Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комунікат проц. у навч.Метод.вказівки.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
5.88 Mб
Скачать

Тема 6. Ділова міжособистісна комунікація

Лекційне заняття «Ділове спілкування»

Види та особливості ділової комунікації. Умови та чинники ділового спілкування. Орієнтація в особистості ділового партнера. Роль емоцій під час ділового спілкування. Проведення ділової розмови. Організація та проведення нарад. Переговори. Спілкування з «важкими людьми». Різні форми спілкування (лекція, бесіда, пояснення, дискусія).

Практичне заняття «Підготовка до професійного спілкування»

Моделювання ситуацій професійної діяльності. Комунікативність суб’єкта спілкування. Мовленнєві вміння фахівця. Комунікативна атака як метод професійного контакту в спілкуванні (приклади). Емоції та їх контроль. Аналіз впливу особистісних характеристик на процес професійного спілкування.

Самостійна підготовка до практичних занять

  1. Підготовка до самопрезентації у діловому спілкуванні та її проведення.

  2. Аналіз та обґрунтування найдоцільніших для вас шляхів самовдосконалення в галузі професійного спілкування.

  3. Підготовка до можливої консультації колег з питань налаштування їх на проведення бесіди.

  4. Приклади можливої ділової взаємодії з «важкими» людьми.

Навчальні завдання

    1. Підберіть конкретні приклади поведінки різних типів працівників (використовуючи різні класифікації) у діловій взаємодії і зробіть їх аналіз.

    2. Дайте характеристику процесу управлінського спілкування з погляду тих комунікативних умінь, що необхідні менеджеру на кожному етапі цього спілкування (з обґрунтуванням своєї думки).

    3. Використовуючи власний досвід, наведіть конкретні приклади впливу комунікативної компетентності учасників спілкування на результати діяльності чи на ефективність навчального процесу.

Методичні вказівки

Робота над цією темою полягає в узагальненні та групуванні всього матеріалу, який пророблявся у попередніх темах курсу. Оволодіння цією темою передбачає насамперед можливість використання матеріалу курсу «Комунікативні процеси в навчанні» у реальному житті, на практиці, під час навчання, у майбутній фаховій діяльності.

На підставі отриманих знань з питань обміну інформацією у спілкуванні, сприйняття іншої людини, організації взаємодії, вдосконалення стосунків, запобігання конфліктів, адаптації та можливої маніпуляції, переконання тощо під час опрацювання теми «Ділове спілкування» необхідно зрозуміти особливості названих процесів як чинників досягнення ділового успіху, як можливостей підвищення ефективності діяльності.

Аналіз реальної взаємодії доцільно пов’язувати з конкретними моделями з погляду врахування можливих типів людей та особливостей прояву їхнього емоційного стану. Глибшому розумінню цих аспектів сприятиме діагностика власного типу модальності та можливостей її раціонального використання у спілкуванні.

Нині в науці та практиці існує безліч цікавих розроблень та підходів до розуміння чинників поведінки людей. Знайомство з ними (психогеометричний підхід, типологічна класифікація за Майєрс-Бріггс, модальність тих, хто спілкуються) може збагатити досвід та світогляд майбутніх фахівців, допомогти їм краще розуміти інших людей та знаходити з ними спільну мову. Застосування зазначених підходів також суттєво впливає на вдосконалення спілкування у навчанні, на формування конструктивної взаємодії між викладачем та учнем.

Набуття навичок розроблення власної стратегії і тактики взаємодії у спілкуванні з врахуванням особистісних характеристик ділових партнерів стане в пригоді в процесі формування ділових якостей майбутнього фахівця. Досягнення цього можливе на підставі виконання різних практичних завдань, що наведені в цьому розділі.

Для випускників економічного університету особливо важливим можна вважати відпрацювання свідомого використання у майбутній професійній діяльності різних засобів та аспектів управлінського спілкування. Оволодіння цими аспектами має відбуватися на підставі не лише курсу «Комунікативні процеси у навчанні», а й інших фахових дисциплін, таких як: «Соціологія», «Менеджмент», «Психологія», «Методика викладання» та інших.

Розглядаючи комунікативні процеси в малих групах, студенти мають використовувати власний досвід взаємодії на заняттях, а також неформальне спілкування за межами університету. Тут цікавим є аналіз власної ролі у міжгруповому спілкуванні та особливостей міжгрупової поведінки з метою її формування.