Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект САПР_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Зміст

Вступ .....................................................................................................................4

1. Основні принципи побудови САПР ………………………………………. 5

2. Технічне забезпечення САПР. Работа зі сканованими кресленнями в системах інженерного документообігу……………………………………….10

3. Програмне забезпечення САПР ……………………………………………22

4. Оптимізація технічних рішень в САПР ……………………………………27

5. Специфіка інформаційного забезпечення САПР……………………………36

6. Характеристика сучасних САПР. Ефективність і перспективи розвитку .44

Вступ

Задачі автоматизації проектування лісогосподарських машин надзвичайно актуальні, їх розв'язок забезпечить скорочення строків впровадження нових проектно-конструкторських розробок, що є необхідною умовою підвищення рівня ефективності сучасної техніки.

Однак розв'язок цих задач пов'язаний з великими труднощами. Це зумовлено як особливостями конструкторського проектування, яке традиційно вважається творчим процесом, так і зростаючими вимогами до автоматизованих систем проектування. Адже системи автоматизованого проектування лісогосподарських машин повинні функціонувати з урахуванням великої різноманітності факторів, що слід враховувати при проектуванні й експлуатації машин та агрегатів.

У якості методологічної основи створення і експлуатації САПР лісогосподарських машин у методичних вказівках наводяться загальні відомості й основи роботи із графічною системою AutoCAD та математичні пакети, вказано принципи створення структури САПР СГМ. Наведено приклади автоматизованого проектування типових передач і деталей.

Програма дисципліни ”САПР обладнання лісового комплексу” передбачає виконання практичних робіт з метою більш глибокого засвоєння теорії методології і наукових методів та принципів автоматизованого проектування в галузі механізації лісогосподарського виробництва і розвитку творчого мислення студентів.

Лекція № 1

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ САПР

    1. Історія створення САПР

У 60-их роках фірма ІВМ розпочала виробництво ЕОМ серії ІВМ-360. Майже одночасно фірма DEC випустила свій перший комп’ютер PDP-1. Обидві фірми у ці роки розпочали дослідження в області машинної графіки, тому цей період слід вважати початком зародження індустрії САПР. Першими зосередили зусилля над створенням САПР фірми: “Дженерал Моторс”, “Локхідщ”, “Макдонел -Дуглас”. Як правило, більша частина створених програмних продуктів була призначена для створення ескізів, креслень і не виходила за межі цих фірм.

На початку 70-х років фірма “Аплікон” створює САПР на основі ЕОМ PDP-11. Першими на ринку в цей період з’явились САПР фірми “Комп’ютервіжн” під комп’ютер NOVA фірми “Дельта дженерал”. В цей же період на ринку з’являються перші персональні комп’ютери. котрі користувались великим попитом, тому ряд фірм почали застосовувати елементи САПР саме для них.

На даний час найпоширенішою САПР для персональних комп’ютерів є AutoCAD – програмний продукт фірми Autodesk, котрий функціонує з операційними системами.

САПР, побудований на базі персональних комп’ютерів APPLE чи IBM PC, не дають таких графічних можливостей, котрі є у потужних САПР, зокрема фірми “Комп’ютервіжн”. Наприклад, користувач, що працює з САПР на базі комп’ютерів IBM PC , може обробляти 2000 примітивів (кола, дуги, фігури і ін.), а МСАПР фірми “Комп’ютервіжн” до 10000 примітивів. Вартість цих потужних САПР більше 300 000$.

1.2 Мета створення САПР

Мета автоматизації проектування - підвищити якість проектних рішень, знизити матеріальні затрати на проектування і скоротити його терміни, ліквідувати ріст числа інженерно-технічних працівників, зайнятих проектуванням і конструюванням.

В умовах САПР повинно бути забезпечене науково - обґрунтоване розподілення функцій між людиною і ЕОМ: людина повинна вирішувати завдання творчого характеру, а ЕОМ — завдання, рішення яких піддається алгоритмізації.

1.3 Склад САПР

САПР — це комплекс засобів автоматизації проектування, взаємопов'язаних з необхідними підрозділами проектної організації колективом спеціалістів (користувачів САПР), що виконую її автоматизоване проектування.

Складовими структурними частинами САПР є підсистеми. За призначенням підсистеми САПР розділяють на 2 види: проектуючі і обслуговуючі.

Проектуючі підсистеми виконують проектні процедури і операції, наприклад, проектування деталей і складальних одиниць верстата. Обслуговуючі підсистеми призначені для забезпечення працездатності проектуючих, наприклад, підсистема графічного зображення об'єктів проектування, підсистема документування, підсистема інформаційного пошуку тощо. В залежності від відношення до об'єкта проектування розрізняють два види проектуючих підсистем: об'єктно-орієнтовані (об'єктні), які виконують одну або декілька проектних процедур або операцій, безпосередньо пов'язаних з об'єктом проектування; об'єктно-незалежні (інваріантні), які виконують уніфіковані проектні процедури і операції.

Кожна підсистема складається з компонентів САПР, які об'єднані загальною для даної підсистеми цільовою функцією і забезпечують функціонування підсистеми. Компонент представляє собою елемент забезпечення, який виконує певну функцію в підсистемі. Розрізняють наступні компоненти:

  • методичний — документи, в яких відображені склад, правила відбору і експлуатації засобів автоматизації проектування;

  • лінгвістичний — мови програмування, термінологія;

  • математичний — методи, математичні моделі, алгоритми;

  • програмний — документи з текстами програм, програми на машинних носіях і експлуатаційні документи;

  • технічний — пристрої обчислювальної і організаційної техніки, засоби передачі даних, вимірювальні або інші пристрої;

  • інформаційний — документи, що містять опис стандартних процедур, типових рішень, типових елементів, комплектуючих виробів, матеріалів і інші дані, а також файли і блоки даних на машинних носіях з записом даних документів;

  • організаційний - положення, інструкції, накази, штатні розклади, кваліфікаційні вимоги та інші документи, які регламентують організаційну структуру підрозділів та їх взаємодію з комплексом засобів автоматизації проектування.

Внутрішня структура підсистеми визначається наявністю окремих компонентів і зв'язком між ними.

Структура САПР — склад підсистем і зв'язки між ними — визначається рівнем декомпозиції деякої узагальненої типової задачі проектування. При цьому зв'язки між підсистемами можуть носити характер ієрархічних, інформаційних та інших і здійснюються через відповідні компоненти. В цьому розумінні мінні вигідне матричне представленім структури САПР.