Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кафедральний посібник. doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

3. Місце соціології в системі суспільних наук

Соціологія входить до групи соціогуманітарних наук, але вона тісно пов’язана не тільки з науками цієї групи, але й з природничими ( наприклад, з біологією). Ф.Гіддінгс зазначає, що соціологія є посередником між органічними науками, з одного боку, і політичними, історичними науками – з іншого. Вперше місце соціології в системі наук визначив ще О.Конт. У розробленій ним „ієрархії” наук (математика-астрономія-фізика-хімія-біологія) соціологія займала чільне місце.

Найтіснішими є зв’язки соціології з філософією, історією, психологією, економікою, антропологією та ін. Саме вони становлять міждисциплінарну матрицю соціології, оскільки мають дуже близькі об’єкти дослідження ( інколи – тотожні) і поєднані між собою логічними зв’язками, спільними законами, категоріями та методами. Соціологія також тісно пов’язана з такими науками, як правознавство, етнологія та етнографія, географія, статистика і демографія.

У системі суспільних та гуманітарних наук соціологія займає особливе місце. Це пояснюється тим, що:

- вона є наукою про суспільство, його явища і процеси;

- вміщує в себе теорію суспільства або загальну соціологічну теорію, яка виступає як теорія і методологія всіх інших суспільних та гуманітарних наук;

- техніка і методика вивчення людини та її діяльності, методи соціального виміру, розроблені соціологією, є необхідними і використовуються всіма іншими науками.

Протягом історії розвиток соціології як науки визначали два взаємопов’язані процеси: відокремлення від інших наук (намагання визначити свій об”єкт, предмет дослідження, категоріальний апарат, методи дослідження тощо) та інтеграція (встановлення міжпредметних зв’язків). Якщо в ХІХ– на початку ХХ ст., коли ця наука тільки створювалась, обґрунтовувалось її право на самостійність ( розвиток теоретичних знань, створення навчальних програм та курсів, кафедр та ін.), то в наш час переважає тенденція до інтеграції суспільних наук. Адже вивчення суспільства, цілісної соціальної системи, може бути успішним тільки за умови взаємодії різних наук. Сьогодні цікаві та успішні дослідження проводяться в економічній соціології, соціальній екології, соціології політики, біосоціології та ін.

Соціологія все активніше впливає на реальне життя, “працює” над вирішенням важливих соціальних проблем. Вивчення курсу соціології є важливою складовою гуманітарної підготовки майбутніх спеціалістів. Гуманізація освіти і гуманітаризація навчального процесу, орієнтація його на розвиток інтелекту, здатності до творчої інноваційної діяльності, на проблеми особистості є запорукою сучасного суспільного розвитку.

Контрольні запитання і завдання

  1. Чому існують різні визначення соціології як науки ?

  2. Дайте визначення об’єкта та предмета соціології.

  3. Охарактеризуйте понятійно-категоріальний апарат соціології та розкрийте суть поняття „соціальне”.

  4. Охарактеризуйте суть макро- та мікросоціологічних підходів до вивчення соціальної реальності.

  5. Назвіть та охарактеризуйте функції соціології.

  6. Охарактеризуйте зв’язок соціології з іншими соціогуманітарними науками.