Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
господарське.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
4.36 Mб
Скачать

§ 3. Правове регулювання енергопостачання

Енергопостачання - одна з форм, у яких здійснюється господарсько-торговельна діяльність суб'єктів господарю-пання. Разом з тим енергопостачання можна визначити як надання енергії певного виду споживачу за допомогою тех­нічних засобів передачі та розподілу енергії на підставі договору.

Купівля всієї електричної енергії, виробленої на елект­ростанціях, потужність чи обсяг відпуску яких більші за граничні показники, а також на вітроелектростанціях, незалежно від величини встановленої потужності чи об­сягів відпуску електричної енергії (крім електричної гноргії, виробленої на теплоелектроцентралях, які входять до складу енергопостачальників, для споживання на тери­торії здійснення ліцензованої діяльності), та весь її опто-ний продаж здійснюється на оптовому ринку електричної ♦ч і оргії України. Функціонування інших оптових ринків електричної енергії в Україні забороняється.

-381 -

Оптовий ринок електричної енергії України створюєть­ся на підставі договору.

Сторонами договору є суб'єкти господарської діяль­ності, пов'язаної з:

диспетчерським (оперативно-технологічним) управлі­нням об'єднаною енергетичною системою України;

виробництвом електричної енергії на електростанціях;

передачею електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами;

постачанням електричної енергії місцевими (локальни­ми) електричними мережами;

оптовим постачанням електричної енергії.

У договорі визначаються мета та умови діяльності, пра­ва, обов'язки та відповідальність сторін. Цей договір по­годжується з центральними органами виконавчої влади, що здійснюють управління в електроенергетиці, Націо­нальною комісією регулювання електроенергетики Украї­ни, Антимонопольним комітетом України.

Правила оптового ринку електричної енергії України є невід'ємною частиною договору і визначають механізм функціонування оптового ринку електричної енергії Ук­раїни, порядок розподілу навантажень між генеруючими джерелами, правила формування ринкової ціни на елект­ричну енергію.

Оптовий ринок електричної енергії України функціо­нує з додержанням таких вимог:

всі суб'єкти підприємницької діяльності з виробницт­ва та постачання електричної енергії мають рівноправний доступ до оптового ринку електричної енергії України та послуг електричних мереж після отримання відповідної ліцензії на право здійснення цих видів діяльності;

електрична енергія продається та купується за Прави­лами оптового ринку електричної енергії України;

ціни на електричну енергію генеруючих компаній та оптові ціни визначаються за Правилами оптового ринку електричної енергії України;

всі учасники оптового ринку електричної енергії укла­дають договори купівлі-продажу електричної енергії з суб'єктом підприємницької діяльності, який здійснює оп­тове постачання електричної енергії відповідно до догово­ру, на підставі якого створюється оптовий ринок електрич­ної енергії;

-382 -

у кожному розрахунковому періоді (місяці) забезпе­чується оплата вартості електричної енергії та послуг, за-н у плених у цьому періоді оптовим постачальником елект­ричної енергії, у рівному відсотку кожній енергогенеру-міч ій компанії (за винятком вітроелектростанцій) та підприємству, яке здійснює централізоване диспетчерсь­ко управління об'єднаною енергетичною системою Украї-и и і передачу електричної енергії магістральними та міждержавними електричними мережами. Ця оплата за-Осипе чується з урахуванням остаточних платежів відпові­дно до договору, на підставі якого створено оптовий ринок електричної енергії.

Для проведення розрахунків за закуплену на оптовому ринку електричної енергії України та спожиту електричну «чіергію енергопостачальники, що здійснюють підприєм­ницьку діяльність з постачання електричної енергії на зак* ріпленій території, їх відокремлені підрозділи та оптовий 11 остачальник електричної енергії відкривають в установах уповноваженого банку поточні рахунки із спеціальним ре­жимом використання. Для проведення розрахунків з пога­шення заборгованості за спожиту електричну енергію з ви­користанням механізмів погашення заборгованості, визна­чених Законом України від 23 травня 2005 р. «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу»1, енерго-11 остачальники, що здійснюють підприємницьку діяльність .і постачання електричної енергії на закріпленій території, і оптовий постачальник електричної енергії відкривають в установі уповноваженого банку поточні рахунки із спеціаль-н им режимом використання для погашення заборгованості. 11 єре лік поточних рахунків із спеціальним режимом вико­ристання в уповноваженому банку для зарахування коштів па електричну енергію затверджується та доводиться до відо-ма споживачів Національною комісією регулювання елект­роенергетики України.

Споживачі, які купують електричну енергію у енерго-постачальників, що здійснюють підприємницьку діяль­ність з постачання електричної енергії на закріпленій те­риторії, вносять плату за поставлену їм електричну енергію ми ключ но на поточний рахунок із спеціальним режимом

1 Відомості Верховної Ради України. — 2006. — № 33. —- Ст. 430.

-883-

використання енергопоотачальника в уповноваженому банку. У разі перерахування споживачами коштів за елек­тричну енергію на інші рахунки отримувачі повинні-по­вернути ці кошти за заявою споживача або за власною ініціативою в триденний термін з моменту їх отримання. У разі неповернення споживачу у цей термін коштів, спла­чених на інші, не на поточні рахунки із спеціальним ре­жимом використання, ці суми підлягають вилученню до Державного бюджету України як санкція за вчинене пра­вопорушення і не зараховуються як оплата електричної енергії» Зарахування коштів до Державного бюджету Ук­раїни не звільняє їх отримувача від повернення цих коштів споживачу електричної енергії.

Кошти з поточних рахунків із спеціальним режимом ви­користання енергопостачальників, що здійснюють підприє­мницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, перераховуються згідно з алгорит­мом оптового ринку електричної енергії виключно на:

поточний рахунок із спеціальним режимом використан­ня оптового постачальника електричної енергії;

поточний рахунок підприємства, яке здійснює переда­чу електричної енергії місцевими (локальними) електрич­ними мережами;

поточний рахунок енергопостачальника;

поточний рахунок із спеціальним режимом використан­ня для погашення заборгованості оптового постачальника електричної енергії.

Кошти за електричну енергію, закуплену на оптовому ринку електричної енергії, всіма енергопостачальниками перераховуються виключно на поточний рахунок із спе­ціальним режимом використання оптового постачальника електричної енергії.

З поточного рахунку із спеціальним режимом викорис­тання оптового постачальника електричної енергії зазна­чені кошти спрямовуються виключно:

енергогенеруючим компаніям та іншим суб'єктам підприємницької діяльності, які провадять продаж елект­ричної енергії оптовому постачальнику електричної енергії;

підприємству, яке здійснює диспетчерське управлін­ня об'єднаною енергетичною системою та передачу елект­ричної енергії магістральними електричними мережами*

-384 -

на поточний рахунок оптового постачальника електрич­ної енергії;

іншим особам, які мають право на отримання коштів з Ішшстиційної складової оптового тарифу на електричну енергію, затвердженої Національною комісією регулюван-іі н електроенергетики України, в тому числі на спільне фінансування розвитку нетрадиційних джерел електрич­ної енергії.

Кошти, які надходять на поточні рахунки із спеціаль­ним режимом використання для погашення заборгованості «чісргопостачальників, що здійснюють підприємницьку діяльність з постачання електричної енергії на закріпленій території, і оптового постачальника електричної енергії для и роведення розрахунків з погашення заборгованості за спо­житу електричну енергію з використанням механізмів по­гашення заборгованості, визначених Законом України «Про шіходи» спрямовані на забезпечення сталого функціонуван­ня підприємств паливно-енергетичного комплексу», пере­раховуються згідно з окремими алгоритмами оптового рин­ку електричної енергії, встановленими Національною ко­місією регулювання електроенергетики України.

