Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макро - методичка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

9.2. Крива Філліпса

Відомий економіст А. Філліпс свого часу зробив аналіз статистичного матеріалу за 1861 - 1913 та 1923 - 1958 pp., який підтверджував існування залежності між щорічним зростанням зарплати та відсотком безробіття. При безробітті 4,5% від числа працездатних рівень зарплати залишається незмінним. При скороченні безробіття до 4% відбувається річне збільшення зарплати на 0,5%. На основі цих даних і була побудована відома крива Філліпса.

P, % P (u) P – рівень інфляції (середньорічний приріст цін);

P* - рівень інфляції в умовах повної зайнятості;

u – рівень безробіття;

P* N u* - природний рівень безробіття.

u* u, %

Рис. 9.5. Крива Філліпса

Крива Філліпса відображує обернено пропорційний зв'язок між рівнем безробіття і річним темпом зростання цін, тобто зв'язок між рівнем безробіття і рівнем інфляції. Як бачимо з рис. 9.5, такий зв'язок обернено пропорційний.

Пояснення взаємозв'язку між рівнем інфляції та рівнем зайнятості полягає у тому, що високе безробіття примушує працюючих за наймом погоджуватися на нижчу заробітну пла­ту, що уповільнює зростання цін. Але коли рівень безробіття низький, то найманим працівникам легше вимагати таке зростання заробітної плати, яке випереджує зростання продуктив­ності праці. Наслідком цього є зростання цін (інфляції).

Отже, низький рівень безробіття породжує тенденцію до більш високого рівня інфляції, і навпаки, високе безробіття супроводжується низькою інфляцією.

Відрізок кривої Філліпса зліва від точки N характеризує інфляцію попиту, яка може виникнути внаслідок спроб держави встановити штучну високу зайнятість.

Відрізок праворуч від точки N відображає падіння цін у період кризи надвиробництва.

Так звана оригінальна крива Філліпса показує взаємозв'язок ставок заробітної плати і безробіття: чим вищі ставки заробітної плати, тим менша зайнятість, і навпаки. Тобто вона достовірно відображає тільки короткострокову динаміку інфляції і безробіття, яка вимірюється поточними показниками. За кривою Філліпса неможливо досягти повної зайнятості без інфляції.

Протягом 70-х - початку 80-х років у ринковій економіці спостерігалося одночасне зростання інфляції та безробіття, тобто з'явилась стагфляція.

Виникнення стагфляції пояснюють появою таких чинників:

- зростання цін на енергоносії та на сільськогосподарську продукцію;

- знецінення паперових грошей;

- стрімке зростання заробітної плати завдяки скасуванню контролю урядів над її рівнем;

- повне вивільнення цін з-під контролю держави;

- зниження продуктивності праці;

- інфляційне очікування підприємців і населення.

Графічно стагфляцію можна зобразити шляхом зсуву кривої Філліпса Р(u) праворуч вгору (рис. 9.6).

P, % P(u)

P* N N1

u* u1 u, %

Рис. 9.6. Крива Філліпса в умовах стагфляції

З огляду на важливість макроекономічних досліджень щодо економіки України доцільно максимально використовувати надбання світової науки з метою позитивного впливу на реальні економічні процеси, з урахуванням особливостей національної економіки.