Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-85.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
386.56 Кб
Скачать

40. Основні вимоги технічної безпеки при монтажі і експлуатаці люльки верхнього робочого, кронблочного майданчика і приймального містка

Люльку можна використовувати у випадках коли різниця в довжинах свічок не перевищує 0,75 м і вони виступають за перилами люльки не більше 120 см і не нижче 50 см. Блокування нижнього і верхнього ходів люльки повинні перевірятись не рідше 1 разу на 10 днів.

Майданчик кругом кронблоку повинен мати суцільну підлогу без виступів і щілин, перильну огорожу 125 см і проходи не менше 75 см.

Приймальний міст повинен бути довжиною по настилу ≥ 14 м, ширина ≥ 2 м. Настил повинен бути або металевим або дерев’яним не менше 7см. Приймальний міст горизонтальний або з нахилом 1:25. Стилажі повинні забезпечувати укладання труб висотою до 1,25 м при цьому повинні обладнані відкідними стійками для запобігання скочування труб.

41. Основні вимоги технічної безпеки при монтажі і експлуатації бурової лебідки

Всі зовнішні рухомі частини лебідки повинні бути закриті металевими кожухами. Навантаження лебідки слід проводити у відповідності з характеристиками, які вказані в таблиці вантажопідйомності для всіх швидкостей. В розгальмованому стані важіль лебідки повинен знаходитись під кутом 30..60°. Коли стрічки знаходяться в розгальмованому стані вони не повинні торкатися гальмівних шківів.

Знос стандартних гальмівних колодок товщиною 32 мм, які закріплені за допомогою заклепок допускається не більше, ніж 18 мм, а при болтовому з’єднанні не більше, ніж 26 мм. Забороняється робота бурової лебідки, якщо на робочій поверхні шківа є тріщини довжиною більше, ніж 80 мм, шириною 0,2..0,5 мм і глибиною більше, ніж 2 мм.

Для попередження удару талевого блоку в кронблок в усіх установках необхідно застосовувати обмежувач підйому талевого блоку.

42. Основні вимоги технічної безпеки при монтажі і експлуатації редуктора і ротора

Для зручності обслуговування і ремонту між редуктором і сусідніми частинами обладнання повинні проходи шириною більше, ніж 75 см. Всі обертові деталі і вузли редуктора також повинні закриватися кожухами. Корпус редуктора, підшипників валів, а також масляна ванна не повинні нагріватися більше, ніж 75°.

Ротор повинен бути встановлений горизонтально і відцентрований таким чином, щоб вертикальна вісь бурової вежі проходила через центр стола ротора. Ланцюгове колесо ротора повинно знаходитись в одній площині з ланцюговим колесом бурової лебідки. Забороняється використовувати ротор, якщо його стіл має тріщини або вм’ятини . Різниця між площинами стола, кришки і вкладишів не повинна перевищувати 2 мм.

Найкращі умови праці досягаються, коли ротор заглиблений і СПО проводяться з допомогою одного елеватора і пневмоклинів.

43 Основні вимоги технічної безпеки при монтажі і експлуатації талевої сиситеми.

Талева система по характеру нагрузок працює в умовах змінмх циклічних навантажень в час СПО і в умовах вібраційних нагрузок в процесі буріння. При цему можливе розслоблення кплиних вузлів талевої системи. Для забезпечення довгої і безпечної експлуатації талевої системи необхідно звертати увагу на кріплення шплінтів, гайок, контр гайок. Болтові зєдноня системи повинні бути завжди надійно закріплені за шплінтовані.

Талевий канат важливий елемент талевої системи, і в процесі буріння він зношується нерівномірно. Найбільше зношується ходовий кінець , від якого зношення зменшується по направленню до неходового кінця. По мірі зношення канат треба перетягувати.

Правилами безпеки передбачена заміна талевого каната новим, якщо при огляді каната був виявлений один з наступних дефектів:

  • Обірвана одна прядь каната.

  • На кроці звивки каната діаметром 20 мм число обірваних проволок складає більше 5% а для каната більше 20мм більше 10%

  • Одна з прядей вдавлена із-за розриву осердника канату.

  • Канат витягнутий або сплющений і его найменший діаметр складає 75% від номінального.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]