Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одяг.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.06.2019
Размер:
199.17 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення розмірній типології (рт). Яка інформація необхідна для побудови рт.

Розмірна типологія - уніфікована система типових фігур чоловіків, жінок і дітей, що забезпечує найбільшу задоволеність населення одягом масового виробництва при найменшому числі типів, що містить частоту зустрічальності, класифікацію та розмірні характеристики типових фігур. Ведучими розмірними ознаками називають ті ознаки, які найкращі чином характеризують фігуру людини і його частин, служать для виділення і маркування варіантів типових фігур. У відповідності з вимогами в якості провідних ознак для виробництва одягу прийняті наступні розмірні ознаки: ріст (довжина тіла); обхват грудей;обхват талії;обхват стегон.

  1. Охарактеризуйте основні розмірні ознаки, які застосовують для виробництва одягу.

Зріст, розмір і повнота фігури є основними розмірними ознаками, які характеризують певний тип статури і є основними параметрами при пошитті і маркування швейних виробів.Зріст - це довжина фігури людини без взуття від верхівкової частини голови до підстави стопи. Він визначає і довжину виробів, тобто одну і ту ж модель можна запропонувати фігурам різних ростів. У масовому виробництві одягу прийняті п'ять основних ростов (см): I - 146 (143-148,9); II - 152 (149-154,9); III - 158 (155-160,9), IV-164 (161 -166,9); V - 170 (167-173). Інтервал байдужості між ними становить 6 см.Розмір фігури, а отже і розмір одягу, згідно, визначають величиною повного обхвату грудей.Третім основним розмірним ознакою фігури людини і вироби є повнота. Вона визначається різноманітним співвідношенням обхватів талії і стегон при одному і тому ж обхваті грудей.

  1. Які основні розмірні ознаки використовують при побудові розмірної типології дітей: у віці до 3 років та від 3 до 18 років?

При построении размерной типологии детей в возрасте до 3 лет ведущими размерными признаками приняты рост и обхват груди, от 3 до 18 лет — рост, обхват груди и обхват талии

  1. Назвіть вікові групи дітей, які об’єднані в типові фігури.

Типові фігури дітей об’єднані в 5 вікових груп. Ясельна ( 6 міс- з роки), дошкільна – (3- 6,6 років)молодша шкільна(6,5-12 років)старша шкільна(12-15,5 років) підліткова(15,5-18 років).При побудові розмір …дітей від 3-х років основн.ознаками є зріст та обхват грудей ,від 3-18-ріст,обхват грудей та талія.

  1. Які процеси включає проектування одягу?

Проектування включає процеси : - моделювання; - конструювання. Моделювання процес розробки моделі за якого надалі виготовляються вироби промисловим способомм та індивідуальним. При створенні моделі крім матеріалів призначення одягу пропонується фасон виробу хар-ть силует і покрій. Силуетом називаеться площинне зображення форми одягу. Він хар-зує ступінь прилягання одягу до фігури, ширину і висоту плечей, положення лінії талії і низу. За ступенем прилягання до фігури по лінії талії силует може бути:-прилягаючим щільно облягає і підкреслюють талію; -напівприлягаючим щільного облягання немає талія злегка позначена;-прямим ширина виробу однакова на рівні лінії грудей, талії, стегон і низу;-вільний або трапеціє подібний, виріб розширений від лінії грудей до низу.Покрій хар-ться видом вшивання рукава і втаяні реглам, кімоно, цільнокроєні.Формою коміру є прямий, круглий, стійка, шарфиком, шалькою.Видом застібки і видом кишені: накладна, скована. Особливості моделювання виробів із трикотажу звязані із специфікою трикотажного вироба і властивостями самого полотна.Конструювання процес розробки за зразком моделі креслення деталей виробу і виготовлення лекал або викрійок. Обємна форма виробу при розробки конструкції повинна бути розгорнута на площині. Обємну форму виробу додають за рахунок виточок і швів.Конструкція повинна цілком відтворювати модель і забезпечувати гару посадку виробу по фігурі. При розробці конструкції одягу як вихідну базу використовують розмірні ознаки типових фігур, що приводять в розмірно зросткових стандартах, а також припуски.Припуск дається для правильного облягання фігури та декоративного оформлення одягу. Існують декілька способів розробки конструкції одягу: -розрахунково-графічні;-макетно-модельні;-із використанням спеціальних компьютерних програм.