Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiдручник_РСПЗ_03_11.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.48 Mб
Скачать

8.4. Перехід від розпізнавання тільки адрес до розпізнавання та інтерпретації всіх зображень, позначок та текстів на поштових відправленнях

Сучасні розробки розпізнавальних систем спрямовані на задоволення все більш вимогливих запитів поштових операторів. З наближенням перспективи повної лібералізації ринку поштових послуг, конкурентоспроможність оператора буде визначатися більшою гнучкістю в управлінні існуючими технологічними системами та спроможністю запропонувати нові послуги споживачам.

Таким чином, весь цикл обробки пошти неможливий без розбору інформації, зазначеної на конверті, як це показано на рис. 1. Тобто обробки не лише повної адреси (включно з ім’ям одержувача), а також відбитків маркувальних (франкувальних) машин, в тому числі позначок матричного штрихового коду, різноманітних поштових штемпелів, марок, наклейок на авіапошту, ознак пошти 1-го та 2-го класів, різних кодів (ідентифікаційний ярлик або позначка про реєстроване відправлення, штрих-код клієнта пошти, тощо), адрес отримувача та відправника, відмітки про повернення пошти відправнику чи “адресата не знайдено”, позначки щодо спеціальної доставки, реклами, логотипів тощо.

Для досягнення високих показників функціональності компанією Solystic (Франція) на основі сучасних іновацій та інформаційних технологій розроблені методи високоякісного розпізнавання всієї інформації, доступної на поштовому відправленні.

На зміну розпізнавання стандартного чорно-білого зображення прийшло розпізнавання кольорового, завдяки чому інформація легше ідентифікується і зчитується. Структура системи розпізнавання дозволяє легко інтегрувати різноманітні алгоритми. З досвіду у розпізнаванні адрес стає очевидним той факт, що головне завдання полягає у поєднанні різних за ефективністю результатів аналізу образів та виділення і класифікації ознак, отриманих з різних джерел. Головна мета залишається незмінною: підвищити рівень зчитування і не допустити збільшення помилок.

Компанія Siemens також впровадила у виробництво систему для знаходження та розпізнавання усіх важливих об’єктів на поштових відправленнях—починаючи з адрес і закінчуючи марками різного класу. Система оснащена єдиним універсальним пристроєм, який замінює цілу низку різноманітних сенсорів. Це вдосконалена камера для розпізнавання кольорів (ACR). Ця система та застосована технологія входять до складу комплексу для автоматичного розпізнавання ART-id.

За допомогою камери ACR аналізуються чорно-білі та кольорові зображення з високою роздільною здатністю, що дозволяє розрізнити кожну деталь тексту та графіки. Нова камера потребує лише процесора для розпізнавання обох типів зображень. Висока роздільна здатність чорно-білих зображень забезпечує відповідно високий рівень вірного зчитування тексту, а кольорових зображень - дозволяє з високою ймовірністю розпізнати цінність марки, вид наклейки чи позначки тощо.

Для процесів зчитування та розпізнавання поштових марок створені та використовуються потужні інструменти для ведення баз даних марок. Сучасною тенденцією є збільшення кількості ознак захисту марок з метою підвищення безпеки та зниження рівня шахрайства, а також перехід до так званих цифрових поштових марок із криптографічним захистом інформації, що наноситься на поштове відправлення у вигляді двовимірного штрихового коду, як це показано на рис. 8.1.