Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кадастри природних ресурсів.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
121.86 Кб
Скачать

2.1. Поняття кадастрів природних ресурсів

Раціональне використання водних ресурсів є складовою частиною охорони природних ресурсів.

Природні ресурси — це національне багатство України, основа забезпечення життєдіяльності населення. Саме тому, розуміючи значимість та унікальність природних ресурсів на державному рівні, необхідно розглядати питання, що стосуються оцінки їхнього стану, ступеня вивченості, інвентаризації, обліку, моніторингу, охорони і контролю за їхнім використанням.

Одним з важливих завдань у галузі охорони природи є створення і розвиток системи кадастрів природних ресурсів.

Кадастри природних ресурсів — систематизовані зведені дані, які якісно і кількісно характеризують визначені види природних ресурсів, містять фізико-географічні характеристики, класифікації, відомості про динаміку, ступінь вивченості, еколого-економічної значимості тих чи інших об'єктів і ресурсів. Додатково кадастри налічують картографічні і статистичні матеріали, подають рекомендації з використання природних ресурсів, заходи щодо їхньої охорони та іншу інформацію.

З метою забезпечення збору, обробки, збереження та аналізу інформації про стан навколишнього природного середовища, прогнозування його змін і розробки науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень в Україні створюється система державних кадастрів природних ресурсів. Вона забезпечує взаємну інтеграцію, комплексність, доступність та оперативність надання відомостей про природні ресурси органам державної влади й управління, суб'єктам природокористування загалом.

Державні кадастри провадять у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Кілька років тому розмови про комплексний територіальний кадастр природних ресурсів приймалися з подивом і роздратуванням майже всіма федеральними відомствами. Визнавалася тільки компетенція федеральних служб на їх створення і ведення.

1998 вже пройшов під розмови майже всіх відомств про необхідність комплексного територіального кадастру та про роль муніципалітетів у цьому процесі. Часи змінюються. Муніципальна влада в містах стали реально управляти своїми територіями. Управління територією передбачає повне володіння ситуацією, що означає наявність у органу управління точних комплексних відомостей про стан керованого об'єкта.

кадастр природних ресурсів називається зведення економічних, екологічних, організаційних і технічних показників, що характеризують кількість і якість природного ресурсу, склад і категорії природокористувачів. Дані кадастрів лежать в основі раціонального використання природних ресурсів, охорони природного середовища, на їх базі визначається грошова оцінка природного ресурсу, його продажна ціна, система заходів щодо відновлення та оздоровлення навколишнього середовища.

Єдиного кадастру природних ресурсів не існує. Кадастр представлені за видами природного ресурсу. За загальним їх цілям і структурі всі вони утворюють єдину економіко-правову схему. Кадастр бувають двох видів: територіальні та галузеві.

Територіальні кадастри - це кадастри, які ведуться в окремій території і охоплюють всі елементи навколишнього середовища в даній території. А галузеві кадастри ведуться вже по окремих елементах.