Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семинарск_план.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
673.79 Кб
Скачать

Тема 16. Трудові правовідносини.

Основні питання:

  1. Колізійні питання в галузі трудових відносин.

  2. Трудові права іноземців в Україні. Трудові права українських громадян за кордоном.

  3. Розгляд трудових конфліктів в міжнародному приватному праві.

  4. Питання соціального забезпечення.

Контрольні питання та питання для самостійної роботи

  1. Якими трудовими правами користуються іноземці в Україні?

  2. Як повинні укладатися трудові контракти з іноземцями в Україні?

  3. Якими трудовими правами користуються українські громадяни за кордоном?

  4. Які встановлені умови для призначення в Україні пенсій іноземним громадянам?

  5. Чи підлягають загальнообов’язковому соціальному страхуванню іноземці, які працюють в Україні за контрактом? Якщо так, то в якому порядку?

  6. Чи ввійде до страхового стажу час, протягом якого український громадянин працював за контрактом за кордоном?

  7. Якими правами користуються працівники-мігранти за міжнародними договорами?

Завдання 1.

1. Підготуйте пакет необхідних документів для отримання дозволу на працевлаштування іноземного громадянина в Україні.

Практичні завдання:

Задача 1.

Підприємство з іноземними інвестиціями, яке створене в Україні та належить турецькій будівельній фірмі, здійснює будівництво об’єкту на території м.Дніпропетровську. При цьому воно залучає для проведення будівельно-монтажних робіт певну кількість іноземних громадян за родом професій.

Які умови повинно виконати підприємство-роботодавець для укладення трудових контрактів з іноземними громадянами? Чи вимагається виконання цих умов у випадках надання роботи іноземним громадянам, які офіційно визнані біженцями? Який документ і від якого органу повинен отримати іноземний громадянин? Нормами законодавства якої країни повинні визначатись умови праці, оплати та охорони праці іноземних громадян, їх соціальне забезпечення та страхування?

Задача 2.

Інженер Васнєцов був направлений міністерством, в системі якого він працював в Києві, на певний строк на роботу за кордон. Він виїхав до іноземної країни разом з дружиною. Через деякий час дружина поступила на роботу на теж підприємство, де працював її чоловік. Таким чином, трудові відносини виникли у неї з цим підприємством за кордоном. В результаті аварії на підприємстві подружжя Васнєцових отримали трудове каліцтво.

Хто повинен відшкодувати шкоду, заподіяну інженеру Васнєцову під час його роботи за кордоном? Хто повинен відшкодувати шкоду, заподіяну дружині Васнєцова? Куди звертатись працівнику із заявою про отримання трудового каліцтва в період роботи за кордоном?

Задача 3.

Українська громадянка Кривошейко поступила на роботу в офіс підприємства з іноземними інвестиціями. Через деякий час вона у приватній розмові з журналістом несхвально висловилась про одного зі співробітників фірми. Журналіст в своєму репортажі посилався на слова Кривошейко. Коли про це стало відомо адміністрації фірми, Кривошейко була звільнена з посиланням на те, що вона підривала репутацію підприємства. Контракт з нею був розірваний.

У підписаному примірнику контракта Кривошейко було зазначено: “Працівник, який уклав контракт з підприємством, погоджується з тим, що крім підстав, передбачених трудовим законодавством, адміністрація має право в односторонньому порядку розірвати контракт за наступними підставами: крадіжка майна компанії, власності колег по роботі, співучасть в крадіжці, сприянні їй; обман адміністрації в корисних цілях; застосування фізичної сили, усні образи; відмова від виконання завдань, які на законних підставах вимагаються безпосереднім керівництвом; навмисні дії, які створюють небезпеку власному здоров’ю та здоров’ю оточуючих; сон під час роботи; азартні ігри на робочому місці; будь-які дії, що підривають репутацію компанії”.

Чи передбачені такі умови діючим українським трудовим законодавством? Чи може підприємство з іноземними інвестиціями встановлювати додаткові умови для припинення трудових договорів (контрактів)? Чи є дії адміністрації фірми правомірними? Чи може у цьому випадку мати значення наявність на підприємстві Положення про персонал, в якому міститься заборона публікувати будь-які відомості про підприємство в СМІ без дозволу керівництва та давати інтерв’ю журналістам?

Задача 4.

У колективному договорі, який діє на українсько-французькому підприємстві з іноземними інвестиціями, були передбачені наступні положення: “Заробітна плата є справою суто приватною і як така повинна видаватися працівнику із збереженням конфідеціальності. Працівники відділу кадрів, бухгалтерії або інших служб, які володіють інформацією про заробітну плату інших працівників, зобов’язані дотримуватись професійної таємниці і не розголошувати відомостей стосовно цього. Сторони згодні з тим, що заробітна плата буде видаватись працівникам у закритих конвертах, абсолютно приватно”.

