Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
господарське.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
4.36 Mб
Скачать

§ 7. Правове становище приватних та інших підприємств

1. Приватне підприємство. Згідно з ст. 113 ГК приват­ ним підприємством визнається підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з ви­ користанням найманої праці. Приватним є також підприє­ мство, що діє на основі приватної власності суб'єкта госпо­ дарювання - юридичної особи.

Порядок організації та діяльності приватних підпри­ємств визначається ГК та іншими законами.

2. Фермерське господарство. Як встановлено ст. 114 ГК, фермерське господарство є формою підприємництва гро­ мадян з метою виробництва, переробки та реалізації товар­ ної сільськогосподарської продукції.

Членами фермерського господарства можуть бути под­ружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім'ї, родичі, які об'єдналися для спільного веден­ня фермерського господарства, визнають і дотримуються положень Статуту фермерського господарства. Членами фермерського господарства не можуть бути особи, які пра­цюють у ньому за трудовим договором (контрактом).

Відносини, пов'язані із створенням та діяльністю фер­мерських господарств, регулюються ГК, а також Законом України від 19 червня 2003 р. «Про фермерське господар­ство»1, іншими законами.

1 Відомості Верховної Ради України. — 2003. — М 45. — Ст. 363.

- 136-

е он «Про фермерське господарство» (з його прийнят­нім нтритив чинність Закон України від 20 грудня 1991р. • І Іро селянське (фермерське) господарство») визначає вра-іюіік, економічні та соціальні засади створення та діяль­ності фермерських господарств як прогресивної форми підприємницької діяльності громадян у галузі сільського і'ошюдпрства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 цього закошу фермерське госпо­дарство є формою підприємницької діяльності громадян їй стноренням юридичної особи, які виявили бажання ви­робляти товарну сільськогосподарську продукцію, займа­тися її переробкою та реалізацією з метою отримання при­бутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фер­мерського господарства, відповідно до закону.

Цей Закон не поширюється на громадян, які ведуть осо­бисте селянське господарство або які використовують зе-мшіьні ділянки для будівництва та обслуговування житло­но го будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), садівництва, городництва, сінокосіння та випа­сші ня худоби. Правові, організаційні, економічні та со­ціальні засади ведення особистого селянського господар­ства встановлені Законом України від 15 травня 2003 р. « Про особисте селянське господарство»1, який визначає особисте селянське господарство як господарську діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною осо­бою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою мм доволення особистих потреб шляхом виробництва, пере, робки і споживання сільськогосподарської продукції, ре-плізації її надлишків та надання послуг з використанням мийна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму;

3. Орендне підприємство. Орендним підприємством ягідно зч. 1 ст. 115 ГК визнається підприємство, створене орендарем на основі оренди цілісного майнового комплек­су існуючого державного або комунального підприємства ч и майнового комплексу виробничого структурного підроз­ділу (структурної одиниці) цього підприємства з метою адійснення підприємницької діяльності.

1 Відомості Верховної Ради України. — 2003. — № 29. — Ст. 282.

- 137-

Орендарем є юридична особа, утворена членами трудо­вого колективу підприємства чи його підрозділу, майно­вий комплекс якого є об'єктом оренди.

Організація членів трудового колективу, зареєстрована як юридична особа, має переважне право на укладення до­говору оренди майна того підприємства (структурного підрозділу), де створено цю організацію.

Орендодавцями щодо майнових комплексів, які нале­жать до державної або комунальної власності, є Фонд дер­жавного майна України і його регіональні відділення, а також органи, уповноважені Верховною Радою Автоном­ної Республіки Крим, місцевими радами управляти май­ном, що належить відповідно Автономній Республіці Крим або є у комунальній власності.

Законом визначаються об'єкти державної та комуналь­ної власності, на основі яких не можуть створюватися орендні підприємства.

Передача в оренду майнових комплексів не припиняє права власності на це майно. Передавати цілісні майнові комплекси у суборенду забороняється.

Орендар несе відповідальність за забезпечення цілісності і збереження майна, отриманого в оренду, і на вимогу орен­додавця повинен відшкодувати завдані йому збитки.

Орендне підприємство може бути визнано банкрутом в порядку, встановленому законом.

Порядок укладання договору оренди майнового комп­лексу та інші відносини, пов'язані з створенням та діяль­ністю орендного підприємства, регулюються ГК, Законом України від 10 квітня 1992 р. «Про оренду державного та комунальйого майна»1 та іншими нормативно-правовими актами;

4. Підприємство з іноземними інвестиціями - це під­приємство, створене відповідно до вимог ГК, в статутному фонді якого не менш як десять відсотків становить інозем­на інвестиція (ч. 1 ст. 116 ГК). Підприємство набуває ста­тусу підприємства з іноземними інвестиціями з дня зара­хування іноземної інвестиції на його баланс.

Іноземною інвестицією є цінності, що вкладаються іно­земними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання

1 Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № ЗО. — Ст. 416.

- 138-

прибутку або досягнення соціального ефекту. Іноземні і її пости ції можуть вкладатися в об'єкти, інвестування в які по :шборонено законами України.

Підприємства з іноземними інвестиціями мають право бути засновниками дочірніх підприємств, створювати філії І представництва на території України і за її межами з до­держанням вимог законодавства України та законодавства відповідних держав.

Законом можуть бути визначені галузі господарювання ти/або території, в яких встановлюється загальний розмір участі іноземного інвестора, а також території, на яких діяльність підприємств з іноземними інвестиціями обме­жується або забороняється, виходячи з вимог забезпечен­ня національної безпеки.

Правовий статус і порядок діяльності підприємств з іно-аомними інвестиціями визначаються, крім ГК, Законом України від 19 березня 1996 р. «Про режим іноземного інве­стування»1, Законом України від 16 квітня 1991 р. «Про аовнішньоекономічну діяльність» та іншими законодав­чими актами;

5. Іноземне підприємство, Ч. 1 ст. 117 ГК визначає іно­земне підприємство як унітарне або корпоративне підпри­ємство, створене за законодавством України, що діє вик­лючно на основі власності іноземців або іноземних юри­дичних осіб, або діюче підприємство, придбане повністю у власність цих осіб2.

Іноземні підприємства не можуть створюватися в галу-;шх, визначених законом, що мають стратегічне значення для безпеки держави.

Діяльність філій, представництв та інших відокремле­них підрозділів підприємств, утворених за законодавством інших держав, здійснюється на території України відпо­відно до законодавства України.

Умови і порядок створення, вимоги до організації та діяльності іноземних підприємств визначаються ГК, За­коном України «Про режим іноземного інвестування», іншими законами.

1 Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 19. — Ст. 80.

2 На некоректність такого формулювання ми вказували в § 2 глави 6 підручника.

- 139-

Запитання і завдання для самоконтролю

1 ♦ Дайте визначення поняття підприємства.

  1. Назвіть види підприємств залежно від форм власності.

  2. Які види державних підприємств ви знаєте?

  3. Що таке унітарне підприємство?

  4. Що таке корпоративне підприємство?

  5. З яких структурних підрозділів складається підприємство?

1. Назвіть особливості господарської діяльності державних ко­мерційних підприємств.

  1. В яких галузях народного господарства створюються казенні підприємства?

  2. Які підприємства належать до дідцриємртв колективної влас­ ності?