Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц_ї Пугача.DOC
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
973.31 Кб
Скачать

5. Поняття облікового регістру в умовах застосування комп’ютерної техніки

В умовах комп’ютеризації змінилося традиційне розуміння самого поняття “регістр бухгалтерського обліку”. При паперо­вих формах бухгалтерського обліку під регістром бухгалтерськ­ого обліку розуміють засіб, призначений для фіксації, нако­пичення, систематизації, узагальнення і відображення облікової інформації. В умовах комп’ютеризації бухгалтерського обліку стадія відображення облікової інформації, тобто надання систематизованих облікових даних в зручному для користувача вигляді є самостійним процесом, що не пов’язаний із стадіями накопичення, узагальнення і систематизації, бо це здійснюється в автоматичному режимі. Первинна бухгалтерська інформація накопичується в базі даних комп’ютерної системи, а узагаль­нюється та систематизується на рахунках, що представлені окремими комірками пам’яті комп’ютера та є ідеальними з точки зору теорії бухгалтерського обліку, носіями ознак її групування [8, С. 222-223].

При комп’ютеризованому обліку будь-який матеріальний носій даних бухгалтерського обліку з теоретичної точки зору можна розглядати як регістр, а отже будь-які електронні носії, за допомогою яких накопичується інформація, можна вважати регістрами обліку. Регістри при комп’ютеризованому обліку перетворюються із засобів узагальнення та групування інформації на вихідні форми аналітичної спрямованості.

При застосуванні комп’ютерів, регістр втілює єдність трьох складових частин: 1) комп’ютерної бази даних з певною струк­турою, що призначена для накопичення та зберігання облікової інформації на технічних носіях; 2) бухгалтерських рахунків, які представлені комірками оперативної пам’яті комп’ютера і слу­жать для систематизації та узагальнення інформації; 3) відеог­рам та машинограм, що призначені для відображення згрупо­ваної та систематизованої облікової інформації (рис. 15).

Рис. 15. Структура електронного облікового регістру

6. Поняття комп’ютеризованої системи бухгалтерського обліку та її риси

Термін “форма обліку” передбачає лише технологію обробки інформації. Більш широким є поняття “система бухгалтерського обліку”.

Система бухгалтерського обліку охоплює всі об’єкти облі­ку, які в ній відображаються, включаючи відображення у пер­винних документах, облікових регістрах та звітності. У ній мож­на чітко виділити поняття форми обліку, що відповідає рівню облікових регістрів.

В умовах комп’ютеризації поняття форми бухгалтерського обліку переходить в поняття системи бухгалтерського обліку, що має наступні характерні риси [8, С. 252]:

  1. Комп’ютеризація охоплює всі без винятку етапи облікової обробки інформації (первинний, поточний, заключний).

  2. Забезпечується оперативність (ажур) в двох аспектах: гос­подарський і технологічний.

  3. Одержання звітних показників відбувається в режимі “людина-комп’ютер”.

  4. Розподілена обробка облікових даних.

  5. Можливість безпаперового накопичення і передачі пер­винних облікових даних.

Крім того, система бухгалтерського обліку – складна трьох­рівнева система, яка передбачає не тільки технологію переробки вхідної інформації у вихідну, а й визначення методики обліку та організацію праці облікових працівників.