Яка Ваша думка щодо наведених вище правил? Чи відповідає засекречування заробітної плати українському законодавству? Чи входе заробітна плата до переліку відомостей, які не можуть складати комерційну таємницю?

Задача 5.

Український громадянин Іванів уклав за допомогою вітчизняної посередницької фірми контракт про роботу на підприємстві в іншій країні програмістом. В укладеному з фірмою контракті з мігрантом було передбачено, що він діє протягом року. Через рік контракт був подовжений. Іванів вирішив забрати до себе дружину та дитину і звернувся до керівництва підприємства з проханням взяти на себе витрати з їх переїзду, а також сприяти в отриманні дозволу членам його родини на проживання в цій країні. Підприємство відмовилось взяти на себе ці витрати.

Якщо в контракті ніяких умов про родину не міститься, що може зробити працівник? Чи може він звернутись до суду країни перебування та які його шансі на задоволення скарги?

Схема 1.

В изначення права, яке належить застосовувати до трудових відносин.

Для загальних випадків Для особливих випадків

В яких із запропонованих задач застосовувались наведені варіанти?

Література:

  1. Конституція України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України (далі — ВВР).— 1996.— №30.— Ст.141.

  2. Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод // Голос України— 2001.—№ 3 (2503). — 10 січня.

  3. Європейська конвенція про правовий статус трудящих-мігрантів (укр/рос): Прийнята 24.11.1977 р. №ETS N 93 у Страсбурзі // http://zakon1.rada.gov.ua.

  4. Європейська конвенція про соціальне забезпечення: Прийнята від 14.12.1972 р. №ETS N 78 у Парижі // http://zakon1.rada.gov.ua.

  5. Європейська соціальна хартія // http://zakon1.rada.gov.ua.

  6. Загальна декларація прав людини – К.: Українська правнича фундація, Вид. “Право”, 1995.— 12 с.

  7. Конвенція про захист прав всіх трудящих-мігрантів та членів їх сімей: Прийнята 18.12.1990 р., резолюція 45/158 на 69-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН // Радянський журнал міжнародного права.— 1991.— №3-4.— С. 135-172.

  8. Конвенція про зловживання в галузі міграції і про забезпечення працівникам-мігрантам рівних можливостей і рівного ставлення № 143 (укр/рос): Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 24.06.1975 р. на шістдесятій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  9. Конвенція про основні цілі та норми соціальної політики №117 (укр/рос): Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 22.06.1962 р. на сорок шостій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  10. Конвенція про працівників-мігрантів (переглянута 1949 року) №97 (укр/рос): Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 01.07.1949 р. на тридцять другій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  11. Конвенція про рівноправність громадян країни та іноземців і осіб без громадянства у галузі соціального забезпечення №118 (укр/рос): Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 28.06.1962 р. на сорок шостій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  12. Конвенція про рівноправність громадян країни та іноземців у галузі відшкодування працівникам під час нещасних випадків №19: Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 05.06.1925 р. на сьомій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  13. Конвенція про соціальну політику на територіях поза метрополії №82: Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 11.07.1947 р. на тридцятій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  14. Конвенція про статус біженців (ратифіковано Законом України від 10.01.2002 №2942-ІІІ) // Відомості Верховної Ради України.— 2002.— №17.— Ст. 118.

  15. Конвенція про умови праці на плантаціях №110: Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 24.06.1958 р. на сорок другій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  16. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права (ратифіковано Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 19.10.1973 р. №2148-VIII) // Відомості Верховної Ради УРСР.— 1976.— № 25.

  17. Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права. (ратифіковано Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 19.10.1973 р. № 2148-VIII) // Відомості Верховної Ради УРСР.— 1976.— № 25.

  18. Регламент Ради про застосування схем соціального забезпечення щодо осіб, що працюють за наймом, та їхніх сімей під час пересування в межах Співтовариства №1408/71 (ЄЕС) // http://zakon1.rada.gov.ua

  19. Рекомендація щодо працівників-мігрантів (переглянута в 1949 році) №86 (укр/рос): Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 01.07.1949 р. на тридцять другій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  20. Рекомендація щодо працівників-мігрантів №151: Прийнята Генеральною конференцією міжнародної організації праці 24.06.1975 р. на шістдесятій сесії // http://zakon1.rada.gov.ua.

  21. Угода між Кабінетом Міністрів України та міжнародною організацією з міграції щодо статусу Міжнародної організації з міграції в Україні та співробітництво у сфері міграції (03.12.1999 р., ратифікована Законом України від 13.07.2000 р. № 1891-ІІІ) // http://zakon1.rada.gov.ua.

