Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комунікат проц. у навч.Метод.вказівки.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
5.88 Mб
Скачать

Додатки Додатки до теми 1

Рис. 1.1. Рівні, функції та види спілкування

Рис. 1.2. Перепони на шляху спілкування

Рис. 1.3. Бар’єри спілкування

Додатки до теми 2

Рис. 2.1. Компоненти ефективного подання лекційного матеріалу

Рис. 2.2. Основні рівні слухання

Рис. 2.3. Основні бар’єри слухання

Рис. 2.4. Структура невербальних засобів спілкування

Рис. 2.5. Основна типологія жестів

Рис. 2.6. Основні типи слухачів

Рис. 2.7. Основні стилі слухання та прийоми активного слухання

Таблиця 2.1

Різновиди ораторського мовлення

Види ораторського мовлення

Характеристика та особливості

Особливості використання

Інформаційне мовлення

Мовлення з метою дати нове уявлення про будь-що. Воно може бути у формі оповіді, опису, пояснення. Таке мовлення не повинне бути суперечливим, має викликати інтерес, задовольняти потреби слухача. Повідомлення має бути актуальним

«Таке мовлення взагалі обмірковане. Воно побудоване з урахуванням інтересів слухача на доцільному поєднанні елементів нового і старого, конкретного в подробицях і в цілому. Вступ варто підібрати й опрацювати так, щоб він під­вищував увагу, викликав інтерес, розкривав наміри ора­тора. Головна частина повинна бути розвинута відповідно до визначеного пла­ну і з урахуванням тема­тичного завдання, складу аудиторії та обстановки. У висновку ще раз пояснюється поставлена мета, враховується передусім інтерес слухачів, підкреслюється зміст і робиться все можливе, щоб створити в аудиторії належний настрій» (П. Сопер).

Надихаюче мовлення

Мовлення з метою прояснити питання, підкреслити його значення, надихнути слухачів

«Не намагайтеся сісти і при­готувати промову за тридцять хвилин. Не можна її спекти на замовлення, як пиріг. Вона повинна визріти. Виберіть тему на початку тижня, обміркуйте її у вільний час, виношуйте її, не забувайте про неї ні вдень, ні вночі. Обговорюйте її з друзями. Робіть її предметом бесід. Ставте самому собі всілякі питання на дану тему. Записуйте на клаптиках паперу всі думки і приклади, що приходять вам на думку, і продовжу­йте шукати. Ідеї, думки, приклади будуть приходити до вас у будь-який час – коли ви ніжитесь у ванні, їдете в центр міста, коли ви чекаєте, щоб вам подали обід. Такий був метод Лінкольна. Цим методом користувалися майже всі оратори, які мали успіх» (Д. Карнегі).

Переконуюче мовлення

Мовлення з метою логічними доказами довести чи спростувати будь-яке положення

«Що б не було обране вами у вступній частині мовлення, які б переконливі плани і методи ви не використовували, якими б не були ваші завершальні висновки, – все варто розвивати відповідно до тієї реакції аудиторії, на яку ви розраховуєте» (П. Сопер).

Закличне до дії

Мовлення з метою заклику до дії. Воно може бути прямим і непрямим. Дія може наступити будь-коли чи негайно, але маються на увазі дії самих слухачів, а не відсутніх.

Воно повинно містити: фактичні дані, будити психічну сприйнятливість, приводити до згоди. Воно повинно змусити слухача від­чути потребу зробити те, що просить оратор

«Слухачі повинні відгукнутися на заклик відразу, на місці, і від усієї душі. Їх потрібно змусити перейнятися довірою до вас і до того, що ви говорите, довірою безумовною і від доброї волі. Слухачі повинні зрозуміти вас і сповнитися нетерпінням зробити усе, що ви від них хочете» (П. Сопер).

Розважальне мов­лення

Не містить іншої мети, крім тієї, що полягає в ньому самому. Ціль – просто підтримати увагу й інтерес слухача, але тут мається на увазі цікавість – інтерес як самоціль

Саме по собі має розважити і потішити слухача

Таблиця 2.2