Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
адмінка 1 семестр іспит.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
190.76 Кб
Скачать

33. Види орагнів виконавчої влади.

Конституція України закріплює єдину систему органів виконавчої вла- ди в Україні, вона не дає їх повного переліку, відсутня їх чітка наукова класифікація.

Як уже зазначалося, органи державної виконавчої влади становлять найбільш численну групу державних органів. Взаємодіючи з іншими держав- ними структурами, органами місцевого самоврядування та об’єднаннями громадян, вони перебувають у складній ієрархічній підпорядкованості та взаємозв’язку. Для кращого вивчення особливостей організації їх діяль- ності, а також для виявлення закономірностей у взаємозв’язках окремих органів здійснюють їх класифікацію, за основу якої беруть різні критерії, а саме:

1. Від обсягу і характеру компетенції: — загальної компетенції (кму, Рада міністрів арк, місцеві державні

адміністрації);

— галузевої компетенції (Міністерство внутрішніх справ, Міністерство оборони, Міністерство науки і освіти, Міністерство промислової по- літики України); — спеціальної компетенції (міжгалузеві) (Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції, Міністерство фінансів та інші); 2. від порядку вирішення питань: — єдиноначальні (міністерства, комітети та ін.); — колегіальні (КМУ, РМ АРК); 3. від предмета спрямованості компетенції: — органи управління економічною сферою; — органи управління соціально-культурною сферою; — органи управління адміністративно-політичною сферою; 4. від обсягу повноважень по території: — центральні (КМУ, міністерства, комітети); — місцеві (державні адміністрації); 5. від характеру повноважень: міністерства, державні комітети (дер- жавні служби), центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом; 6. за місцем в системі органів виконавчої влади: — вищі та нижчі.

Центральними є ті органи, діяльність яких поширюється на всю територію України. До них можна зарахувати: Кабінет Міністрів України, мініс- терства, державні комітети, фонди тощо. Місцевим органам виконавчої влади належать повноваження приймати рішення на певній території адміністративно-територіальної одиниці. Вони виконують повноваження центральних органів виконавчої влади на тери- торії району, області, міста. Міжтериторіальні органи охоплюють своєю діяльністю частину терито- рії України, декількох областей. Такі органи забезпечують галузеве управ- ління чи здійснення спеціальних функцій на визначеній частині території країни (військові командування, управління залізницями). До органів виконавчої влади АРК належать: Рада Міністрів АРК, мі- ністерства та інші органи, повноваження яких поширюються лише на територію автономної республіки. Вони здійснюють загальне або галузеве керівництво чи виконують окремі повноваження з управління об’єктами державної власності, які розташовані на території АРК.

Органи загальної компетенції в межах підвідомчої їм території здій- снюють державне управління підконтрольними їм органами галузевої чи функціональної компетенції.

Органи галузевої компетенції реалізують державну політику у відпо- відній галузі. Галузь — це поєднання об’єктів управління під керівництвом відповідного органу виконавчої влади за ознаками виробничої єдності не- залежно від їх географічного розташування.

Органи спеціальної компетенції здійснюють керівництво з питань, які мають загальний характер для всіх чи багатьох галузей господарства.

Органи державної виконавчої влади можна класифікувати і за іншими критеріями, наприклад, щодо характеру підпорядкування на ті, що зна- ходяться у подвійному підпорядкуванні (наприклад, фінансове управління УМВС областей) і на ті, що мають центральне (відомче) підпорядкування (наприклад, районні військові комісаріати); на такі, утворення яких перед- бачено Конституцією (наприклад, КМУ), і такі, утворення яких Конституцією не передбачено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]