, голінки робочих черевиків.

Взуттєва пориста еластоштучшкіра-Т, яку виробляють на текстильній основі. Як плівкоутворювальну речовину застосовують карбоксилвмісний каучук.

Синтетичні шкіри для верху взуття - т штучні матеріали на нетканій волокнистій основі з, подіуретановим , покриттям- За зовнішнім : виглядом, фізико-механічними властивостями, грифом нагадують натуральну шкіру.

Залежно від структури матеріалу бувають одно-, дво- й тришарові. У шкірі тришарової структури нижній шар — неткана волокниста основа, просочена зв'язувальним полімером, середній — армована тонка тканина, верхній — лицьовий. У шкірі двошарової структури один шар -— це волокниста неткана основа, просочена полімером, другий .— лицьовий; у шкірі одношарової структури — неткана основа, просочена полімером.

Залежно від виду нетканої основи розрізняють синтетичні шкіри на волокнистій, в'язально-прошивній та голкопробивній основах.

Синтетичні шкіри на волокнистій основі характеризуються низькою міцністю, строчки в'язально-прошивної основи проступають на лицьовій поверхні й не зникають після тиснення. Найбільш прийнятною нетканою основою є голкопробивна. Вона утворюється внаслідок механічного скріплення основної маси волокон, розміщених у горизонтальній площині, волокнами, спрямованими перпендикулярно до горизонтальної поверхні.

За характером лицьової поверхні розрізняють гладкі, ворсові й тиснені синтетичні шкіри. Вітчизняна промисловість виробляє такі види синтетичних шкір: СК-2, СК-8, велюр, м'яка синтетична шкіра, дубльована зі штучним хутром.

  1. Що таке взуттєві картони, їх призначення. Перечисліть основні види взуттєвих картонів.Для виготовлення устілок, простилок, геленок та інших деталей використовують взуттєві картони. До їх складу входять рослинні та шкіряні волокна, які просочують латексами або бітумно-каніфольним клеєм. Кращими вважають картони, вироблені на основі шкіряних волокон. Використовують такі види взуттєвих картонів:• устілковий напіввал, виготовлений зі шкіряних волокон; • шкіряно-целюлозний картон, що містить 40 % целюлози і 60 % шкіряного волокна; • устілковий целюлозний матеріал (УЦМ), призначений для ви­готовлення основної устілки у взутті за клейового кріплення верху, виробляють із целюлозних і шкіряних (хромових) волокон; • корполон, який виробляють на основі шкіряних і синтетичних волокон, просочених сумішшю із синтетичних латексів та акрилової емульсії;• кожматол, який виробляють із шкіряних волокон, оброблених жировими сумішами з наступним латексним проклеюванням одношаровим відливанням;

поровін —устілковий матеріал (з пористим ГІВХ покриттям);

картон взуттєвий із шкіряного волокна, проклеєного полімером одношарового відливання.