Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
soc_ps.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
552.45 Кб
Скачать

4. Експериментальний етап становлення соціальної психології та її сучасний розвиток.

3 етап – оформлення соціальної психології в експериментальну науку ( В. Медэ, Ф.Оллпорт, В.Бехтерев).

Класична теорія організації та управління Ф.Тейлор А.Файоль. Неокласичною концепція "людських стосунків" Е.Мейо. Вчення про первинну групу Ч.Кулі.

У 1898 р., коли був проведений перший експеримент. Н.Тріплетт у США досліджував вплив на продуктивність діяльності присутності інших людей. Він звернув увагу на те, що швидкість велосипедистів збільшується, коли їхній трек ближче до трибун. У 1908 р. виходить перший підручник У.Макдугала „Вступ до соціальної психології”, 1924 р. Г.Олпорт описує ефект соціальної фасилітації – взаємний вплив учасників групи один на одного.

Поступово розширюється коло досліджуваних питань: 10-20-ті р. ХХ ст. – навіювання; 30-40-ві р. ХХ ст. – соціальна психологія груп, соціальні установки; 40-50-ті р. ХХ ст. – групова динаміка.

Одночасно починається дослідження у галузі міжособистісної привабливості, кохання, формування і керування першим враженням, атрибуції та аспектів соціального впливу.

У 1966 р. створюється Європейська асоціація експериментальної соціальної психології, а у 1973 р. виходить перший журнал „Європейський журнал соціальної психології”. 70-80-ті р. присвячені дослідженню статевих відмінностей і дискримінації за статевою ознакою.

У 50-х роках склалися три соціально-психологічні варіанти ос­новних течій психологічної думки: біхевіоризм, психоаналіз і гештальтизм та один соціологічний – інтеракціонізм:

— психоаналіз (наголошується на джерелі енергії, а не на її спрямованості; прагнення завдяки вивченню глибинних процесів психіки пояснити причинність взаємодії індивідів);

  • біхевіоризм (вказується на залежність поведінки людини від зовнішніх стимулів; спрямованість пояснюєть­ся звичками; досвід має другорядне значення);

  • когнітивізм (соціальна поведінка розглядається з точки зору пізнавальних процесів індивіда);

  • інтеракціонізм (людська поведінка аналізується на основі суб'єктивного світу особистості, внутрішньої мотива­ ії її дій та зовнішніх реакцій; головна увага приділяється проблемам комунікації за допомогою символів, мови).

Особливості розвитку вітчизняної соціальної психології. Дослідження соціальної детермінації психіки людини (П.П.Блонський, К.М.Корнілов).

Педологія та соціальна психологія. Проблема колективу, його впливу на особистість, взаємо­відносин колективу та особистості (О.С.Залужний, Є.О.Аркіна). Психотехніка, соц­іально-психологічні аспекти управління (П.М.Керженцев, О.К.Гастєв). Питання психологчного впливу - навіювання, наслідування /В.МБехтерєв, Ю.Платонов/.

Заборона рефлексології, педології та інших наук. Ідеї А.С.Макаренка, Б.А.Блонського. Л.С.Виготського.

Стагнація соціальної психології (друга половина 40 -х — 50-тіроки ХХст.). Розробка соціально-психологічної проблематики у межах загальної, педагогічної психології та психології праці.

Відродження соціальної психології. Дискусія 60-х років про соціальну психологію (В.М.Мясіщев, Б.Д.Паригін, Е.С.Кузьмін, О. Г.Ковальов, В.М.Колбановський, К.К.Платонов).

У 1962 р. відкривається перша лабораторія соціальної психології в ЛДУ, а у 1968 р. - перша кафедра в ЛДУ. У 1966р. вводиться науковий ступінь з соціальної психології.

Формування і розвиток основних напрямів сучасної соціальної психології: вивчення індивідуальної соціальної поведінки; аналіз діадичної взаємодії і комуніка­тивних процесів; дослідження малих груп та психологічне вивчення соціальних проблем. Зростання впливу когнітивізму, увага до прикладної сторони дослідження.

Основні поняття: міфологічна, філософська, наукова соціальна психологія, культурно-історична концепція соціальної психології, теорія психології народів, теорія психології мас, теорія соціальних інстинктів, біхевіоризм, психоаналіз, гештальтизм, когнітивізм, інтеракціонізм, соціальна поведінка, діадична взаємодія, комуніка­тивні процеси, мала група, психотехніки, рефлексологія, педологія.

Основна література: 4, 5, 8, 12, 13, 14, 32, 33, 38, 44, 48, 50, 51, 57, 59, 64, 67.

Додаткова література: 186, 193, 198, 204, 205, 215, 218.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]