Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
господарське.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
4.36 Mб
Скачать

§ 2. Правове регулювання зберігання

у товарному складі

Правове регулювання відносин, пов'язаних із діяльні­стю товарних складів та зберіганням у товарному складі здійснюється нормами ЦК (ст. 956-966), ГК (ст.294), а та-

-432 -

кож Законом України від 23 грудня 2004 р. «Про сертифі-ковані товарні склади та прості і подвійні складські свідоц­тва» \ а також іншими нормативно-правовими актами.

Товарний склад - це організація, що здійснює зберіган­ня товарів та надає пов'язані із зберіганням послуги на за­садах підприємницької діяльності. Отже, товарний склад є суб?єктом господарювання, що надає послуги на засадах підприємницької діяльності.

Особливим видом товарного складу є сертифікований товарний склад - товарний склад, який отримав сертифі­кат про відповідність надання послуг із зберігання, що має право видавати прості і подвійні складські свідоцтва на ок­ремі групи товарів, зазначені в сертифікаті про відповідність надання послуг із зберігання (складські свідоцтва - це то-варорозпорядчі складські документи на пред'явника або іменні, що посвідчують право власності на товар, який збе­рігається на товарному складі).

Прикладом товарних складів, що здійснюють зберіган­ня зерна (суб'єктами зберігання зерна), є: зернові склади (елеватори, хлібні бази, хлібоприймальні, борошномельні і комбікормові підприємства) та інші суб'єкти підприєм­ницької діяльності, які беруть участь у процесі зберігання зерна (ч. 1 ст. 7 Закону України від 4 липня 2002 р. «Про зерно та ринок зерна в Україні»2).

Товарний склад визнається складом загального корис­тування, якщо відповідно до закону, інших нормативно* правових актів або виданого суб'єкту господарювання доз­волу (ліцензії) він зобов'язаний приймати на зберігання товари від будь-якої особи - товароволодільця. Так, згідно з ст. 25 «Про зерно та ринок зерна в Україні» зерновий склад є складом загального користування і зобов'язаний приймати на зберігання зерно від будь-якої особи.

Як випливає з ч. З ст. 294 ГК, правовою підставою збе­рігання товарів у товарному складі є договір складського зберігання.

Згідно з ст. 957 ЦК та ч. 1 ст. 10 Закону України «Про сертифіковані товарні склади та прості і подвійні складські свідоцтва» за договором складського зберігання товарний склад зобов'язується за плату зберігати товар, переданий йому поклажодавцем, і повернути цей товар у схоронності.

1 Відомості Верховної Ради України. — 2005. — № 6. — Ст. 136.

2 Там само. — 2002. — № 35. — Ст. 258.

- 433 -

Отже, сторонами договору складського зберігання є товар­ний склад і поклажодавець (товароволоділець). Договір складського зберігання, укладений складом загального кори­стування, є публічним договором. Наприклад, публічним до­говором, типова форма якого затверджується Кабінетом Міністрів України, є договір складського зберігання зерна (ч. 1 ст. 26 Закону України 4Про зерно та ринок зерна в Україні»).

Ч. З ст. 95 7 ЦК та ч. 2 ст. 10 Закону України «Про серти-фіковані товарні склади та прості і подвійні складські свідоцтва» вимагають, щоб договір складського зберігай* ня укладався у письмовій формі. Письмова форма договору складського зберігання вважається дотриманою, якщо прийняття товару на товарний склад посвідчене складсь­ким документом (для сертифікованого товарного складу ~ простим або подвійним складським свідоцтвом).

Згідно з ч. 1 ст. 961 ЦК товарний склад на підтверджен­ня прийняття товару видає один із таких складських доку­ментів: складську квитанцію; просте складське свідоцт­во; подвійне складське свідоцтво.

Наприклад, відповідно до ч. 5 ст. 37 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» форма бланків складських документів на зерно, порядок їх випуску, передачі, прода­жу зерновим складам встановлені Порядком випуску бланків складських документів на зерно, їх передачі та про­дажу зерновим складам, затвердженим постановою Кабіне­ту Міністрів України від 11 квітня 2003 р. № 510 «Про за­безпечення сертифікації зернових складів на відповідність послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки, зап­ровадження складських документів на зерно»1.

Дією ж постановою затверджено форму договору складського зберігання.

Запитання і завдання для самоконтролю

  1. Назвіть характерні ознаки договору міни (бартеру).

  2. Які обмеження встановлені законом щодо об'єкта міни (бартеру)?

  3. Дайте визначення поняття сертифікованого товарного складу.

  4. Хто є сторонами договору складського зберігання?

б. В якому випадку письмова форма договору складського збе­рігання вважається дотриманою?

6. Які документи видаються товарним складом на підтверджен­ня прийняття товару?

1 Офіційний вісник України. — 2003. — № 16. ■— Ст. 706.

-434-