Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кафедральний посібник. doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Тема 4. Соціологія управлінської діяльності

  • Соціальне управління та його найважливіші функції. Стиль і методи керівництва людьми у сферах матеріального і духовного виробництва.

  • Імідж і авторитет керівника. Проблема соціальної діагностики в системі соціального управління

  • Феномен підприємницької діяльності та проблеми соціального управління

1. Соціальне управління та його найважливіші функції

Своєрідним епіграфом до цієї теми можуть бути слова К.Маркса: “Якщо окремий скрипаль сам управляє собою, то оркестр потребує диригента”.

Як соціальне, так і економічне управління безпосередньо пов’язані з діяльністю людей, що об’єднуються в різноманітні колективи: трудові, творчі, навчальні, оздоровчо-медичні, спортивні та ін. Найважливішою функцією управлінської діяльності керівника будь-якого рангу, особливо у промисловому виробництві, є наукова організація праці (НОП). Тривалий час у світовій економіці досить популярною в цьому плані була система американського інженера Фредеріка Тейлора, яка справила величезний вплив на організацію промислового виробництва і розвиток технологій у багатьох країнах світу. Тейлор зосередив основну увагу на підвищенні продуктивності праці, проте у нього залишилася поза увагою проблема реалізації виробленої продукції.

Одним з перших, хто врахував цей фактор, був американський промисловець Генрі Форд, якого називають автомобільним королем Америки. У 1913 р. Форд відкрив свій перший автомобільний завод у штаті Мічіган. На заводах Форда широко застосовувалась конвеєрна система, де жива людська праця поділена на окремі прості операції. Максимальне підвищення продуктивності праці у Форда було пов’язано з урахуванням умов праці на конвеєрі. Він створив такі умови, за яких робітники були вимушені не тільки працювати з чіткістю годинникового механізму, а й міняти свої звички як у побуті, так і на виробництві. Наприклад, робітники були вимушені відмовитися від вживання алкогольних напоїв і куріння в робочий час. На заводах Форда був створений відділ соціології для вивчення умов праці і побуту робітників.

Пройшло кілька десятиліть… У 1980 р. корпорація Генрі Форда П (онука Г.Форда) запровадила на своїх 25-и заводах у США та країнах Західної Європи “гуртки якості” , в які входять 5-10 робітників, де вони проходять додаткове професійне навчання і потім беруть певну участь в управлінні виробництвом.

Велике економічне і моральне значення має організація на виробництві нормального робочого процесу, його матеріально-технічне забезпечення, дотримання санітарно-гігієнічних вимог. У свій час один з фундаторів системи НОП у Радянському Союзі інженер А.К. Гастєв відзначав, що порядок на робочому місці морально впливає на робітника.

Важливе місце в системі соціального управління займають матеріальне і моральне стимулювання людської праці, створення сприятливого психологічного клімату в колективі, турбота про людей, знання умов їхнього життя і побуту, своєчасне підвищення кваліфікаційних розрядів тим, хто цього заслужив і т.п.

Тепер щодо стилю і методів керівництва. Звернемося до соціологічної та соціально-психологічної класики.