Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-85.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
386.56 Кб
Скачать

76.Основні правила планування підприємства з точки зору пожежної безпеки

Виробничі, жилі, інші будівлі та споруди, устаткування, транспортні засоби, що вводяться в дію чи в експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції або технічного переоснащення, а також технологічні процеси та продукція повинні відповідати вимогам нормативних актів з пожежної безпеки.

Забороняється впровадження нових технологій, випуск пожежонебезпечної продукції без попередньої експертизи (перевірки) проектної та іншої документації на відповідність нормативним актам з пожежної безпеки. Фінансування таких робіт може провадитися лише після одержання позитивних результатів експертизи.

Проектні організації зобов'язані здійснювати авторський нагляд за додержанням проектних рішень з пожежної безпеки при будівництві, реконструкції, технічному переоснащенні та експлуатації запроектованих ними об'єктів.

На машини, механізми, устаткування, транспортні засоби і технологічні процеси, що впроваджуються у виробництво, а також на продукцію, в стандартах на які містяться вимоги щодо пожежної безпеки, повинен бути сертифікат, що засвідчує безпеку їх використання, виданий в установленому порядку.

Придбані за кордоном машини, механізми, устаткування, транспортні засоби, технологічне обладнання вводяться в експлуатацію лише за умови відповідності їх вимогам нормативних актів з пожежної безпеки, що діють в Україні.

Забороняється застосування в будівництві та на виробництві матеріалів і речовин, на які немає даних щодо пожежної безпеки.

77. Дати характеристику посудини, що працюють під тиском.

Посудини, що працюють під тиском – це герметично закриті ємності, призначені для ведення хімічних та теплових процесів, а також – для зберігання та перевезення стиснених, зріджених та розчинених газів та рідин під тиском. Основна небезпека при експлуатації таких посудин полягає у можливості їх руйнування під час раптового адіабатного розширення газів та парів (фізичний вибух).

Вимоги безпеки до устрою, виготовлення та експлуатації посудин, що працюють під тиском визначені "Правилами устрою та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском". Ці правила поширюються на такі апарати, посудини та ємкості, найбільш небезпечні за можливими наслідками вибухів:

а) посудини, що працюють під надлишковим тиском вище 70 кПа;

б) цистерни та бочки для перевезення зріджених газів під тиском вище 70 кПа та при температурі 50°С;

в) посудини, цистерни для зберігання, перевезення зріджених газів, рідин та сипучих тіл без тиску, але які розвантажують під тиском вище 70 кПа;

г) балони, призначені для перевезення та зберігання стиснених, зріджених та розчинених газів під тиском вище 70 кПа.

Конструкція посудин повинна бути надійною, забезпечувати безпеку при експлуатації та передбачати можливість огляду, очищення, промивання, продувку та ремонт посудин. Зокрема встановлюють вимоги до устрою та виготовлення лазів та люків, дна посудин, зварних швів та їx розміщення. Електричне обладнання та заземлення повинно відповідати правилам ПУЕ. Матеріали для виготовлення посудин повинні мати хорошу зварність, бути міцними та пластичними. Їхня якість повинна засвідчуватись сертифікатами. Виготовлення посудин, допуски до зварки, термічної обробки та контролю зварних швів проводять за спеціальними правилами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]