  22. Угода між Міністерством праці України та Міністерством праці і соціальних справ Чеської Республіки про співробітництво в галузі праці і зайнятості (21.03.1996 р., набула чинності з 21.03.1996 р.) // http://zakon1.rada.gov.ua

  23. Угода між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією про співпрацю у сфері праці та працевлаштування (14.10.2003 р., ратифікована Законом України від 15.06.2004 р. № 1774-IV) // http://zakon1.rada.gov.ua.

  24. Угода між Україною та Португальською Республікою про тимчасову міграцію громадян України для роботи в Португальській Республіці (13.02.2003 р., ратифікована Законом України від 20.11.2003 р. № 1318-IV) // http://zakon1.rada.gov.ua

  25. Угода між Урядом Російської Федерації і Урядом України про трудову діяльність і соціальний захист громадян Росії і України, які працюють за межами кордонів своїх країн (15.01.1993 р.) // http://zakon1.rada.gov.ua.

  26. Угода між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь, які працюють за межами своїх держав (17.06.1995 р.), ратифікована Законом України від 26.04.1996 р. № 151/96-ВР) // http://zakon1.rada.gov.ua.

  27. Угода між Урядом України та Урядом Республіки Вірменія про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та Республіки Вірменія, які працюють за межами своїх держав (17.06.1995 р., ратифікована Законом України від 26.04.1996 р. № 152/96-ВР) // http://zakon1.rada.gov.ua.

  28. Угода між Урядом України та Урядом Словацької Республіки про взаємне працевлаштування громадян (07.03.1997 р., ратифікована Законом України від 04.02.1998 р. № 78/98-ВР) // http://zakon1.rada.gov.ua

  29. Угода про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудівників-мігрантів СНД (15.04.1994 р., ратифікована Законом України від 11 липня 1995 р. № 290/95-ВР) // http://zakon1.rada.gov.ua

  30. Устав Международной организации труда и Регламент Международной конференции труда.— Женева: Международное бюро труда, 1996.— С. 5-23.

  31. Про міжнародне приватне право: Закон України від 23.06.2005 р. №2709-IV // ВВР.— 2005.— №32.— Ст.422.

  32. Інструкція до заповнення державної статистичної звітності за формою №2-ТМ (трудова міграція) „Звіт підприємств, організацій та установ про чисельність та склад іноземців, які тимчасово працюють в України”: Наказ Мінстату України від 31.01.96 р. №28 // http://zakon1.rada.gov.ua.

  33. Інструкція до заповнення державної статистичної звітності за формою №1-ТМ (трудова міграція) „Звіт підприємств, організацій та установ про чисельність та склад громадян України, які тимчасово працюють за кордоном”: Наказ Мінстату України від 31.01.96 р. №28 // http://zakon1.rada.gov.ua.

  34. Інструкція про порядок розгляду питань щодо продовження строку перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України від 19.11.1999 р. №887 // http://zakon1.rada.gov.ua.

  35. Кодекс законів про працю України // Відомості Верховної Ради УРСР.— 1971.— №50.— Ст. 375.

  36. Порядок оформлення іноземцям та особам без громадянства дозволу на працевлаштування в Україні, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 01.11.99 р. №2028 // http://zakon1.rada.gov.ua.

  37. Правила в’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.95 р. №1074 // http://zakon1.rada.gov.ua.

  38. Про зайнятість населення: Закон України від 01.03.1991 р. №803-ХІІ // Відомості Верховної Ради України.— 1991.— №14.— Ст. 170.

  39. Про затвердження Програми забезпечення прав та інтересів громадян, які виїжджають за кордон для працевлаштування, та усиновлених іноземцями дітей на період до 2005 року: Постанова КМУ від 17.11.2004 р. № 1559 // http://zakon1.rada.gov.ua.

  40. Про імміграцію: Закон України від 07.06.2001 р. №2491-ІІІ // Відомості Верховної Ради України.— 2001.— №41.— Ст. 197.

  41. Про основні засади державної міграційної політики України: Проект Закону України (реєстр. №4227-1) // http://zakon1.rada.gov.ua.

  42. Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства: Закон України від 04.02.1994 р. №3929-ХІІ // Відомості Верховної Ради України.— 1994.— №23.— Ст. 161.

  43. Програма регулювання міграційних процесів на 2003-2005 р.р., затверджена Постановою КМУ від 20.08.2003 р. №1296 // http://zakon1.rada.gov.ua.

  44. Програма спільних дій на 2004-2006 рр. між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Нідерландів (19.04.2004 р., набула чинності з 19.04.2004 р.) // http://zakon1.rada.gov.ua.

  45. Трудовий кодекс України: Проект від 08.12.2003 р. реєстр. №1038-2 // http://oracle2.rada.gov.ua

  46. Щодо використання роботодавцями найманої праці іноземних громадян та осіб без громадянства: Лист Інспекції по контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення Державного центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України від 24.03.2006 р. №ДЦ-12-1556/0/6-06 // http://zakon1.rada.gov.ua.