Умови про оплату електричної енергії коштами та про нідкриття поточного рахунку із спеціальним режимом ви­користання оптового постачальника електричної енергії ((міергопостачальника, що здійснює підприємницьку ді и льність з постачання електричної енергії на закріпленій території) є обов'язковими умовами договору купівлі-про-дпжу електричної енергії між оптовим постачальником ♦(.центричної енергії та енергопостачальником (договору на н< м:тачання електричноікенергії між енергопостачальником, що здійснює підприємницьку діяльність з постачання елек­тричної енергії на закріпленій території, та споживачем).

Оптовий постачальник електричної енергії зобов'яза­ний забезпечити щоденне інформування учасників опто­ві іго ринку електричної енергії і органів виконавчої влади и ро стан проведення розрахунків на оптовому ринку елек­тричної енергії.

11 а поточні рахунки із спеціальним режимом викорис-ііі и мя не може бути звернено стягнення за зобов'язаннями учасників оптового ринку електричної енергії.

Операції на поточних рахунках із спеціальним режи­мом використання не підлягають призупиненню.

и •« - 385 -

Договір енергопостачання - це господарський договір, за яким енергопостачальне підприємство (енергопоста-чальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу І перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотри­муватися передбаченого договором режиму її використай-ня, а також забезпечити безпечну експлуатацію енерге­тичного обладнання, що ним використовується.

Законом встановлено заборону на відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання. Проте слід мати на увазі, що у разі введення надзвичайного стану відповід­но до Закону України від 26 червня 1992 р. «Про надзви­чайний стан»1 підприємства, установи та організації елек­троенергетики, розташовані у місцевостях, де введено над­звичайний стан, зобов'язані виконувати розпорядження органів, які здійснюють заходи надзвичайного стану на відповідній території щодо енергопостачання споживачів, незалежно від умов укладених договорів (ч. 1 ст. 23 Закону України від 16 жовтня 1997 р. «Про електроенергетику»2).

Предметом договору енергопостачання є окремі, чітко визначені види енергії - електрична енергія, пара, гаряча і перегріта вода, найменування яких передбачається в дер­жавних стандартах або технічних умовах. Такі види ре­сурсів як нафта, газ, вода не є об'єктом договору енергопо­стачання. На нашу думку, вони можуть бути або об'єктом договору купівлі-продажу (поставки), або об'єктом догово­ру постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу, передбаченого ст. 714 ЦК*

Виробники і постачальники енергії, які займають мо­нопольне становище, зокрема суб'єкт природних моно­полій, зобов'язані укласти договір енергопостачання на вимогу споживачів, які мають технічні засоби для одер­жання енергії.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України від 20 квітня 2000 р. «Про природні монополії»8 суб'єкт природної монополії -це суб'єкт господарювання (юридична особа) будь-якої фор* ми власності (монопольне утворення), який виробляє (ре-

1 Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 37. — Ст. 538. * Там само. — 1998. — М 1. — Ст. 1. 8 Там само. — 2000. — № ЗО. — Ст. 238.

- 386-

товари на ринку, що перебуває у стані природної монополії.

Обов'язок суб'єктів природних монополій укласти до­говір енергопостачання стосується тих споживачів, які миють технічні засоби для одержання енергії.

Розбіжності, що виникають при укладенні договору енергопостачання з суб'єктами природних монополій, вре­гульовуються відповідно до вимог ст. 181 ГК.

Слід також мати на увазі, що згідно з ч. 2 ст. 24 Закону України «Про електроенергетику» енергопостачальники, що здійснюють постачання електричної енергії на закріп­леній території, не мають права відмовити споживачу, нкий розташований на цій території, в укладенні договору на постачання електричної енергії.

Енергопостачальні підприємства інших, крім держав­ної і комунальної, форм власності мають право на участь у забезпеченні енергією будь-яких споживачів, у тому числі через державну (комунальну) енергомережу, на умовах, визначених відповідними договорами.

