Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц_ї Пугача.DOC
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
973.31 Кб
Скачать

Тема 5. Характеристика інформаційного забезпечення комп’ютерного обліку План

  1. Поняття і склад інформаційного забезпечення КСБО.

  2. Поняття і методи класифікації і кодування інформації.

  3. Внутрішньо машинна інформаційна база КСБО.

  4. Система штрихового кодування.

Література: 1, С. 20-60; 4, С. 110-118; 7, С. 57-78; 8, С. 207-219; 13; 18, С. 5-17; 22; 31, С. 70-124.

Ключові поняття: інформаційне забезпечення КСБО, еконо­мічна інформація, система економічної інформації, символ, реквізит, реквізит-основа, реквізит-ознака, економічний показ­ник, поле, агрегат даних, запис, файл, база даних, класифікація, класифікаційні угруповання, код, класифікатор, ієрархічний метод класифікації, фасетний метод класифікації, паралельний метод кодування, послідовний метод кодування, серійно-поряд­ковий метод кодування, порядковий метод кодування, внут­рішньо машинна інформаційна база, внутрішньо машинне інфор­маційне забезпечення, автоматизований банк даних, моделі інтерпретації первинних документів у КСБО, жорсткий марш­рут документообігу, гнучкий маршрут документообігу, послі­довний маршрут документообігу, паралельний маршрут доку­ментообігу, штрихове кодування, штриховий код.

1. Поняття і склад інформаційного забезпечення ксбо

Інформаційне забезпечення КСБО – це сукупність розроб­лених і реалізованих проектних рішень, щодо складу, форми подання і організації інформації, що знаходиться в ній.

Комп’ютеризована система обліку може функціонувати тіль­ки при наявності економічної інформації.

Економічна інформація – це сукупність різних даних еко­номічного характеру, які виникають при підготовці господарсь­кої діяльності, в її процесі та при управлінні цією діяльністю.

Система економічної інформації – це сукупність методів генерації, передачі і обробки інформації в усіх ланках еко­номіки підприємства.

Економічна інформація класифікується:

  • за функціями управління: директивна, нормативна, плано­ва, облікова, статистична, аналітична, звітна, довідкова, спеці­альна;

  • за місцем виникнення: внутрішня, зовнішня;

  • за стадіями утворення: вхідна, вихідна, проміжна;

  • за часовим періодом виникнення: оперативна (нерегла­ментована), поточна;

  • за об’єктивністю відображення: достовірна, недостовірна, точна, неточна;

  • за повнотою: достатня, надлишкова, недостатня;

  • за відношенням до процесу обробки: оброблена, необ­роблена;

  • за інтервалом між надходженнями: періодична, регулярна.

Економічна інформація має певну структуру. Логічна струк­тура економічної інформації наступна:

символ

реквізит

показник

масив

інформа­ційний

потік

Інфор-мацій на база

Під логічною розуміють структуру, яка враховує погляд користувача на дані.

Символ – це елемент даних, який не має змісту (літера, циф­ра, знак).

Реквізит (атрибут) – це інформаційна сукупність найнижчо­го рангу, яка не підлягає поділу. Наприклад, дата, назва доку­мента, відпущено. Реквізити бувають двох видів: реквізити-основи та реквізити-ознаки. Реквізит-основа розкриває абсолютне або відносне значення реквізиту-ознаки (сума, кількість). Рекві­зит-ознака відбиває якісні властивості сутності і характеризує обставини, за яких відбувається той чи інший господарський процес (найменування товару, одиниця виміру).

Економічний показник – структурна одиниця, що характери­зує будь – який конкретний об’єкт управління з кількісного та якіс­ного боку. Економічний показник складається із реквізитів-основ та реквізитів-ознак, достатніх для створення елементарного документа (документорядка). Наприклад, товарообіг підпри­ємства за місяць 100 тис. грн.

Набір взаємопов’язаних даних однієї форми (назви) з усіма її значеннями являє собою масив даних. Наприклад, сукупність даних про рух товарів на підприємстві. Сукупність масивів да­них, що стосується однієї й тієї ж ділянки управлінської роботи, називають інформаційним потоком. Сукупність інформації про об’єкт управління (наприклад, підприємство) становить інфор­маційну базу.

При фізичному підході до структури економічної інформації (тобто з позиції подання її на носіях) в умовах КСБО виділяють такі структурні одиниці інформації:

символ

поле

агрегат даних

запис

файл

база даних

Поле – поєднання символів, яке приводить до створення мінімального семантичного елемента масиву (дата, табельний номер працівника).

Агрегат даних – пойменована сукупність двох і більше еле­ментів нижчого рівня (полів, інших агрегатів даних). Наприк­лад, групи елементів, які утворюють адресу, дату народження.

Запис – пойменована сукупність полів, об’єднаних за зміс­товим принципом, яка є об’єктом та результатом одного кроку обробки даних. Наприклад, відомості про працівника, товар 10102.

Файл – пойменована сукупність записів для об’єктів одного типу. Наприклад, товари, співробітники.

База даних – пойменована сукупність взаємопов’язаних файлів з мінімальною надмірністю, яка призначена для одночас­ного користування багатьма користувачами.

За характером взаємозв’язку елементів усі структури можна поділити на лінійні та ієрархічні. До лінійних структур нале­жать послідовні, рядкові структури та складні списки. До ієрар­хічних – дерева, сітки, таблиці та гібридні структури [30, С. 80-82].

Для здійснення функціонування об’єкта управління в авто­матизованій системі формується інформаційне забезпечення. Структура інформаційного забезпечення подана на рисунку 17.

До позамашинного інформаційного забезпечення належать:

  • система класифікації і кодування інформації;

  • нормативно-довідкова інформація;

  • методичні та інструктивні документи;

  • інформаційні повідомлення (вхідна інформація).

До внутрішньомашинного інформаційного забезпечення належать: база даних, а також фонд даних, довідники, списки, журнали документів, журнали операцій, журнал проводок та архів даних.

Рис. 17. Структура інформаційного забезпечення КСБО