Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц_ї Пугача.DOC
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
973.31 Кб
Скачать

3. Вимоги до інформації на машинозчитуваних носіях

У бухгалтерському обліку інформація може створюватись і зберігатись у вигляді первинних документів, облікових регістрів та звітності на машинозчитуваних носіях інформації. Машиноз­читуваний носій інформації – це матеріальний об’єкт, що міс­тить інформацію в такому вигляді, в якому її може сприймати та обробляти комп’ютер (диски, штрихові коди, магнітні стрічки тощо).

Вимоги до інформації на машинозчитуваних носіях містять­ся у Положенні про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку [19].

Згідно з Положенням, усі первинні документи, облікові регістри і бухгалтерська звітність повинні складатись українсь­кою мовою. Поряд з українською мовою може застосовуватись інша мова у порядку, визначеному статтею 11 Закону України “Про мови в Українській РСР”. Документи, що є підставою для записів у бухгалтерському обліку і складені іноземною мовою, повинні мати впорядкований аутентичний переклад на зазначену мову.

Первинні документи – це письмові свідоцтва, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпоряд­ження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення. Господарські операції – це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов’язань і фінансових результатів.

При комп’ютеризованому обліку первинний документ може складатись або в бухгалтерії або на робочих місцях облікових працівників – у підрозділах підприємства – за допомогою комп’ютерів, які підключені до локальних та глобальних обчис­лювальних мереж. Є можливість автоматичної реєстрації пер­винної інформації за допомогою таких засобів, як технологічні датчики, сканери штрихових кодів (для обліку запасів), касові апарати (для обліку виручки від реалізації), електронні ваги, годинники, лічильники, вимірювальна тара тощо. Причому документи, які зберігаються на електронних носіях, можуть не мати паперових аналогів.

Електронний документ реєструється в комп’ютерному жур­налі реєстрації первинних документів, а проводки, які за ним створюються (облікова фраза), додаються до електронного жур­налу операцій. Обробка даних первинного обліку здійснюється за принципом об’єднання процесів складання первинного документа та введення його до комп’ютерної бази даних.

Первинні документи повинні бути складені у момент про­ведення кожної господарської операції або, якщо це неможливо, безпосередньо після її завершення. При реалізації товарів за готівку допускається складання первинного документа не рідше одного разу на день на підставі даних касових апаратів, чеків тощо. Для контролю та впорядкування обробки інформації на основі первинних документів можуть складатися зведені документи (далі первинні документи).

Документи, створені засобами обчислювальної техніки на машинозчитуваних носіях, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови надання їм юридичної сили і доказовості.

Документ, виготовлений машинним способом, повинен бути записаний на матеріальному носії (магнітному, паперовому), виготовлений і розмічений за вимогами відповідного стандарту і закодований згідно з затвердженою системою кодифікації.

На вимогу контролюючих або судових органів та своїх контрагентів підприємство, установа зобов’язані за свій рахунок зробити копії таких документів на паперовому носії [23].

Первинні документи (на паперових і машинозчитуваних носіях інформації) для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов’язкові реквізити: назва підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), код форми, дата і місце складання, зміст господарської операції та її вимірники (у натуральному і вартісному виразі), посади, прізвища і підписи осіб, відповідальних за дозвіл та здійснення господарської операції і складання первинного документа.

При застосуванні засобів обчислювальної та іншої оргтехні­ки реквізити можуть бути зафіксовані у вигляді коду.

Залежно від характеру операції та технології обробки даних до первинних документів можуть бути включені додаткові рек­візити: ідентифікаційний код підприємства, установи з Держав­ного реєстру, номер документа, підстава для здійснення опера­цій, дані про документ, що засвідчує особу-одержувача тощо.

Документ може бути підписаний особисто, із застосуванням факсиміле, штампу, символу або іншим механічним чи елект­ронним способом посвідчення. Підписи осіб, відповідаль­них за складання первинних документів на обчислювальних машинах та інших засобах організаційної техніки, виконуються у вигляді паролю або іншим способом авторизації, що дає змогу однозначно ідентифікувати особу, яка здійснила господарську операцію.

Документ на машинозчитуваному носії повинен мати код особи, відповідальної за правильність складання документа. Належність коду конкретній особі реєструється організацією-ство­рювачем документа на машинозчитуваному носії, а також створюються технічні, програмні засоби та організаційні умови, що виключають можливість користування чужими кодами.

Первинні документи складаються на бланках типових форм, затверджених Міністерством статистики України, а також на бланках спеціалізованих форм, затверджених міністерствами і відомствами України. Документування господарських операцій може здійснюватись з використанням самостійно виготовлених бланків, які повинні обов’язково містити реквізити типових або спеціалізованих форм.

Додаткові вимоги до порядку створення первинних докумен­тів про касові і банківські операції, рух цінних паперів, товарно-ма­теріальних цінностей та інших об’єктів майна передбачаються іншими нормативними актами.

Записи у первинних документах, облікових регістрах повинні здійснюватися тільки у темному кольорі чорнилом, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарських машинок, принте­рів, засобів механізації та іншими засобами, які б забезпечили збереження цих записів протягом установленого терміну збері­гання документів та запобігли б внесенню несанкціонованих і непомітних виправлень.

Вільні рядки в первинних документах підлягають обов’язко­вому прокреслюванню.

Відповідальність за своєчасне і якісне складання документів, передачу їх у встановлені графіком документообороту терміни для відображення у бухгалтерському обліку, за достовірність даних, наведених у документах, несуть особи, які склали і підписали ці документи.

Первинні документи, що пройшли обробку, повинні мати відмітку, яка виключає можливість їх повторного використання: при ручній обробці – дату запису в обліковий регістр, а при обробці на обчислювальній установці – відтиск штампа опера­тора, відповідального за їх обробку.

Усі документи, що додаються до прибуткових та видаткових касових ордерів, а також документи, що стали підставою для нарахування заробітної плати та інших подібних виплат, підлягають обов’язковому погашенню штампом або ручним надписом “Одержано” або “Сплачено” із зазначенням дати (числа, місяця, року).

Облікові регістри – це носії спеціального формату (папе­рові, машинні) у вигляді відомостей, ордерів, книг, журналів, машинограм тощо, призначені для хронологічного, систематич­ного або комбінованого нагромадження, групування та узагаль­нення інформації з первинних документів, що прийняті до обліку.

Інформація до облікових регістрів переноситься після пере­вірки первинних документів за формою і змістом.

При комп’ютерних технологіях електронні документи заносяться в базу даних програми, яка розташована в пам’яті комп’ютера, і дозволяє шукати документи за будь-якою пошу­ковою ознакою, введеною при реєстрації: за автором документа, виконавцем, темою, датою складання, номером тощо. При наявності локальної мережі, яка об’єднує комп’ютери підпри­ємства, введення документів у базу даних може здійснюватися децентралізовано за місцем складання документів з передачею інформації в центральну базу даних.

Підприємства й установи, що складають облікові регістри на машинозчитуваних носіях, зобов’язані забезпечити технічні засоби для їх відтворення у зручному для читання вигляді.

Відповідальність за правильність реєстрації інформації в облікових регістрах несуть особи, які склали і підписали їх.

Перенесення інформації з первинних документів до обліко­вих регістрів повинно здійснюватися в міру її надходження до місця обробки (бухгалтерія, обчислювальна установка), проте не пізніше терміну, що забезпечує своєчасну виплату заробітної плати, складання бухгалтерської і статистичної звітності, дек­ларацій і розрахунків.

Форми облікових регістрів, порядок записів у них, обробки та використання необхідної інформації визначаються відповід­ними нормативними документами про порядок їх застосування.

Інформація про господарські операції підприємства, устано­ви за звітний період (місяць, квартал, рік) з облікових регістрів переноситься у згрупованому вигляді до бухгалтерських звітів, порядок складання яких встановлюється відповідною інструкцією.

Первинні документи та облікові регістри, що пройшли обробку, бухгалтерські звіти і баланси підлягають обов’язковій передачі до архіву.

Електронні документи зберігаються у вигляді файлів на твердому диску комп’ютера, на диску іншого комп’ютера, на спеціально виділеному комп’ютері (файл-сервері), на змінних носіях. Особливістю електронного зберігання документів є легкість виготовлення копій, що дозволяє всі документи після завершення обробки негайно копіювати в архів з виготовленням страхових копій на змінних носіях. Комп’ютерні технології дозволяють суттєво прискорити операції по підготовці докумен­тів до архівного зберігання – укладати описи документів постій­ного і довгострокового зберігання, акти на знищення документів.

Дані про документи за минулий рік зберігаються окремо і після того, як всі документи за минулий рік будуть виконані, база даних використовується тільки для довідкової роботи і може бути переписана на зовнішній носій інформації: дискету, магнітну стрічку, CD-ROM тощо. У випадку виникнення необ­хідності пошуку документів за попередні роки, інформація зчи­тується з архівного носія. Якщо документи за минулі роки потрібні вкрай рідко, то для їх зберігання можна використати стример (запис на магнітну стрічку), що вимагає відновлення даних на жорсткому диску для їх використання. Якщо необхід­ність в отриманні довідок за минулі роки виникає досить часто, то для зберігання баз даних і самих документів краще викорис­товувати пристрої зі змінними дисками, в залежності від обсягу даних типу Zip drive, Jaz drive, CD, магнітооптичні бібліотеки. В організаціях з високими вимогами до оперативного пошуку документів можуть використовуватися системи, що підтриму­ють автоматичну міграцію (перенесення) документів, які більше не використовуються, на зовнішні, більш повільні носії інфор­мації (магнітооптичні диски тощо) і відновлення інформації на твердому диску комп’ютера у випадку частого її використання.

Документи мають різну цінність і терміни зберігання. Доку­менти, які мають історичне, господарське, практичне значення мають постійний термін зберігання. Більшість документів по особовому складу зберігаються 75 років. Інші документи мо­жуть знищуватися при зникненні потреби в них, деякі мають термін зберігання 3-5 і більше років. Всі ці вимоги стосуються також і електронних архівів документів.