Відповідно до ч. З ст. 24 Закону України «Про електро­енергетику» енергопостачальники, які здійснюють діяльність з передачі електричної енергії з використанням иласних мереж, зобов'язані забезпечити рівноправний до­ступ до цих мереж усіх суб'єктів підприємницької діяль­ності, що отримали в установленому порядку ліцензію на здійснення відповідного виду діяльності і уклали договір на передачу електричної енергії.

Як встановлено ч. 1 ст. 276 ГК, загальна кількість енергії, що відпускається, визначається за погодженням сторін. Наприклад, порядок визначення договірних вели­чин споживання електричної енергії та потужності вста­новлений Розділом 5 Типового договору про постачання електричної енергії (Додаток № 2 до Правил користуван­ня електричною енергією).

Для визначення договірних величин споживання елек­тричної енергії та потужності на наступний рік споживач не пізніше дати, визначеної сторонами в договорі, надає постачальнику електричної енергії відомості про розмір очікуваного споживання електричної енергії (додаток до договору «Обсяги постачання електричної енергії спожи-начу та субспоживачу »).

і »♦ - 387 -

У разі ненадання споживачем зазначених відомостей у встановлений термін розмір очікуваного споживання елек­тричної енергії (потужності) на наступний рік встанов­люється постачальником електричної енергії на рівні відповідних періодів поточного року.

Договірна величина споживання електричної енергії визначається на рівні:

заявленої споживачем - у разі відсутності у споживача заборгованості за використану електричну енергію або в разі виконання боргових зобов'язань та проведення поточ­них платежів у визначені терміни;

забезпеченому обсягом попередньої оплати споживача;

передбаченому кошторисом доходів та видатків на оп­лату спожитої електроенергії - для установ та організацій, що фінансуються з бюджету.

Договірні (граничні) величини доводяться постачальни­ком електричної енергії до відома споживача письмовим повідомленням, що є невід'ємною частиною договору, не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного розрахунко­вого періоду. .

За підсумками розрахункового періоду договірна вели­чина споживання електричної енергії коригується поста­чальником електричної енергії до рівня фактично оплаче­ної за цей розрахунковий період величини спожитої елек­тричної енергії та відповідно здійснюється коригування договірної величини рівня електричної потужності.

Договірні величини споживання електричної потуж­ності на розрахунковий період визначаються на години максимуму навантажень енергосистеми для споживачів з приєднаною потужністю більше 150 кВ-А, виходячи із ус­тановленого енергосистемою завдання щодо граничного споживання електричної потужності.

У разі якщо енергія виділяється в рахунок замовлений на державні потреби (ліміту), енергопостачальник не має права зменшувати абоненту цей ліміт без його згоди.

Пропозиції абонента щодо кількості та видів енергії, строків її відпуску є пріоритетними за наявності у енерго-постачальника виробничих можливостей.

Показники якості енергії узгоджуються сторонами на підставі державних стандартів або технічних умов шляхом погодження переліку (величини) показників, підтриман­ня яких є обов'язком для сторін договору.

-388-

Я кість електричної енергії - це перелік визначених Дер- » її ним комітетом України з питань технічного регулюван-и м та споживчої політики значень показників якості елект­ричної енергії і значень нормально допустимих та гранич­но допустимих норм якості електричної енергії, у разі дот­римання яких забезпечується електромагнітна сумісність шюктричних мереж електропередавальної організації та електроустановок споживачів електричної енергії.

Відповідно до ч. 4 ст. 276 ГК строки постачання енергії встановлюються сторонами у договорі виходячи, як прави­ло, з необхідності забезпечення її ритмічного та безпереб-Ійного надходження абоненту. Основним обліковим періо­дом енергопостачання є декада, з коригуванням обсягів протягом доби. Сторони можуть погоджувати постачання енергії протягом доби за годинами, а також час і тривалість максимальних та мінімальних навантажень.

