Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-85.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
386.56 Кб
Скачать
  1. Основні показники процесу горіння речовини?

Одним з основних показників пожежонебезпеки, вживаних при класифікації речовин і матеріалів по здатності їх до горіння, є група горючості. По   горючість і речовини і матеріали підрозділяються на  три групи: негорючі   важкозаймисті, cпалимі (що згорають) З групи горючих речовин і матеріалів виділяють легкозаймисте речовини і матеріали.

         Легкозаймистими називаються рідини з температурою спалаху не більше 61 °С у закритому тиглі або 66 °С у відкритому тиглі.

        Температура  спалаху - найнижча температура горючої речовини, при якій в умовах спеціальних випробувань над його поверхнею утворюються пари або гази, здатні спалахувати від джерела запалення, але швидкість їх освіти ще не достатня для стійкого горіння.

        Температура   займання   - найменша температура речовини, при якій в умовах спеціальних випробувань речовину виділяє горючі пари і гази з такою швидкістю, що після їх запалення виникає стійке полум'яне горіння.

        Температура самозаймання - найнижча температура речовини, при якій в умовах спеціальних випробувань відбувається різке збільшення швидкості екзотермічних реакцій, що закінчуються полум'яним горінням.

        Нижня (верхній) концентраційна межа розповсюдження полум'я - мінімальний (максимальне) вміст пального в суміші "горюча речовина - окислювальне середовище", при якому можливо розповсюдження полум'я по суміші на будь-яку відстань від джерела запалення.

        Температурні межі розповсюдження полум'я (займання) - такі температури речовини, при яких його насичені пари утворюють в конкретному окислювальному середовищі концентрації, рівні відповідно нижній (нижня температурна межа) і верхній (верхня температурна межа) концентраційним межам розповсюдження

 полум'я. Значення температурних меж розповсюдження полум'я застосовується при розрахунку пожежо - і вибухобезпечних температурних режимів роботи технологічного устаткування, при оцінці аварійних ситуацій, пов'язаних з розливом горючих рідин, і для розрахунку концентраційних меж розповсюдження полум'я.

        Температура тління - температура речовини, при якій відбувається різке збільшення швидкості екзотермічних реакцій окислення, що закінчуються виникненням тління. Значення температури тління слід застосовувати при експертизах причин пожеж, при виборі вибухозахищеного електроустаткування і розробці заходів щодо

забезпеченню пожежної безпеки і технологічних процесів.

         Кисневий   індекс   -   мінімальний вміст кисню в киснево-азотній суміші, при якому можливо свічкоподібне горіння матеріалів в умовах спеціальних випробувань. Значення кисневого індексу застосовується при розробці полімерних композицій зниженій горючості і контролі горючості твердих матеріалів.

         Швидкість вигорання - кількість пального, часу, що згорає в одиницю, з одиниці площі. Швидкість вигорання характеризує інтенсивність горіння речовини в умовах пожежі. Значення швидкості вигорання застосовується яровині визначенні тривалості пожежі в резервуарах інтенсивності тепловиділення і температурного режиму пожежі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]