Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
269.82 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Черкаський державний бізнес-коледж

Кафедра економіки, комерції та аудиту

З в і т

про проходження практики

на матеріалах _________________ВАТ „Азот”_______________________

(база практики з вказанням підпорядкування)

Виконав:

студент ІІІ курсу, групи1М-06

спеціальність „Комерційна діяльність”

Петренко Юлія Василівна (підпис)

Керівники практики:

від коледжу ________________________ Т. Г. Лобунець

(підпис) (ініціали, прізвище)

від підприємства начальник сектору_______________М. Ф. Захарченко

(посада) (підпис) (ініціали, прізвище)

Мп Черкаси - 2009

Зміст

ВСТУП

Розділ 1. Організація комерційної діяльності ВАТ „Азот”.

    1. Організаційно-економічна характеристика ВАТ „Азот”.

    2. Діагностика комерційної діяльності ВАТ „Азот”.

1.2.1. Аналіз управління асортиментом товару.

1.2.2. Аналіз форм і методів замовлення сировини, каналів забезпечення сировиною.

1.2.3. Оцінка ефективності комерційної діяльності на ВАТ „Азот”.

1.3. Заходи щодо підвищення ефективності роботи підприємства та шляхи впровадження запропонованих пропозицій.

Розділ 2. Аналіз постачання сировини на ВАТ „Азот”.

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Вступ

Об’єктом цього звіту є - Черкаський „Азот” – одне з перших в Україні і колишньому Союзі підприємство такого профілю. Його продукція користується широким попитом в нашій країні і за кордоном. Тут сьогодні виробляється п’ята частина мінеральних добрив України, зосереджено практично все виробництво вітчизняного капролактаму. Не тільки на Україні, а й за її межами добре знають інженерів, організаторів виробництва, науковці, державні і громадських діячів, які працювали або працюють на „Азоті”. У 2002 році Черкаський ВАТ „Азот” зайняв перше місце в рейтингу Міністерства з промислової політики України у позиції „Обсяг випущеної продукції спочатку року”.

Метою практики є вдосконалення, закріплення та розширення теоретичних знань, формування професійних вмінь, приймати професійні рішення у певних виробничих умовах, оволодіти сучасними методами, формами організації праці в галузі їх майбутньої спеціалізації, а також забезпечення соціальної, психологічної, професійної адаптації в трудових колективах.

Практика є однією з важливих форм підготовки фахівців, яка сприяє найкращому усвідомленню студентами ролі і завдань торговельного підприємства на ринку товарів та послуг, опануванню оперативними комерційними, маркетинговими та організаційно-технологічними процесами, які відбуваються на комерційних підприємствах в сучасних умовах.

Розділ 1. Організація комерційної діяльності ВАТ „Азот”.

1. 1 Організаційно - економічна характеристика ВАТ „Азот”.

Повне найменування підприємства Відкрите Акціонерне Товариство „Азот”. Мета діяльності Відкритого акціонерного товариства „Азот” виробництво та реалізація конкурентноспроможної високоякісної продукції: мінеральних добрив, капролактаму тощо для задоволення потреб замовників, акціонерів, партнерів товариства та суспільства. Керівництво товариства та спеціалісти в межах їх компетенції вважають своїм обов’язком постійно підтримувати і контролювати необхідний рівень питань якості продукції, охорони навколишнього середовища та безпеки праці.

Організація структури підприємства. Отже, управління ВАТ „Азот” базується на корпоративних принципах: обрано спостережну раду, виконавчу дирекцію, ревізійну комісію, щорічно проводяться загальні збори акціонерів.

В структурі ВАТ „Азот” входять такі підрозділи: 18 цехів основного виробництва, в тому числі виробництво капролактаму, іонообмінних смол, аміаку, карбаміду, аміачної селітри, азотної кислоти, мінеральних добрив – карбамідо-аміачної суміші (КАС), 26 допоміжних цехів, а також медико – санітарна частина, соціально – комунальний відділ, комбінат громадського харчування. Схематично зображено додаток А-1.

