Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
адмінка 1 семестр іспит.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
190.76 Кб
Скачать

23. Принципи публічного управління.

Принципи державного управління доцільно розділити на дві групи: загальні та спеціальні. Загальні принципи базуються на положеннях Конституції України, законів України. Спеціальні принципи враховують організаційні аспекти діяльності органів державного управління.

Загальні принципи:

-Демократизм. Демократичний характер держави грунтується на визнанні народу джерелом влади. Народ може здійснювати вла­ду чи безпосередньо (референдум), чи опосередковано (через об­раних депутатів представницьких органів влади). Демократизм як принцип державного управління проявляється в тому, що держав­ні управлінські рішення спрямовано на задоволення інтересів усіх чи більшості громадян держави. Це - одна з основних характери­стик демократизму державного управління, оскільки події остан­ніх років в Україні свідчать про реальну можливість народу впли­вати на формування влади, водночас обрана влада (що є цілком об'єктивним) не в змозі покращити життя та відповідати намаган­ням усіх людей одразу. Саме тому державне управління здійсню­ється на підставі передвиборних гасел, підтриманих більшістю народу, і саме в інтересах цієї більшості влада в подальшому і здійснює державноуправлінські функції. Діяти одночасно в інте­ресах усіх і кожного у принципі досить важко, тому що різні люди можуть мати різні погляди з приводу того, що є позитивним або негативним у тій чи іншій загальнодержавній проблемі. Також необхідно зазначити, що демократизм як принцип дер­жавного управління свідчить про намагання держави залучати громадян (громадські організації) до прийняття важливих загаль­нодержавних рішень. Як приклад можна навести численні консультативно-дорадчі органи при вищих посадових особах держави, або проведення у серпні 2006 р. загальнонаціонального «круглого столу» з ініціативи Президента України, де обговорювалась кризо­ва ситуація в управлінні державою, результатом чого стало підпи­сання 3 серпня 2006 р. Універсалу національної єдності. Широкі права місцевого самоврядування, багатопартійна система - ці та інші аспекти в цілому характеризують демократизм як принцип державного управління.

- Законність як принцип державного управління - це правовий режим, відповідно до якого органи державної влади та посадові осо­би здійснюють свої повноваження на підставі Конституції та законів України. Статті 6 та 8 Конституції визначають, що органи законодав­чої, виконавчої та судової гілок влади здійснюють свої повноваження в установлених Конституцією межах і відповідно до законів України. В державі визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

- Гласність - вільний доступ громадян до інформації про діяль­ність органів державного управління. Реалізація на практиці вказа­ного принципу державного управління означає реальну можливість громадян знати про те, яким чином у державі готуються та прийма­ються управлінські рішення. Проявами принципу гласності є:

а) відкритість і прозорість державних органів (посадових осіб) у здійсненні їхніх повноважень;

б) суттєва роль засобів масової інформації в оприлюдненні державних управлінських рішень;

в) кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів по­буту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена (ст. 50 Конституції України).

Спеціальні принципи:

- Галузевий. Державне управління базується на органічному поєднанні однорідних за характером діяльності об'єктів управлін­ня у сфері однієї галузі (наприклад транспорт, освіта, медицина, національна безпека тощо). Система вказаної галузі характеризує­ться наявністю провідного (центрального) органу виконавчої вла­ди та підпорядкованих йому державних органів, підприємств, ор­ганізацій. Саме виходячи з галузевого принципу державного управління в Україні станом на початок 2007 р. діють 19 міністерств, які здійснюють державне управління у відповідній сфері суспільного життя

- Міжгалузевий (функціональний) Зі створенням спеціального органу державного управління йому можуть бути передані деякі повноваження з керівництва підприємствами, установами та орга­нізаціями незалежно від галузевої природи.

- Територіальний Полягає у тому, що органи державного управління здійснюють діяльність на чітко визначеній території Коли йдеться про Кабінет Міністрів України, центральні органи виконавчої влади (міністерства, державні комітети, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом)

— Поєднання централізації та децентралізації — розумне співвід­ношення централізації владних повноважень із делегуванням їх на місцевий рівень. Залежно від сфери, в якій здійснюється управління (економіка, національна безпека), ступінь проявів буде різний.

- Поєднання єдиноначальності й колегіальності – вказаний принцип державного управління зводиться до використання пере­ваг як єдиноначальності (оперативність, персональна відповідаль­ність), так і колегіальності (можливість залучення фахівців, вива­женість рішення). Єдиноначальність характеризується наділенням значними службовими повноваженнями у поєднанні з персональ­ною відповідальністю керівника органу державної влади за ре­зультати роботи керованого ним органу. Колегіальність же зво­диться до необхідності розумного використання переваг колектив­ного обговорення прийняття рішення, коли фахівці з тих чи інших питань залучаються до процесу підготування проекту рішення. Це досягається за рахунок створення колегій, рад чи нарад при орга­нах державного управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]