Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-85.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
386.56 Кб
Скачать

29. На які категорії за масою одного місця поділяються вантажі?

За масою одного місця вантажі поділяються на три категорії:

  • масою менше 80 кг. а також сипкі, дрібноштучні;

  • масою від 80 до 500 кг;

  • масою понад 500 кг.

30. Основні правила виконання вантажно-розвантажувальних робіт і переміщення вантажів?

Вантажно-розвантажувальні роботи необхідно виконувати під керівництвом відповідальної особи, що призначається адміністрацією підприємства. Ця особа перевіряє справність вантажопідіймальних механізмів, такелажу, пристосувань та іншого інвентаря, інструктує робітників, пояснюючи їм їх обов' зки. послідовність виконання операцій та значення застосовуваних при цьом\ сигналів. Вантажно-розвантажувальні роботи слід виконувати із застосуванням засобів малої механізації (візки, лебідки, вагонетки) та за допомогою підіймально-транспортного обладнання. Проведенню цих робіт передує складання технологічних карт і проектів виконання робіт. На місці виконання робіт вивішуються знаки безпеки. Для штучних вантажів застосовуються піддони. контейнери, пакетоформувальні засоби, а для сипких - пневмотранспорь що виключає забруднення повітря. При виникненні небезпечної ситуації особа, відповідальна за проведення робіт, повинна вжити запобіжних заходів або припинити їх.

Майданчики, де проводяться вантажно- розвантажувальні роботи, повинні мати рівне та тверде покриття або твердий фунт, мати ухил не більше 5°, а також природне і штучне освітлення.

До робіт з вантажопідіймальними пристроями допускаються особи не молодші 18 років, які пройшли медичний огляд і спеціальне навчання, склали іспит кваліфікаційній комісії і одержати посвідчення.

У випадку, коли вага вантажу перевищує 50 кг, а також при підійманні вантажів на висоту понад 3 м слід застосовувати засоби механізації.

31. Яка гранична норма перенесення вантажів вручну для різних категорій робітників ?

. Чоловікам старше 18 років дозволяється переносити вручну вантаж масою не більше 50 кг при рівній і горизонтальній поверхні.

Жінки, що виконують вручну навантажувально-розвантажувальні роботи чи перенесення вантажів, можуть переносити:

а) вантажі масою до 10 кг - підйом і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину);

б) вантажі масою до 7 кг - підйом і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни. При цьому сумарна маса вантажу, переміщуваного протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати:

- з робочої поверхні - 350 кг;

- з підлоги - 175 кг.

Підлітки у віці 16-18 років можуть виконувати навантаження чи розвантаження навалочних вантажів (пісок, щебінь тощо), вантажів легкої маси (порожня тара), штучних вантажів (цегла, черепиця тощо). Підлітки можуть виконувати навантаження і розвантаження вручну в межах встановлених норм перенесення вантажів лише тоді, коли це пов`язано з виконуваною ними постійною роботою за професією і займає менше третини робочого часу.

32. Основи техніки безпеки при монтажі і ремонті бурового і експлуатаційного обладнання .

Демонтаж і монтаж бурового обладнання пов’язані з використанням підйомно-транспортних пристроїв, роботами на висоті, земляними та бетонними роботами.

Для монтажу бурового обладнання використовують транспортні крани, автокрани, засоби малої механізації (тельфери, талі, блоки), лебідки. Під час огляду кранів особливу увагу звертають на стан приладів і пристроїв безпеки (обмежувач висоти підйому крана, обмежувач вантажопідіймальності, вказувач кута нахилу крана, виносні опори...), стан металоконструкцій та їх з’єднань, огорож і т.д.

Найбільш відповідальні частини вантажопідіймальних пристроїв: несучі конструкції, вантажозахватні пристрої, канати і гальма. Більшість аварій з вантажопідіймальними системами пов’язано з втратою їх стійкості, розривом канатів і відмовою гальм.

Монтаж і демонтаж вишок і щогл здійснюється за допомогою підйомників та лебідок, що мають номінальну вантажопідйомність по паспорту не менше максимального навантаження, очікуваного під час монтажу і демонтажу.

Роботи по переміщення вишок і крупних блоків бурового обладнання повинні проводитись з дотриманням „Інструкції по техніці безпеки при переміщенні вишок і крупних блоків бурового обладнання”.

Оснастка талевої системи. Найбільш небезпечна операція – зняття канату з заводського барабану, подача його на шків кронблока, намотування каната на барабан лебідки. При розмотуванні каната барабан часто розміщають на козли перед містками або встановлюють на ротор. При розміщенні на козлах не досягається стійке положення барабану та з’являється небезпека його перекидування. При використанні ротора досягається неякісне розмотування каната, оскільки частота обертання ротора невідповідає кількості знятих з барабану витків.

Монтаж машинних ключів. Машинні ключі підвішують на канатах і врівноважують контргрузами, які неповинні доходити 0,2 м до підлоги в крайному положені та підніматись не вище ніж на 1,5 м. Для запобігання травмування працюючих внаслідок контакту з талевою системою правий ключ необхідно розміщати на відстані 0,9 – 1,4 м від поперечної осі ротора та на його повздовжній осі; лівий ключ – на відстані 1,2 – 1,5 м від продольної осі та 0,3 – 0,35 м від поперечної осі.

Розміщення бурового шланга. Буровий шланг розтягують на містках, обмотують гнучким дротом з петлями через 1 – 1,5 м, кінці якого після установки шланга кріплять до кришки вертлюга і до ноги вишки. Для запобігання скручування шланга та появи додаткових напруг контроль його стану при монтажі здійснюють за білою повздовжньою полосою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]