Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц_ї Пугача.DOC
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
973.31 Кб
Скачать

Модуль “Реалізація і склад”. Самостійний модуль, але реа­лізується в повній мірі з модулем “Бухгалтерія”;

Особливість – використання механізму особових рахунків, контрагентів (ведеться облік взаєморозрахунків з кожним контрагентом по фінансових і товарних документах).

Реалізований лише метод партіонного обліку ТМЦ.

Документи реалізації:

  • формуються в модулі “Бухгалтерія” (прибутковий та видатковий касовий ордер; платіжне доручення; податкова накладна);

  • формуються в модулі “Реалізація і склад” (рахунок покупцю; накладна на відпуск товару; накладна на повернення; прибуткова накладна (приходний ордер); вихідна податкова накладна; внутрішнє переміщення (складський документ).

Можливість автоматичного заповнення накладної на відпуск на основі рахунка і навпаки, зв’язок їх з особовим рахунком контрагента; видалення пов’язаного документа автоматично).

Рахунок – основа для підтримки касового ордера; накладна – по­даткової накладної вихідної). Підтвердження про оплату надхо­дять із модуля “Бухгалтерія” на особовий рахунок контрагента і в журнал платежів.

Повернення товарів – оформляється прибуткова накладна (ордер), а на її основі – платіжне доручення або видатковий касовий ордер.

Засоби при підготовці документів: вибір зі списку товарів і послуг; використання сканера штрих-кодів; автоматичне визна­чення знижок тощо.

Інформація в актуальному стані про залишки ТМЦ (план і факт). Автоматичне формування резервів товарів на основі виписаних документів або записів у книзі резервування. Інфор­мація про відпуск ТМЦ з кожної партії.

В особових рахунках контрагентів використовуються спе­ціальні знижки, взаємозаліки, відпуск товарів по авансових пла­тежах, пені і штрафи, аналітичні дані в розрізі груп контраген­тів.

Два способи формування цін: на номенклатуру і на партію. Багато цін одночасно можна змінювати ціни, вручну або за допомогою формул. На основі заданих цін – автоматичне формування прайс-листів.

Журнал платежів – на основі прибуткових касових і бан­ківських документів, журнал резервування – на основі рахунків покупцю, розпоряджень на відпуск та розпоряджень на резер­вування автоматично. Журнал відпуску – на основі накладних.

Автоматизовані акт інвентаризації, акт списання, замовлення на комплектування / розкомплектування.

Можливість автоматизації закупок ТМЦ в цьому ж модулі.

Стандартні звіти системи:

  • торговий баланс (вхідні і вихідні фінансові і товарні потоки);

  • звіт по реалізації за період (по номенклатурі), групі това­рів, партії контрагенту);

  • баланс розрахунків з контрагентом (в розрізі договорів та особових рахунків);

  • звіт по обороту з контрагентом (по величині товарообо­роту);

  • рух коштів по особовому рахунку;

  • звіт про ціни реалізації та облікові ціни;

  • звіт про товарні запаси;

  • звіт про надходження товарів;

  • звіт про повернення товарів;

  • звіт про доходи від реалізації товарів;

  • прайс-лист;

  • звіт про резервування товару.

Управлінська система “ГАЛАКТИКА” [30, С. 393-414] роз­роблена корпорацією “Галактика”, до якої входять ряд фірм Росії, Білорусії, України та Казахстану. На ринок програмних засобів ГАЛАКТИКА вийшла в квітні 1995 р. і до теперішнього часу встановлена більше як на 400 підприємствах. Це багатого­ристувацька комплексна система управління організацією (корпорацією).

Система відповідає наступним основним вимогам:

1. Адаптивність щодо профілю діяльності підприємства (організації) будь-якої форми власності.

2. Наявність достатньої кількості параметрів, що дозволяють налагодити систему під специфічні особливості господарської, фінансової і виробничої діяльності організації-користувача.

3. Чітке розмежування оперативно-управлінських і бухгал­терсько-облікових задач, у разі повної їх інтеграції на рівні єдиної бази даних.

4. Охоплення всього спектра типових виробничо-економіч­них функцій.

5. Дотримання одноманітного для всіх задач інтерфейсу.

6. Надання користувачам простого інструментарію для самостійного розвитку системи.

