Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
господарське.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
4.36 Mб
Скачать

§ 4. Корпоративні права

Визначення поняття «корпоративні права» містить ч. 1 ст. 167 ГК, згідно з якою корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією» отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповід­но до закону, а також інші правомочності, передбачені за­коном та статутними документами.

Закон України «Про оподаткування прибутку підпри­ємств » визначає корпоративні права як право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи або його частку (пай), включаючи права на управління, отримання відпо-

-204 -

під мої частки прибутку такої юридичної особи, а також ак-ти ній у разі її ліквідації відповідно до чинного законодав­ці пн , незалежно від того, чи створена така юридична особа у формі господарського товариства, підприємства, засно-ишюго на власності однієї юридичної або фізичної особи, пбо в інших організаційно-правових формах.

Володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом. Законом можуть бути встановлені об­меження певним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення.

Механізм реалізації корпоративних прав, що належать державі, встановлено ст. 168 ГК, відповідно до якої корпо­ративні права держави здійснюються визначеними зако­ном центральними органами виконавчої влади та уповно­важеними особами в порядку, встановленому Кабінетам Міністрів України.

Центральні органи виконавчої влади та уповноважені особи:

здійснюють правомочності щодо участі в управлінні гос­подарською організацією відповідно до частки (акцій, паїв) держави у статутному фонді цієї організації;

ведуть реєстр державних корпоративних прав;

проводять оцінку державних корпоративних прав;

здійснюють контроль за ефективністю роботи госпо­дарської організації у частині реалізації належних державі ісорпоративних прав.

Правомочності з управління корпоративними правами держави здійснюються безпосередньо відповідними орга­нами виконавчої влади у разі якщо:

держава має сто відсотків часток (акцій) у статутному фонді господарської організації;

суб'єкт господарювання, щодо якого здійснюються кор­поративні права держави, бере участь у державних та регі­ональних програмах, що фінансуються з Державного бю­джету України;

не відбувся конкурс з призначення уповноваженої осо­би через відсутність претендентів, або якщо пропозиції ісонкурсантів не відповідають умовам конкурсу;

в інших випадках, передбачених законом.

У решті випадків управління корпоративними права­ми держави здійснюється із залученням уповноваженої особи.

-205 -

Умови передачі повноважень та завдання з управління корпоративними правами держави, у тому числі щодо юри­дичної відповідальності уповноважених осіб, є обов'язко­вою частиною відповідного рішення Кабінету Міністрів України та договору з уповноваженою особою.

Управління корпоративними правами територіальних громад здійснюється відповідно до положень ст. 168 ГК, якщо інше не встановлено законом.

Корпоративні права держави та активи суб'єктів госпо­дарювання, у статутному фонді яких визначено частку дер­жави, підлягають оцінці за Методикою оцінки державних корпоративних прав, затвердженою постановою Кабінету Міністрів від 2 серпня 1999 р. № 1406і.

Уповноваженою особою з управління корпоративними правами держави може бути громадянин або юридична осо­ба, що визначена за результатами конкурсу, з якою відпо­відний центральний орган виконавчої влади укладає договір доручення з управління корпоративними правами держа­ви. Положення про представника органу, уповноваженого управляти відповідними державними корпоративними пра­вами в органах управління господарських товариств, а та­кож Порядок проведення конкурсу з визначення уповнова­женої особи на виконання функцій з управління державни­ми корпоративними правами затверджені постановою Кабі­нету Міністрів України від 15 травня 2000 р. № 791 «Про

управління корпоративними правами держави»2.

Центральний орган виконавчої влади, уповноважений Кабінетом Міністрів України для здійснення необхідних за­ходів з управління корпоративними правами держави, коор­динації діяльності органів виконавчої влади у цій сфері та надання необхідних відомостей іншим органам державної влади, відповідно до законодавства формує і веде реєстр кор­поративних прав держави. Положення про Реєстр корпора­тивних прав держави затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2003 р. № 1679 «Про форму­вання і ведення Реєстру корпоративних прав держави»8.

Відповідно до цього Положення формування і ведення Реєстру - це здійснення комплексу заходів, які забезпе-

1 Офіційний вісник України. — 1999. — М 31. — Ст. 1618, 1 Там само. — 2000. — М 38. — Ст. 508. 8 Там само. — 2003. — № 44. — Ст. 2303.

- 206-

чують збирання, накопичення і облік відомостей, а також розроблення його програмного забезпечення та відповід­них Інструктивних документів.

І нформація Реєстру є державною власністю.

Реєстр утворюється і ведеться Фондом державного май­ни за участю міністерств, інших центральних органів ви­конавчої влади, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. Розпорядником Реєст­ру є Фонд державного майна.

До Реєстру включаються відомості про акції, паї, част­ки, що належать державі у статутних фондах господарсь­ких товариств - резидентів та нерезидентів.

Відносини, пов'язані з управлінням корпоративними правами держави, регулюються, крім ГК, іншими закона­ми та нормативно-правовими актами, прийнятими відпо­відно до Кодексу.

Важливу роль у вдосконаленні системи управління кор­поративними правами держави має відіграти реалізація Основних концептуальних підходів до підвищення ефек­тивності управління корпоративними правами держави, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2004 р. № 115і.

Запитання і завдання для самоконтролю

  1. Які елементи включає правовий режим майна суб'єктів гос­ подарювання?

  2. Назвіть види майна суб'єктів господарювання.

  3. Які об'єкти належать до державного майна у сфері господа­ рювання?

  4. Назвіть повноваження органів управління майном державної власності.

  5. У чому полягають організаційно-установчі повноваження влас­ ника?

  6. Що таке право господарського відання?

  7. Що таке право оперативного управління?

  8. Дайте визначення поняття корпоративних прав.

  9. Яким чином здійснюється управління корпоративними пра­ вами держави?

  10. Що являє собою Реєстр корпоративних прав держави?

1 Офіційний вісник України. — 2004. — ** 6. —■ Ст. 327.

-207-