Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пiдручник_РСПЗ_03_11.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
3.48 Mб
Скачать

1.2 Перетворення зображень у цифрову форму

Для того щоб перетворити зображення з аналогової форми у цифрову необхідно виконати дві процедури: дискретизацію та квантування. Нехай зображення описується функцією , де – координати у площині зображення, які мають потужність множини дійсних чисел, при цьому їх називають неперервними, а значення – характеристика кольору або яскравість точки зображення з координатами . У загальному випадку, дискретизація полягає у переході від координат , які є дійсними числами, до нових координат , які є цілими числами. При цьому функція замінюється множиною значень , які називаються відліками. У свою чергу квантування полягає у заміні множини значень , яка є множиною дійсних чисел, дискретною скінченою множиною характеристик кольору або яскравості дискретного елементу зображення , де . Після виконання процедур дискретизації та квантування отримують зображення у цифровій формі. Розглянемо процедури дискретизації та квантування більш детально.

1.2.1 Дискретизація та квантування зображень

Дискретизацію аналогового зображення можна виконати різними методами, наприклад, з використанням інтегральних перетворень. На практиці використовується періодична дискретизація, яка полягає у наступному. Обирається крок дискретизації по кожній з координат: та . Далі зображення «розбивається» на окремі елементи, як це схематично зображено на рис. 1.4.

Рисунок 1.4 – Відліки прямокутної періодичної дискретизації

Відповідність між відліками кольору та функцією визначається рівністю

.

Решітку, яку отримують у результаті дискретизації називають растром. Елементи растру (відліки) прийнято називати пікселами. Ця назва походить від англійського терміну "pixel", що є скороченням слів picture element – елемент рисунку, зображення.

Від величини кроків дискретизації залежить розподільна здатність дискретизованого зображення, яку прийнято визначати як кількість пікселів в одному дюймі (1 дюйм дорівнює 2,53 см), яку позначають абревіатурою ppi – pixels per inch. Наприкад, розподільна здатність 60 ppi означає що в одному дюймі міститься 60 пікселів. Від розподільної здатності залежить якість відтворення дискретизованого зображення. Проілюструємо це на прикладі дискретизації зображення трикутника за умови що його розміри 1×1 дюйм.

З наведених рисунків слідує, що чим більша розподільна здатність тим менше відмінностей між реальним та дискретизованим зображеннями.

а) б) в)

Рисунок 1.5 – Дискретизація з різною розподільною здатністю а) оригінальне зображення; б,в) дискретизовані зображення з розподільними здатностями у 4 та 8 ррі.

Звичайно, що не можна як завгодно збільшувати розподільну здатність, тому постає питання визначення умов щодо вибору оптимального кроку дискретизації. Ці умови можна отримати, якщо розглядати як двовимірний сигнал з обмеженим частотним спектром: , . Тоді, згідно з теоремою Котельникова, крок дискретизації повинен задовольняти умовам: , . Виконання цих умов забезпечує максимальну якість дискретизованого зображення та мінімізує помилку відтворення аналогового зображення з дискретизованого.

При цифровій обробці зображень діапазон значень характеристик кольору або яскравості поділяється на ряд дискретних рівнів. Ця процедура називається квантуванням. Розглянемо процедуру квантування на прикладі функції однієї змінної . Квантування цієї функції складається з наступних кроків. Спочатку множина її значень, у найпростішому випадку, розбивається на діапазонів , .

Кожному з цих діапазонів приписується відповідний рівень квантування . Тоді значення функції замінюється на відповідний рівень квантування (див. рис. 1.6). При рівномірному квантуванні, діапазони та рівні визначаються з використанням співвідношень [1.3]

,

,

а середньоквадратична помилка квантування буде дорівнювати . Тобто, як і у випадку дискретизації якість квантованого зображення залежить від кроку квантування .

Рисунок 1.6 – Рівні квантування

З використанням рівномірного квантування розроблено графічний формат ВМР. У цьому форматі використовується адитивна модель відображення кольрів у ЕОМ. Це так звана RGB-модель, або простір кольорів RGB. У цій моделі використовують три основних кольори: червоний – R, зелений – G та синій –B. Довільний колір отримують як суму трьох основних з різними інтенсивностями. Для відображення інтенсивності кожного кольору використовується 256 рівнів квантування. Це дозволяє використовувати у цифровій формі для кодування кожного з цих кольорів один байт. При цьому можна відобразити різних відтінків (людина може розрізняти лише близько 10 млн. відтінків кольору).