7. Підтримка розподілених баз даних для забезпечення інформаційної взаємодії багатоофісних корпорацій і терито­ріально віддалених філій, підрозділів.

8. Використання рішень, що не вимагають тривалої спеціаль­ної підготовки системних адміністраторів, котрі відповідають за експлуатацію системи.

Рішення всього комплексу задач, на який зорієнтована сис­тема ГАЛАКТИКА, забезпечується чотирма контурами: Кон­тур адміністративного управління, Контур оперативного управ­ління, Контур управління виробництвом, Контур бухгалтерсь­кого обліку.

Контур адміністративного управління включає наступні модулі:

  • управління маркетингом;

  • фінансове планування;

  • господарське планування, управління проектами;

  • фінансовий аналіз;

  • облік і управління кадрами;

  • управління документообігом.

Контур оперативного управління включає наступні модулі:

  • управління закупівлею (матеріально-технічне постачання);

  • управління продажем (збут);

  • складський облік;

  • управління консигнаційним товаром;

  • розрахунки з постачальниками і одержувачами;

  • роздрібна торгівля (управління продажем через торговий зал);

  • автотранспорт.

Контур управління виробництвом включає наступні модулі:

  • техніко-економічне планування;

  • облік витрат на виробництво;

  • технічна підготовка виробництва;

  • оперативне управління виробництвом.

Контур бухгалтерського обліку охоплює всі основні функ­ції та операції з ведення обліку в корпорації.

Зв’язок бухгалтерського і оперативного контурів. Кон­цепція системи ГАЛАКТИКА передбачає чіткий поділ функцій між фахівцями оперативних підрозділів і бухгалтерією. Всі документи, сформовані в контурі оперативного управління при виконанні закупівлі, продажу, прийманні і відпуску товарів і матеріальних цінностей, вважаються первинними.

Для обліку господарських операцій і відображення їх у Головній книзі і в звітних документах працівники бухгалтерії повинні сформувати проведення за рахунками бухгалтерського обліку.

Для автоматизації формування проведень рекомендується використати каталоги типових господарських операцій.

Касові і фінансово-розрахункові операції. У Контурі бух­галтерського обліку передбачене формування фінансових доку­ментів, які супроводжують рух грошових засобів – готівкових (касові ордери) і безготівкових (платіжне доручення тощо). Ці документи можуть бути пов’язані з документами-основами, створеними в контурі оперативного управління. Система забез­печує контроль відповідності платежів, оформлених фінансо­вими документами і сум, вказаних в документах-основах, а також отримання балансу взаєморозрахунків з контрагентами.

Забезпечується можливість автоматизованого введення бан­ківських виписок у вигляді файлів, що пересилаються модем­ним зв’язком або на дискетах, а також виконання електронних платежів (в електронних стандартах банків-кореспондентів).

За допомогою модуля “Валюта” проводиться реєстрація поточних курсів валют, перерахунок і рознесення за рахунками бухгалтерського обліку курсових різниць за валютними операціями і сальдо.

Розрахунок зарплати. За модулем “Зарплата” повністю автоматизується ведення табелів і розрахунок нарахувань, утримань і податків на фонд оплати праці при почасовій і відрядній формі оплати.

Враховані особливості розрахунків по оплаті праці в сучасних умовах, включаючи зміну мінімальної заробітної плати, видів і ставок податків, індексацію.

Для нарахування заробітку можна використати до 160 видів оплат.

Передбачене використання до 60 видів утримань.

Автоматизований розрахунок авансу, лікарняних, відпуск­них, разових виплат, індивідуальних і бригадних нарядів, дого­ворів підряду.

Забезпечується ведення особових рахунків працівників і зберігання даних про всі нарахування і утримання за минулий і поточний рік. Ці дані можуть використовуватися для отримання різноманітних довідок.

Модуль “Зарплата” дозволяє отримувати різноманітну доку­ментацію, починаючи від розрахункових листків і платіжних відомостей і закінчуючи різними зведеними і контрольним жур­налом по оплаті праці. Основний документ по оплаті праці – роз­рахунково-платіжна відомість допускає налагодження форми в залежності від специфіки підприємства.

Модуль “Зарплата” має тісний взаємозв’язок з модулем “Облік і управління кадрами”.