Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комунікат проц. у навч.Метод.вказівки.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
5.88 Mб
Скачать

Навчальні завдання

  1. Підберіть у літературі приклади використання різних стилів спілкування. Проаналізуйте причини, що зумовили доцільність використання саме даних стилів спілкування в даних конкретних ситуаціях.

  2. Наведіть приклади (із власного життєвого досвіду), коли в результаті нерозуміння та неправильного використання стилю спілкування виникали проблемні чи конфліктні ситуації.

  3. Наведіть приклади та охарактеризуйте ритуали, які використовуються в навчальній взаємодії. Яка їхня роль?

  4. Розгляньте на прикладах (моделювання конкретних ситуацій) вплив займаних позицій у спілкуванні на взаєморозуміння тих, хто спілкується.

  5. Обґрунтуйте свою думку з питання впливу особистісних характеристик і соціального статусу людини на використання нею різних маніпулятивних ролей і асертивних технік поведінки.

  6. Змоделюйте ситуацію ділового спілкування та розгляньте на її прикладі використання різних маніпулятивних підходів і асертивної поведінки.

  7. Наведіть приклади «прибудови зверху» у соціальних ситуаціях

Методичні вказівки

Опанування цієї теми безпосередньо пов’язане з організацією взаємодії у спілкуванні. Основні положення теми, які здаються суто теоретичними, насправді відіграють важливу роль у встановленні взаємозв’язку у спілкуванні, впливають на процес взаєморозуміння та визначають відносини, які складаються між людьми.

Краще засвоєння теми буде за умов глибокого розуміння теоретичних засад, а тільки потім на підставі цього відпрацювання – доцільних комунікативних, інтерактивних технологій. Звертання до теоретичних положень З. Фрейда, Е. Берна, Перлза надасть можливість студентам розібратися в тому, що саме визначає позиції людей у спілкуванні та суттєво впливає на їхню поведінку у взаємодії. Порівняння теоретичних засад із власним досвідом взаємодії допоможе практично оволодіти питаннями теми.

Аналізуючи стилі спілкування, треба виходити з того, що у реальному житті процес спілкування, як правило, поєднує одночасно різні стилі спілкування, тому немає сенсу в реальній дійсності шукати конкретні прояви будь-якого стилю. Теоретична інформація про стилі спілкування дає можливість краще розуміти можливі аспекти взаєморозуміння та практично їх використовувати. Опрацювання питань, пов’язаних з маніпулятивною та асертивною поведінкою, доцільно проводити паралельно, бо в житті та на практиці ці процеси дуже пов’язані й супроводжують один одного.

У літературі існують різні підходи до характеристики маніпулятивних типів поведінки та різні трактування асертивних технологій. Знайомство з ними та їх зіставлення дає можливість глибше розібратися у цих питаннях та результа­тивніше використовувати отримані знання та навички в майбутньому.

Питання асертивної та маніпулятивної поведінки, в свою чергу, також суттєво взаємозв’язані із проблемами конфліктів та оптимізації ділової взаємодії. Тому є сенс після ознайомлення з усіма названими темами курсу зробити узагальнені висновки, опрацювати завдання, що пов’язані з ними.

Для майбутнього керівника та викладача дуже велике значення має не лише опанування теоретичних засад цієї теми, а й набуття навичок оптимальної взаємодії з іншими людьми.

Виходячи з того, що навчальна діяльність є апріорі придатною для маніпуляцій, викладач повинен уміти й використовувати маніпулятивну поведінку, і запобігати її застосуванню. Щодо керівника, то навіть те, що маніпуляція – це приховане управління, вже свідчить про значущість даного питання для його діяльності.

Знайомство з питаннями психологічних засобів впливу під час спілкування має доповнити знання, які студенти отримали раніше з психології та менеджменту. На підставі цієї інформації можна реально вдосконалювати процес як взаємодії, так і процес управління.