Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
soc_ps.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
552.45 Кб
Скачать

2. Основні відмінності між західно-європейською і американською соціальною психологією

У західно-європейській і американській традиціях соціально-психологічних досліджень можна виділити їх системне ядро, або основну парадигму, що було виконане Шихірєвим.

Елементи парадигми

США

(парадигма пояснення)

Західна Європа

(парадигма розуміння)

1. Вибір базової науки як методологічної основи досліджень

Загальна та експериментальна психологія

Соціологія, філософія, етика.

2. Відношення теорії і методу. Основні методи

Пріоритет методу перед теорією; індуктивний хід дослідження – від експерименту до теорії; провідний метод – нозологічний лабораторний експеримент.

Визнання пріоритету теорії перед методом; дедуктивний хід дослідження – від теорії до методу; провідний метод – спостереження та опитування.

3. Предмет соціальної психології

Особистість в групі

Соціальні групи

4. Фокус досліджень

Міжособистісні відносини та взаємовплив

Соціальні типології

5. Засновники

К.Левін, Л.Фестінгер, С.Аш, Г.Олпорт

Дж.Мід, Р.Бейлс, Г.Хайдер.

3.Структура соціальної психології

1. Методологія: (теорія) концептуальний апарат: основні положення, пов’язані з визначенням місця і ролі психічного чинника в соціальному житті; історія розвитку соціальної психології; принципи, закони і категорії соціальної психології; теоретичні передумови використання методів, методик і технік конкретного дослідження; (практика) інструментальний апарат (методи, процедури, техніка дослідження). 2. Феноменологія: (теорія) конкретні психологічні явища: соціально-психологічні проблеми особистості; соціальна психологія спільностей (великі, малі групи) і міжгрупової взаємодії; соціально-психологічні характеристики спілкування; (практика) емпіричний матеріал. 3. Праксеологія: (теорія) а) прикладна психологія, концептуальні моделі: психологія побуту; індивідуальна психологія; правова психологія; психологія політики; етнічна психологія; психологія мистецтва; психологія релігії; психологія науки; (практика) досвід практичного застосування соціально- психологічної теорії.

4. Завдання соціальної психології.

  • розв'язання загальних наукових проблем, пов'яза­них із формуванням знань про соціальне-психологічну реальність, поясненням процесу суб'єктивного відображення об'єктивної дійсності, розробленням соціально-психологічних концепцій про взаємодію між людьми та соціальними спільностями, методологію, методи, способи соціально-психологічних досліджень;

  • вивчення проблем, пов'язаних зі змінами соціально-психологічної реальності., аналізом шляхів і засобів упливу на механізми ЇЇ становлення, розвитку та функціонування; теоретичне осмислення місця і ролі людини, що розвивається, у суспільстві, яке також змінюється; виявлення конкретних соціально-психологічних характеристик особистості, найпоширеніших її соціально-психологічних типів, комунікативних програм поведінки;

  • дослідження відносин і спілкування, у тому числі в екстремальних і конфліктних умовах, а також у зв'язку з утвердженням у соціумі нової системи цінностей і форм власності;

— вироблення теоретичних основ соціально-психологічної діагностики, консультування та надання допомоги.

Основні поняття: соціальна психологія, предмет соціальної психології, праксеологія, феноменологія, методологія, соціальна психологія особистості, соціальна психологія спільностей, міжгрупова взаємодія, спілкування, соціальні відносини, соціальна поведінка.

Основна література: 3, 5, 9, 10, 14, 20, 22, 25, 26, 31, 34, 40, 42, 46, 49, 50, 51, 53, 58, 59, 61, 64, 65, 66.

Додаткова література: 82, 89, 94, 113, 116, 124, 163, 198.

Лекція 2. Формування і розвиток соціально-психологічних знань (2год.)

План

1. Донаукові емпіричні передумови виникнення соціальної психології.

2. Перший етап становлення соціальної психології.

3. Другий етап становлення соціальної психології.

4. Експериментальний етап становлення соціальної психології та її сучасний розвиток.

1. Донаукові емпіричні передумови виникнення соціальної психології Б. Д. Паригін про донаукові емпіричні передумови виникнення соціальної психології такі як: досвід використовування законів суспільної психології, що стихійно склався; ораторське мистецтво Стародавньої Греції; досвід використовування засобів мистецтва в буденному і святковому житті; досвід використовування мистецтва у формуванні емоційного поля релігійних дійств; досвід дійств жерців, шаманів тощо; культурно-психологічні традиції буддизму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]