Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект САПР_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

5.2.2 Захист файлів

Оскільки файлові системи є загальним сховищем файлів, що належать, різним користувачам, системи управління файлами повинні забезпечувати авторизацію доступу до файлів. У загальному виді підхід полягає в тому, що стосовно кожного зареєстрованого користувача даної обчислювальної системи для кожного існуючого файлу вказуються дії, що дозволені чи заборонені даному користувачу.

Тому в більшості сучасних систем кожному зареєстрованому користувачу відповідає пари цілочисельних ідентифікаторів: ідентифікатор групи, до якої відноситься цей користувач, і його власний ідентифікатор у групі. Відповідно, у кожному файлі зберігається повний ідентифікатор користувача, що створив цей файл, і відзначається, які дії з файлом може робити він сам, які дії з файлом доступні для інших користувачів тієї ж групи, і що можуть робити з файлом користувачі інших груп. Цей спосіб контролю доступу задовільний у більшості випадків.

5.2.3 Режим доступу багатьох користувачів

Останнє, на чому ми зупинимося в зв'язку з файлами, - це способи їхнього використання в середовищ багатьох користувачів. Якщо операційна система підтримує режим багатьох користувачів, цілком реальна ситуація, коли два чи більш користувачі одночасно намагаються працювати з тим самим файлом. Якщо всі ці користувачі збираються тільки читати файл, нічого страшного не відбудеться. Але якщо хоча б один з них буде змінювати файл, для коректної роботи цієї групи потрібно взаємна синхронізація. Для цього введений спеціальний механізм синхронізації.

5.3 Області застосування файлів

Насамперед, звичайно, файли застосовуються для збереження текстових даних: документів, текстів програм і т.д. Такі файли утворяться і модифікуються за допомогою різних текстових редакторів. Структура текстових файлів дуже проста: це або послідовність записів, що містять рядки тексту, або послідовність байтів, серед яких зустрічаються спеціальні символи (наприклад, символи кінця рядка).

Файли з текстами програм використовуються як вхідні тексти компіляторів.

Одним словом, файлові системи забезпечують слабке збереження структурованої інформації, залишаючи подальшу структуризацію прикладним програмам. Спираючи на прості, стандартні і порівняно дешеві засоби файлової системи можна реалізувати ті структури збереження, що найбільш природно відповідають специфіці даної прикладної області.

Поняття узгодженості даних є ключовим поняттям баз даних. Фактично, якщо інформаційна система підтримує узгоджене збереження інформації в декількох файлах, можна говорити про те, що вона підтримує базу даних. Якщо ж деяка допоміжна система управління даними дозволяє працювати з декількома файлами, забезпечуючи їхню узгодженість, можна назвати її системою управління базами даних.

5.4 Функції СУБД. Типова організація СУБД

Як було показано вище, традиційних можливостей файлових систем виявляється недостатньо для побудови навіть простих інформаційних систем. Було виявлено кілька потреб, що не покриваються можливостями систем управління файлами: підтримка логічно узгодженого набору файлів; забезпечення маніпулювання даними; відновлення інформації після різного роду збоїв; реально рівно параллельна робота декількох користувачів. Можна вважати, що якщо прикладна інформаційна система спирається на деяку систему управління даними, що володіє цими властивостями, те ця система управління даними є системою управління базами даних (СУБД).

До числа функцій СУБД прийнято відносити наступні: