Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кафедральний посібник. doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Цілі і завдання соціологічного дослідження

Жодне дослідження не може проводитись заради самого по собі дослідження, воно завжди переслідує якісь практичні цілі. Тим більше, коли воно проводиться на замовлення, на господоговірних засадах. Люди на вітер гроші викидати не будуть, і не повинні.

Ціль (мета) дослідження визначає і його орієнтацію - теоретичну чи прикладну. У програмі дослідження необхідно чітко фіксувати, на вирішення якої проблеми і на який кінцевий результат повинно бути зорієнтовано дослідження. Якщо цілі дослідження не зовсім ясні ні замовнику, ні соціологам, то нічого і розпочинати його.

Визначення об'єкта і предмета дослідження

Об'єктом соціального дослідження є діяльність людей та умови, за яких ця діяльність здійснюється. А предметом дослідження прийнято вважати ту із сторін об'єкта, яка буде досліджуватись. На одному й тому ж об'єкті (заводі, фабриці, навчальному закладі і т.п.) може бути сформульовано кілька предметів дослідження.

Тепер докладніше про виділені поняття.

При описанні об'єкта соціологічного дослідження необхідно враховувати такі його характеристики: професіональна (або галузева) приналежність, просторова обмеженість (місто, селище, село), функціональна направленість (виробнича, культурна, наукова, навчальна і т.п.), часові рамки (строки проведення дослідження).

Концептуальна модель

Механізм дослідження якогось соціального процесу чи явища приблизно такий: соціологічна теорія – робоча концепція або гіпотеза – емпіричне дослідження. При тривалих дослідженнях з використанням різних соціологічних методів та охопленні широких мас населення в різних регіонах країни (або кількох країн світу) може виникнути нова теоретична концепція (приклад тому - дослідження американських соціологів під керівництвом професора Мічиганського університету Рональда Інглехарта з динаміки ціннісних орієнтацій людей різних поколінь).

Можна побудувати концептуальну модель взаємозв'язку економічних, стратифікаційних, політико-управлінських та духовних процесів у суспільстві, або взаємозв'язку групи та індивіда, лідера і групи і т.п.

2. Розробка програми дослідження. Вимоги щодо програми

Після визначення проблеми і вибору об'єкта дослідження розробляється його програма. Вона являє собою теоретико-методологічну основу здійснюваних соціологами дослідницьких процедур збирання, опрацювання і узагальнення отриманої інформації, формулювання теоретичних висновків і рекомендацій. Програма - науковий документ, який включає в себе визначення об'єкта і предмета дослідження, його мету, методику збирання і опрацювання інформації, тип вибірки, робочу гіпотезу, рекомендовану науково-методичну літературу.

Вимоги щодо програми

    1. Чіткість і точність програми. Усі її елементи повинні бути добре продуманими у відповідності з логікою дослідження.

    2. Логічна послідовність усіх елементів програми. Відправним моментом при розробці програми є проблема дослідження та його мета.

    3. Гнучкість програми. На перший погляд може здатися, що названа вимога суперечить попереднім. Насправді це не так. Гнучкість програми означає, що дослідник (а передусім – керівник дослідження) повинен постійно тримати в полі зору всі її розділи і вносити відповідні поправки, якщо в ході дослідження відбуваються якісь зміни. Останні можуть відбуватися тоді, коли дослідження носить широкомасштабний характер, розраховане на тривалий час і пов'язане з вивченням якоїсь складної, багатоаспектної проблеми.