Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Альбом АХ студ..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Методика виконання роботи

При визначенні концентрації речовини в розчині варто дотримуватись такої послідовності в роботі: 1) вибір світлофільтра; 2) побудова калібрувального графіка для даної речовини;

3) вимір оптичної густини досліджуваного розчину і визначення концентрації речовини в розчині.

Вибір світлофільтра. Для вибору світлофільтра необхідно одержати спектральні характеристики кожного з двох барвників у водяному розчині. Для чого готують і вимірюють оптичну густину стандартних розчинів з концентрацією досліджуваних барвників  0,02 г/л. Розчин порівняння – дистильована вода для усіх світлофільтрів. Дані для кожного барвника заносять у таблицю 4. За отриманими даними на міліметровому папері будують криву, відкладаючи по осі абсцис – довжини хвиль l, а по осі ординат - відповідні значення оптичної густини розчину. За графіком залежності D від l знаходять максимум поглинання для обох барвників і відповідні світлофільтри. При цьому можуть бути два варіанти:

Барвник А при довжині хвилі світлофільтра l1, має максимальну оптичну густину DA; барвник В при цій же довжині хвилі l1 має оптичну густину D = 0, і навпаки (рис. 6).

Проте значно частіше зустрічається другий варіант, у якому барвник А при довжині хвилі світлофільтра l1 має максимальну оптичну густину DА, а барвник В при цей же довжині хвилі має оптичну густину DВ, відмінну від 0 (рис. 7).

Побудова калібрувального графіку. Готують 2 – 3 стандартних розчинів обох барвників. Вимірюють оптичні густини розчинів з обраними світлофільтрами. Будують градуйовані криві, відкладаючи по осі абсцис – відомі концентрації, а по осі ординат – відповідні їм значення оптичної густини (рис. 8).

Таблиця 4

Залежність оптичної густини стандартних розчинів барвників А і В від довжини хвилі

№ з/п

l, нм

Оптична густина

барвника А

барвника В

1

315

2

364

3

400

4

440

5

490

6

540

7

590

8

670

9

750

10

870

Рис. 6. Спектральна

характеристика розчинів

барвників А і В (варіант 1)

Рис. 7. Спектральна

характеристика розчинів

барвників А і В (варіант 2)

Визначення концентрації речовини в розчині. Використовуючи калібрувальні графіки, визначають молярні коефіцієнти поглинання за формулою:

ε , де D - приведена густина на одиницю товщини шару розчину .

Готують суміш з відомими концентраціями кожного з барвників. Визначають оптичні густини розчину суміші барвників D1 і D2 з обраними світлофільтрами (l1 і l2).

або ; ,

де - оптичні густини відповідно барвника А і В; - сумарна оптична густина двох барвників при довжині хвилі відповідно l1 і l2; , - молярні коефіцієнти поглинання барвника А відповідно при довжині хвилі l1 і l2; ,  - молярні коефіцієнти поглинання барвника В відповідно при довжині хвилі l1 і l2; і  - концентрація в розчині барвників А і В.

Вирішуючи систему рівнянь визначають концентрацію барвників у розчині ( і ).

; .

; .

Рис. 8. Калібрувальні

криві барвників А і В

На закінченні проводять аналіз

суміші барвників у контрольному

розчині.

Отримані дані оформлюють у вигляді таблиці 5, складеної за таким зразком:

Таблиця 5

Результати сумісного визначення барвників

з/п

Концентрація, г/л

Похибка, %

Взято барвника

Знайдено барвника

барвника

А

барвника В

А

В

А

В

Відпрацювання методики

1

2

3

Контрольні задачі

1

2

За результатами роботи зробити висновок.