Наприклад, згідно з п. 5.5 Правил користування елект­ричною енергією години максимуму навантаження вста­новлюються відповідно до нормативних документів і фіксу­ються в договорі із споживачем. Загальна тривалість пері­одів максимуму навантаження має не перевищувати 6 го­дин на добу.

Для різних постачальників електричної енергії за ре­гульованим тарифом органом, що здійснює централізова­не диспетчерське управління, можуть установлюватися різні години початку максимуму навантаження енергоси­стеми в залежності від добового графіка навантаження об­'єднаної енергосистеми України.

Для споживачів, які розраховуються за спожиту елект­роенергію за тарифами, диференційованими за періодами часу, початок та тривалість періоду контролю максимуму навантаження встановлюються відповідно до початку та тривалості пікової зони.

Кількість енергії, недоодержаної у попередні періоди з мини енергопостачальника, підлягає поповненню на вимо­гу абонента. Якщо енергію не вибрано абонентом або недо­одержано ним для обігрівання у зв'язку зі сприятливими іп>годними умовами, поповнення недоодержаної енергії здійснюється за погодженням сторін.

Розрахунки за договорами енергопостачання здійсню­ються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону.

-389-

Наприклад, відповідно до ст. 17 Закону України «Про електроенергетику» формування оптових тарифів на елек­тричну енергію здійснюється на оптовому ринку електрич­ної енергії України згідно з договором. Оптові тарифи мо­жуть передбачати витрати на спільне фінансування роз­витку нетрадиційних джерел електричної енергії.

Роздрібна ціна на електричну енергію формується енер-гопостачальниками згідно з умовами і правилами здійснен­ня підприємницької діяльності з постачання електричної енергії.

Тарифи на передачу і постачання електричної енергії місцевими (локальними) електромережами регулюються Національною комісією регулювання електроенергетики України.

Збитки енергопостачальників від надання пільг з опла­ти за спожиту електричну енергію окремим категоріям побутових споживачів відшкодовуються за рахунок дже­рел, визначених законодавчими актами, які передбачають відповідні пільги.

Формування цін на електричну енергію» вироблену на теплоелектроцентралях та інших установках а комбінова­ним виробництвом електричної і теплової енергії» здійсню­ється з урахуванням тарифів на теплову енергію. Регулю­вання тарифів на електричну енергію, вироблену на вітро­вих електростанціях» здійснює Національна комісія регу­лювання електроенергетики України.

Регулювання тарифів на теплову енергію» вироблену на теплоелектроцентралях» інших установках з комбінованим виробництвом електричної і теплової енергії, здійснюєть­ся Національною комісією регулювання електроенергети­ки України.

Підприємства» які постачають електричну енергію ме­режами» які не є їх власністю» повинні купувати елект­ричну енергію на оптовому ринку електричної енергії Ук­раїни та вносити плату за користування місцевими (ло­кальними) електричними мережами. Постачання елект­ричної енергії споживачам зазначеними підприємствами здійснюється за тарифами» які обумовлюються в договорах на постачання електричної енергії.

Оплата енергії, що відпускається» здійснюється» як пра­вило» у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним пе-

-890-

інфнхунком або оплата, що провадиться за фактично відпу­щену енергію.

На домовленістю сторін договору термін остаточного роз-рахунку може бути встановлено до закінчення розрахун­ки ного періоду.

Установи та організації, які фінансуються з державно­го бюджету відповідного рівня, підприємства житлово-ко­мунального господарства та підприємства, які надають послуги щодо забезпечення комунально-побутових потреб населення, в межах наданих населенню послуг здійсню­ють повну оплату вартості обсягу спожитої електричної енергії один раз за фактичними показами засобів обліку електричної енергії на початку періоду, наступного за роз­рахунковим у відповідності до договору про постачання або купівлю-продаж електричної енергії.