  47. Аместистов Э.М. Международное право и труд: факторы имплементации международных норм о труде.— М.: Международные отношения, 1982.— 272 с.

  48. Андрианова М.А. Трудовые отношения с участием иностранцев в системе международного частного и трудового права России: Дис… канд. юрид. наук.— М., 2002.— 156 с.

  49. Асриян Б.А. Международный труд: основные понятия // Международное публичное и частное право.— 2004.— №1.— С. 42-46.

  50. Асриян Б.А. Международно-правовое регулирование труда иностранцев (на примере нормотворческой деятельности МОТ и ООН) // Международное публичное и частное право.— 2003.— №1 (10).— С. 25-31.

  51. Давлетгильдеев Р.Ш. К вопросу об определении понятия «внешняя трудовая миграция» в российском праве // Российский юридический журнал.— 1997.— №4.— С. 15-18.

  52. Дадаев О.К. Социальная и экономическая поддержка соотечественников за рубежом (опыт стран Западной Европы) // Труд за рубежом.— 2000.— №1.— С. 106-110.

  53. Дезюбінська Л. Порядок прийняття іноземців в Україні для працевлаштування // Вісник законодавства України.— 2001.— №17.— С. 35-37.

  54. Жарков Б.Н., Рогожин В.В. Правовое регулирование труда иностранных рабочих // Советское государство и право.— 1975.— № 10. – С. 109-118.

  55. Зінченко Н.Н. Правовое регулирование трудовой миграции в странах Европейского Союза //Московский журнал международного права— 2004.—№2.— С. 233-241.

  56. Иванов С.А. Проблемы международного регулирования труда.— М.: Наука, 1964.— 343 с.

  57. Карпачова Н.І. Стан дотримання та захисту прав громадян України за кордоном: Витяг із виступу у Верховній Раді України 2 квітня 2003 р. // Адвокат.— 2003.— №2.— С. 34-38.

  58. Киселев И.Я. Сравнительное трудовое право: Учеб.— М.: ТК Велби, изд-во Проспект, 2005.— 360 с.

  59. Костин Л.А. Международная организация труда / Л.А.Костин.— М.: Издательство «Экзамен», 2002.— 416 с.

  60. Костюк В. Міжнародні акти як джерело трудового права // Право України.— 1999.— №11.— С. 97-100.

  61. Костюченко Е.В. Некоторые вопросы регулирования трудовых отношений в международном частном праве // Проблемы законности. Республиканский межведомственный научный сборник. Выпуск 39. – Х.: НЮАУ, 1999. – 220 с.

  62. Мельник С. Умови забезпечення соціального захисту українських трудящихся мігрантів за кордоном // Соціальний захист.— 2002.— №6.— С. 19-24.

  63. Овсюк А.М. Международно-правовая защита трудящихся-мигрантов и их дискриминация при капитализме.— М.: Наукова думка-К., 1980.— 146 с.

  64. Працевлаштування громадян за кордоном. Нормативні акти / Упоряд.: Л.П.Ляшко, М.О.Павлов; За заг. ред. Д.М.Курдельчука.— К.: Юрінком Інтер, 2005.— 352 с.

  65. Прудникова Т.А. Принципы и нормы международного права в сфере миграции // Вестник Московского университета МВД России.— 2006.— №2.— С. 105-107.

  66. Прудникова Т.А. Трудовая миграция как массовое явление в современном мире // Вестник Московского университета МВД России.— 2006.— №1.— С. 31-32.

  67. Сборник международных правовых документов регулирующих вопросы миграции. – М.: Международная организация по миграции, 1994.— 368 с.

  68. Семюел Л. Основні соціальні права. Практика застосування Європейської соціальної хартії.— К.: Фенікс, 2003.— 296 с.

  69. Сергєєва С.М. Нормативно-правове регулювання трудових відносин, ускладнених іноземним елементом / Дис... канд. юрид. наук.— Одеса, 2004.— 174 с.

  70. Сташків Б.І. Теорія права соціального забезпечення: навч. посіб.— К.: Знання, 2005.— С. 285.

  71. Халевинский И.В. Иммиграционная политика Канады // Труд за рубежом.— 1997.— №2.— С. 38-43.

  72. Халевинский И.В. Трудоустройство иностранной рабочей силы в США // Труд за рубежом.— №3.— 1996.— С. 96-99.

  73. Халевинский И.В. Трудоустройство иностранной рабочей силы в Австралии // Труд за рубежом.— 1996.— №4.— С. 30-34.

  74. Київець О. Міжнародно-правовий статус трудових мігрантів // Юридичний журнал.— 2004.— №4.— С.42.