Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-85.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
386.56 Кб
Скачать

70. Правила профілактики пожеж при експлуатації електрообладнання.

Для профілактики (запобігання) пожеж , які виникають від експлуатації електрообладнання слід виконувати такі заходи відносно наступних можливих причин виникнення пожеж:

Причини і заходи запобігання:

— короткі замикання, коли струми досягають значних величин, призводять до псування електрообладнання, загорання ізоляції тощо. Цьому запобігає правильний вибір перерізу струмопровідних проводів, їх марки і виду ізоляції, а також профілактичні огляди і ремонти. У випадку короткого замикання для швидкого від’єднання застосовують запобіжники та автоматичні вимикачі;

— перенавантаження мереж струмами, що перевищують допустимі зна-чення, через помилкові розрахунки, під’єднання додаткових споживачів, тому для запобігання цьому необхідно правильно вибрати переріз провідника на стадії її проектування;

— великі перехідні опори в місцях з’єднань, розгалужень, кінцівок електро-проводів, у контактах електричних машин, що призводить до місцевого пере-грівання. Запобігти цій причині пожежі можна надійним з’єднанням проводів (закручування з подальшим паянням, зварювання, механічне пресування), захистом контактів від окислення (нанесенням антикорозійних покриттів, герметизацією), застосуванням гнучких контактів або спеціальних сталевих пружин;

— іскріння й електрична дуга. Іскріння колекторів і контактних кілець електричних машин усувається правильним їхнім обробленням і шліфуванням. Іскріння в контактах апаратів локалізується іскрогасильними камерами. Запо-бігти електричній дузі під час перемикання у розподільчих пристроях можна блокуванням роз’єднувачів і вимикачів і дотримуванням певного порядку під час операцій з комутаційними апаратами.

71. Попередження виникнення пожеж при експлуатації систем опалення та вентиляції

Повітропроводи та опалювальні прилади не допускається:

експлуатувати у не звичному для них режимі, накривати чи перекривати робочі органи та площини.

Опалювальне обладнання та вентиляційні шахти при потребі повинні бути обладнані системою сигналізації та автоматичними запобіжниками-перемикачами, а також проходити ретельну перевірку пожежними службами.

72. Протипожежні перешкоди на підприємствах нафтогазової галузі.

Протипожежні перешкоди в будівлях. Для запобігання поширення вогню по всій будівлі використовують перешкоди у вигляді протипожежних стін та перекриття або встановлюють протипожежні зони.

Протипожежні стіни (брандмауери) – це глухі негорючі стіни, що перетинають будівлю по вертикалі в повздовжньому або поперечному напрямку. Вони спираються на фундамент i зводяться на всю висоту, розділяючи горючі та малогорючі покриття, перекриття, фонарі та інші конструктивні елементи будівель i піднімаються над горючим дахом не менше, ніж на 60 см, а над негорючим на 30 см. Протипожежні стіни призначені для поділу на секції виробничих та складських приміщень з різною пожежною небезпекою; відокремлення адміністративно – побутових та складських приміщень від виробничих; зменшення протипожежних розривів між будівлями, а також між будівлями та спорудами. Межа вогнестійкості протипожежних стін повинна складати не менше 4 год.

Протипожежні зони встановлюють в тих випадках, коли за умовами технологічних процесів виробництва неможливе використання протипожежних стін. Протипожежна зона являє собою полосу негорючого покриття, що спирається на один або декілька рядів негорючих опор або на зовнішні негорючі стіни. Вона може бути виконана також у вигляді негорючої полоси будівлі певної ширини, що перетинає її по довжині або ширині. Topці поперечних зон обмежують вертикальними козирками, що виступають над горючою покрівлею не менше, ніж на 60 см.

Границі вогнетривкості несучих стін та колон протипожежних зон складають не менше 4 год, а покриттів та перекриттів – не менше 2 год.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]