Споживачі, які мають узгоджені у договорі обсяги елек­тричної енергії, необхідні для забезпечення аварійної броні електропостачання, здійснюють обов'язковий аван­совий платіж, у розмірі, не меншому необхідного для оп­лати обсягів електричної енергії на період застосування аварійної броні до повного відключення підприємства.

Якщо період застосування аварійної броні електропос­тачання до повного відключення підприємства перевищує З місяці, обсяг авансового платежу визначається за домо­вленістю сторін.

Якщо розмір нарахованого споживачу місячного плате­жу менший одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян, постачальник електричної енергії має право нараховувати споживачу зазначені платежі раз на квартал.

Початок та тривалість розрахункового періоду для роз­рахунку плати за спожиту електричну енергію, терміни здійснення оплати проміжних платежів та остаточного розрахунку зазначаються у договорі.

Остаточний розрахунок за електричну енергію здійсню­ється споживачами відповідно до показів розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені до­говором.

У разі якщо абонент має власне енергоджерело і відпус­кає енергію в мережі енергопостачальника, допускаються розрахунки за сальдо взаємно одержаної енергії.

Абоненти користуються енергією з додержанням пра-нил користування енергією відповідного виду, що затвер­джуються Кабінетом Міністрів України.

-391 -

Сьогодні в Україні діють Правила користування елект­ричною енергією, проте вони затверджені постановою На­ціональної комісії регулювання електроенергетики Украї­ни від 31 липня 1996 р. № 28 (у редакції постанови НКРЕ від 17 жовтня 2005 р. № 910).

Правилами можуть бути передбачені типові договори по­стачання окремих видів енергії. Наприклад, Правила кори­стування електричною енергією містять Типовий договір на постачання електричної енергії (додаток 3 до Правил),

Згідно з ч. З ст. 277 ГК абонент має право відпускати енергію приєднаним до його мереж вторинним спожива­чам (субабонентам). У цьому випадку субабоненти уклада­ють договір енергопостачання з абонентом і мають права та несуть обов'язки абонента, а абонент має права та несе обо*. в'язки енергопостачальника.

Чинні Правила користування електричною енергією, крім терміну «споживач», оперують терміном «субспожи- вач», під яким розуміється суб'єкт господарської діяль­ ності - споживач, якому електрична енергія постачається постачальником електричної енергії через мережі елект­ ропередавальних організацій та технологічні електричні мережі основного споживача, до мереж якого приєднані електроустановки суб'єкта господарської діяльності - спо­ живача (су бспоживача). ,

Відносини між споживачами та субспоживачами, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж основного споживача, що укладається між ними на основі типового договору (додаток 2 до Правил користуван­ня електричною енергією).

Основні споживачі, для яких надання послуг з передачі електричної енергії не є основним видом діяльності та які не є електропередавальними організаціями, не мають пра­ва відмовити субспоживачам у разі дотримання останніми вимог Правил в укладенні договорів про спільне викорис­тання технологічних електричних мереж основного спо­живача, якщо щодо субспоживачів вони є монополістами з передачі електричної енергії.

Договір про технічне забезпечення електропостачання споживача (Типовий договір про технічне забезпечення енергопостачання споживача - Додаток № 1 до Правил ко­ристування електричною енергією) та договір про спільне

-392-

ми користання технологічних електричних мереж основно­го споживача має містити такі умови, що є істотними та оОов'язковими для цього виду угод:

  1. обсяг передачі електричної енергії та договірної (гра­ ничної) величини потужності;

  1. режими постачання;

  1. гарантований рівень надійності електропостачання (;ш категорією надійності електропостачання);

  1. повні назви основного споживача і субспоживача;

  2. місце і дата укладення договору;

  3. дозволена та приєднана потужність субспоживача;

  4. умови визначення вартості послуг з передачі;

  1. умови та порядок плати за компенсацію перетікання реактивної електроенергії як адресного економічного сти­ мулу у випадку споживання та генерування реактивної енергії і потужності (за необхідності);

