Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кафедральний посібник. doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
399.36 Кб
Скачать

Кілька практичних порад

  1. Не розпочинайте розробляти програму, поки остаточно не з’ясували, з якою метою будете проводити дослідження, хто його фінансуватиме і хто потім буде використовувати.

  2. Не слід змішувати поняття "соціологічне дослідження" і "соціологічне опитування громадян". У першому випадку програма обов'язкова, у другому вона буде зайвою.

  3. Не пожалійте часу на "самоосвіту", звертайтесь до найновішої літератури, консультуйтесь з іншими фахівцями, а також замовниками. На основі програми складіть поетапний план дослідження.

  4. Оформіть програму як окремий документ, оскільки вона потрібна буде від початку до завершального етапу - розробки рекомендацій.

3. Висунення й перевірка гіпотез. Основні методи дослідження

Базою наукових узагальнень є факти, які соціолог може отримати в результаті соціологічного дослідження. Розвиток наукових знань свідчить про те , що одного лише описання того чи іншого об'єкта вже недостатньо для отримання достовірних даних і формулювання теоретичних висновків. Потрібне більш широке бачення його у перспективі, а якщо точніше - то й наукове передбачення, прогноз на майбутнє. Першою сходинкою до такого прогнозу є гіпотеза, яка висувається у будь-якій науці. Гіпотеза в соціологічному дослідженні - це науково обґрунтоване уявлення про структуру соціальних об'єктів, про характер елементів і зв'язків, які утворюють ці об'єкти, про механізм їх функціонування і розвитку. Наукова гіпотеза може бути сформульована тільки в результаті попереднього аналізу досліджуваного об'єкта. Вона повинна відповідати ряду вимог:

по-перше, відповідати новим теоріям, істинність яких підтверджена соціальною практикою;

по-друге, важливою вимогою є відповідність гіпотези існуючим і перевіреним фактам. Іноді факти вступають у суперечність з висунутою гіпотезою, що є сигналом щодо її переосмислення і висунення нової гіпотези;

по-третє, гіпотеза повинна формулюватися так, щоб її можна було легко перевірити у процесі соціологічного дослідження. Перевіряється вона за допомогою спеціально розробленої методики, якою соціолог повинен вміло користуватися. Гіпотези відображають досліджуваний об'єкт в цілому, його структуру і механізми функціонування, які недоступні прямому спостереженню. Таку загальну гіпотезу отримують при попередньому аналізі досліджуваного об’єкта;

по-четверте, гіпотеза повинна піддаватися логічному аналізу, який встановлює її несуперечливість. До числа операцій, які встановлюють несуперечливість гіпотези, відносять не тільки логічні правила, а й операціонаційні визначення. Останні дозволяють соціологу позбутися довільного тлумачення термінів висунутої ним гіпотези.

Що стосується методів соціологічних досліджень, то найпоширенішими в усіх розвинутих країнах світу є анкетування та інтерв’ю, спостереження, контент-аналіз (вивчення різних документів), телефонне й поштове опитування, соціометричне опитування та ін. Позитивного результату можна досягти лише про поєднанні кількох методів та порівнянні отриманих даних з матеріальними інших досліджень. Завершальним етапом будь-якого серйозного дослідження є підготовка таблиць, написання звіту і розробка рекомендацій.