Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-85.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
386.56 Кб
Скачать

80. Реєстрація посудин, що працюють під тиском.

Посудини до пуску їх у роботу повинні бути зареєстровані в експертно технічному центрі (ЕТЦ).

Реєстрація посудини здійснюється на підставі письмової заяви адміністрації власника посудини. Для реєстрації повинні бути подані:

  • паспорт посудини встановленої форми;

  • посвідчення про якість монтажу;

  • схема включення посудини із зазначенням джерела тиску, параметрів її робочого середовища, арматури, контрольно – вимірювальних приладів, засобів автоматичного керування, запобіжних та блокувальних пристроїв. Схема повинна бути затверджена власником посудини;

  • паспорт запобіжного клапана з розрахуванням його пропускної здатності.

Посвідчення про якість монтажу складається організацією, що виконувала монтаж.

У посвідченні повинні бути наведенні такі дані:

  • найменування монтажної організації;

  • найменування підприємства – власника посудини;

  • найменування підприємства – виготовлювача і “заводський номер посудини”;

  • відомості про матеріали, застосовані монтажною організацією додатково вказаних у паспорі;

  • відомості про зварювання, що включають вид зварювання, тип і марку електродів, термообробку, режим термообробки і діаграми;

  • прізвища зварників і термістів, номери їх посвідчень; результати випробувань контрольних стиків (зразків), а також результати неруйнівного дефектоскопічного контролю стиків;

  • копія дозволу органів Держнаглядохоронпраці на монтаж посудини.

ЕТЦ зобов’язаний протягом 5 днів з дня отримання заяви розглянути подану документацію. ЕТЦ в паспорті посудини ставить штамп про реєстрацію, пломбує документи і повертає їх власнику посудини. Про відмову в реєстрації повідомляється власнику посудини в письмовій формі із зазначенням причин відмови та з посиланнями на відповідні статті нормативних документів.

До початку експлуатації посудини підлягають гідравлічному випробовуванню.

81. Гідравлічні випробування герметичних систем

Випробування герметичності суднових конструкцій секцій, блоків, цистерн, трубопроводів, арматури і т.п. (гідравлічним і повітряним тиском) проводяться з метою перевірки міцності конструкцій або щільності з'єднань і представляють джерело підвищеної небезпеки, як для робітників, зайнятих проведенням випробувань, так і для навколишніх.

Випробування виробів, арматури, трубопроводів, посудин, балонів і т.п. гідравлічним тиском на міцність дозволяється робити тільки на спеціально обладнаних ділянках, установках і стендах.

 При заповненні виробу водою при підготовці до гідравлічного випробування не можна допускати утворення повітряної подушки, спускний повітряний краник, розташований у верхній частині виробу, слід закривати тільки після появи з нього води.

 Тиск у випробовуваному виробі слід піднімати плавно, без поштовхів і ударів до величини, зазначеної в технічних умовах.

При досягненні тиску 1 кг/см подальше підвищення тиску повинно виконуватися ступінями - 30, 75 і 100% від випробувального тиску при гідравлічних випробуваннях.

При досягненні рівня тиску на кожній ступіні повинна бути зроблена витримка не менш 2 хвилин на проміжних ступінях і не менш 10 хвилин на останній.

Після витримки тиску на останній ступіні він знижується до робочого і виконується візуальний огляд систем (виробів).

При виявленні пропуску в з'єднаннях труб або зварних швів тиск у випробовуваному виробі треба знизити до атмосферного і тільки після цього усувати дефекти. Підтягування гайок ущільнювальних з'єднань на трубопроводах і виробах, що знаходяться під гідравлічним і повітряним тиском, не допускається.

Під час гідравлічних випробувань труб, арматури й інших подібних виробів на ділянках гідравліки (під час підняття і витримки тиску) дозволяється знаходитися тільки за захисним огородженням.

Під час випробувань не слід:

-вносити зміни в технологічний процес випробувань;

-відключати сигналізацію і блокувальні пристрої;

- входити в захисний пристрій без попередньої витримки виробу під тиском протягом часу, зазначеного в кресленні, або зниження тиску у випробовуваному виробі до нуля.

На період випробувань слід обов'язково виставити огородження й аншлаги або включити світлову сигналізацію, попереджуючу про проведення випробувань.

Зниження тиску після випробувань треба робити по ступінях у послідовності, зворотній випробуванню.

Після закінчення випробувань необхідно:

-злити воду з відсіків і виробів, випробовуваних наливом води;

-переконатися, що всі вентилі систем випробувального стенда, крім арматури зливу рідин знаходяться в положенні «закрито», а стрілки манометрів на нульовому розподілі шкали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]