  2. порядок розрахункового обліку обсягів споживання електричної енергії та вимірювання рівня потужності (у тому числі у випадку пошкодження або тимчасової відсут­ ності відповідних розрахункових засобів обліку), спожи­ вання та генерування реактивної енергії, контролю показ­ ників якості електричної енергії;

  1. порядок розрахунків за використання електричних мереж основного споживача; порядок надання даних щодо використаної субспоживачем електричної енергії;

  2. порядок оплати за перевищення рівня потужності;

  3. умови дії договору у разі відсутності у споживача договору про постачання або про купівлю-продаж елект­ ричної енергії та/або у випадку відключення споживача за борги чи з інших причин;

  4. інші умови (години максимальних навантажень енергосистеми; умови, за яких проводиться розвантажен­ ня енергосистеми; час і тривалість ремонту електромереж);

  5. поштові і банківські реквізити сторін;

  6. підписи керівників або їх заступників, завірені пе­ чатками.

Невід'ємними частинами договору про технічне забез­печення електропостачання споживача та про спільне ви­користання технологічних електричних мереж є:

1) акт про розмежування балансової належності та екс­плуатаційної відповідальності сторін;

-393-

  1. відомості про засоби комерційного обліку активної та реактивної електричної енергії;

  2. схема електропостачання, зазначення точок приєднан­ ня і ліній, що живлять струмоприймачі субспоживача;

  3. акт аварійної та технологічної броні електропостачан­ ня (за наявності);

  4. порядок розрахунку втрат електричної енергії в ме­ режі споживача (субспоживача) за умови встановлення роз­ рахункових засобів обліку не на межі балансової належності.

Абонент зобов'язаний повідомити перелік субабонентів енергопостачальнику, який має право контролю енергоме­реж і приладів субабонентів та право контролю за додер­жанням субабонентами правил користування енергією.

Договір про спільне використання технологічних елект­ричних мереж основного споживача узгоджується з поста­чальником електричної енергії у частині дотримання по­казників якості електричної енергії, режимів споживання та застосування обмеження постачання електричної енергії у разі заборгованості субспоживача за електричну енергію.

Відповідальність за порушення правил користування енергією встановлюється законом. Наприклад, згідно з ст. 24 Закону України «Про електроенергетику» енергопоста-пальники несуть відповідальність перед споживачами елек­тричної енергії у розмірі п'ятикратної вартості недовідпу-щеної електричної енергії у разі переривання електропос­тачання з вини енергопостачальника (згідно з умовами договору на користування електричною енергією).

У разі відпуску електричної енергії, параметри якості якої знаходяться поза межами показників, зазначених у договорі на користування електричною енергією, енерго-постачальник несе відповідальність у розмірі двадцяти п'я­ти відсотків вартості такої електроенергії.

Споживач енергії згідно з ст. 26 Закону України «Про електроенергетику» несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користу­вання електричною і тепловою енергією.

Так, споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І - IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договір­ну величину за розрахунковий період сплачують енерго-

-394»

11 < >стачальникам двократну вартість різниці фактично спо-житої і договірної величини.

У випадку перевищення договірної величини потуж­ності споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І - IV І >і внів акредитації державної і комунальної форм власності) сплачують енергопостйчальникам двократну вартість різниці між найбільшою величиною потужності, що зафі­ксована протягом розрахункового періоду, та договірною иеличиною потужності.

Запитання і завдання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняття господарсько-торговельної діяль­ ності.

  2. В яких формах здійснюється господарсько-торговельна діяльність?

  1. Назвіть основні умови договору поставки.

  1. Назвіть основні умови договору контрактації сільськогоспо­ дарської продукції.

  2. Що таке оптовий ринок електричної енергії і яким вимогам він має відповідати?

  1. Дайте визначення поняття договору енергопостачання.

  2. Які види договорів укладаються в енергопостачанні?

  1. Яка відповідальність встановлена за порушення правил кори­ стування енергією?

ГЛАВА І 8

П равове регулювання біржової

торгівлі