Відділ управління – постачання, структуру цього відділу. Відділ складається із п’яти рівнів управління. На першому начальник відділу управління – постачання йому підпорядковуються: начальник сектору забезпечення основною сировиною та матеріалами, начальник сектору устаткування, начальник сектору забезпечення допоміжними матеріалами. На другому рівні начальники секторів, їм підпорядковуються: провідний менеджер з постачання, менеджер з постачання 1 категорії, менеджер з постачання 2 категорії, менеджер з постачання. На третьому рівні провідні менеджери з постачання їм підпорядковуються – менеджери з постачання 1 категорії. На четвертому рівні менеджери 1 категорії їм підпорядковуються менеджери з постачання 2 категорії. На п’ятому рівні менеджери 2 категорії їм підпорядковуються – менеджери з постачання. Схематично зображено на додатку С.

Аналіз даних основних показників дохідності підприємства і структури прибутку вказують на те, що за період, 2007 2008 років, спостерігалося збільшення основного показника діяльності підприємства - чистого прибутку з 572216 тисяч гривень, то через рік цей показник становив 714321 тисячу гривень. Досить важливим виявилось також збільшення обсягів виробництва. Так з січня по вересень 2008 року було вироблено 626678 тонн аміачної селітри, 497912 тонн карбаміду, а в цілому азотних добрив у перерахунку на 100 відсотків азоту – 462674 тонни, що на 51,9 відсотка та 29,5 відсотка більше, ніж за аналогічний період 2007 року.

1. 2. Діагностика комерційної діяльності ВАТ „Азот”.

1. 2. 1. Аналіз управління асортиментом товару.

Асортимент товарів – сукупність їх видів, різновидів і сортів, об’єднаних або сумісних за певною ознакою. Формування асортименту є процес підбору для реалізації. Процес формування товарного асортименту повинен виходити з форми його товарної спеціалізації і розміру торгової площі, і бути направлений на задоволення попиту обслуговуваних контингентів покупців і забезпечення високої прибутковості їх діяльності. ВАТ “Азот” здійснює виробництво хімічної продукції (аміаку, азотних добрив, капролактаму, іонообмінних смол, агрохімікатів, іншої продукції для потреб сільського господарства) та її комплексне використання шляхом переробки у споживчі товари, включаючи товари народного споживання або комплектуючі вироби до них, а також реалізацію виготовленої продукції на митній території України та за її межами. Необхідно відмітити, що більшу частину виробленого аміаку підприємство використовує для власних потреб, в виробництві добрив та капролактаму.

В виробничій діяльності ВАТ “Азот” можливо виділити три основні напрямки діяльності:

  • виробництво аміаку та азотних добрив;

  • виробництво капролактаму;

  • виробництво іонообмінних смол.

Основними видами азотних добрив є:

  • аміачна селітра;

  • карбамід;

  • аміачна вода сільському господарству;

  • рідкі амонійні добрива;

  • карбамідо-аміачні суміші;

  • сульфат амонію;

  • аміак сільському господарству.

  1. Карбамід – за фізико – механічними властивостями він є сухим і твердим добривом, універсальним щодо ґрунтів, в ще таким, який легко засвоюється рослинами. Кристалічний і гранульований карбамід, який одержують у виробничих умовах, має блідий, блідо – рожевий або жовтий колір. Виробляється він із аміаку і двоокису вуглецю. Потім в умовах високого тиску і великих температур відбувається синтез карбаміду. Виробництвом карбаміду займаються цехи М-6, М-2.

  1. Аміак - Рідкий (безводний аміак) – безбарвний газ, який конденсується при температурі -33,5 0С та замерзає при температурі –77,7 0С. Найбільш концентроване (82,3% азоту) і найбільш дешеве азотне добриво. Він добре використовується рослинами і за ефективністю не поступається твердим добривам. При перевезенні, зберіганні та внесенні рідкого аміаку головна увага приділяється виключно втратам азоту. Пари аміаку в суміші з повітрям можуть вибухати від іскри.

Технологічна схема виробництва аміаку.

Основна сировина для виробництва аміаку – природний газ, вода та повітря. С в присутності залізного каталізатора; охолодження виробленого аміаку та видача його в ізотермічне сховище або споживачам (схема).

С

Очищення газу від СО2, СО

Метанування

Залишкових СО і СО2

хема виробництва рідкого аміаку.

Первинний

риформінг

Вторинний

риформінг

Конверсія СО