Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

сканирование0001

.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
236.6 Кб
Скачать

ЗВІТ

про педагогічну практику

СтуденткиУ курсу групи 8 - 7424 - 1 біологічного факультету Ніконової Юлії Вікторівни, яка проходила практику в Запорізькому національному університеті на кафедрі фізіології людини та тварин з курсом ІДО Викладач - керівник Григорова Наталя Володимирівна 2004 - 2005 навчальний рік.

Оцінка конкретних умов навчання в даній групі:

Група ентомологів та біохіміків (гр7422 - їв). Група дружна, весела, при підготовці до заняття допомогають один одному. При проведенні дослідів проявляють активність, зацікавленість. При опитуванні добре володіють знаннями, отримують оцінки 4 або 5. Студентів, які зовсім не володіють матеріалом немає. Причина слабкої успішності окремих учнів полягає в пропуску занять через хворобу.

Навчальна робота

  1. Кількість відвіданих занять викладача - предметника 21

  2. Кількість відвіданих занять інших студентів - практикантів З

  3. Всього проведено занять 2 з них на „відмінно" - 2 .

  4. Написала 1 лекцію, розробила 2 лабораторні роботи до заняття.

  5. Скільки проведено заеять з відстаючими студентами - 2; результати цих занять - розібрані незрозумілі питання, відпрацьовані пропущені заняття.

  6. Які засоби навчання використані для активізації пізнавальної діяльностГ студентів - схеми, малюнки, таблиці.

  7. Які наглядні унаочнення виготовлені , їх роль на занятті - плакат на тему „Фази зсідання крові"

  8. Що нового запозичили і використали на своїх заняттях (і наскільки успішно) - новий матеріал з сучасних літературних джерел. Це викликало зацікавленість у студентів, поглибило їх знання.

  9. Чи вдалося провести заняття, усуваючи труднощі, які виникли при плануванні, підготовці і в процесі проведення заняття - враховуючи всі рекомендації до проведення заняття, вдалося добре провести заняття

Виховна робота

    1. Група, до якої був прікріплен студент - практикант, і її особливості. Група ентомологів та біохіміків (гр7422 - їв). При проведенні дослідів проявляють активність, зацікавленість. При опитуванні добре володіють знаннями, отримують оцінки 4 або 5. Студентів, які зовсім не володіють матеріалом немає.

    2. Які суспільно - корисні заходи проведені зі студентами групи - прибирання віварію, підготовка аудиторії та лабораторії кафедри до весняно - літнього періоду.

    3. Виховний захід, який був проведений - „СНІД - рана людства"

Методична робота

1. Скі льки разів і на які теми брали участь у бесідах:

а) з завідувачем кафедри 4

б) з керівником практики 4

в) з викладачем - предметником б

      1. З якими документами кафедри ознайомилися - з тематичним планом, програми дисципліни, журнал успішності.

      2. Опрацювання науково - методичної літератури до занять дисципліни:

  • Балаболкин М.И. Эндокринология. - 2-е изд.перераб. и доп. - М.: Универсум паблишин, 1998. - 581с.

  • Дедов И.И., Мельниченко Г.А., Фадеев В.В. Эндокринология. - М.: Медицина, 2000. - 632с.

  • Джон Ф. Лейкок, Питер Г. Вайс. Основы эндокринологии. - М.: Медицина, 2000. - 504с.

  • Потемкин В.В. Эндокринология. - 3-е изд.,перераб и доп. - М.: Медицина, 1999. - 640с.

  • Физиология человека/Под.ред. В.М.Смирнова. - М.: Медицина, 2002. -608с.

  • Шмидт Р.и Тевс Г. Физиология человека. - М.: Мир, 1996. - 877с.

  • Фізіологія ендокринної системи: Методичні вказівки/Укладачі: Григорова Н.В., Єщенко В.А. - Запоріжжя: ЗДУ, 2003. - 24с.

Висновки і пропозиції

  1. Студенти мають добрі знання та навички; предмет викликає цікавість. Підготовка до занять стала кращою, можливо, через те, що тема не важка для розуміння, а також пов'язана зі здоров'ям людини.

  2. Вважаю, що маю добрі знання з ФЛТ.

  3. Що нового ви дізнались про діяльність викладача - предметника? Діяльність викладача - предметника - це висококваліфікована розумова праця щодо підготовки й виховання спеціалістів. В ній поєднується знання вченого, та мистецтво педагога, висока культура та інтелектуальні навички, усвідомлення обов'язку та почуття відповідальності.

Найважливішим для викладача ВУЗу вважаю такі якості: організаційні здібності, професійна майстерність, розуміння та поважне ставлення до студентів.

  1. На мою думку, практика повинна включати більшу кількість проведених занять. Взагалі, вважаю педпрактику необхідною ланкою в системі професійної підготовки майбутнього викладача. Можливо, завдяки їй, багато студентів оберуть для себе саме професію викладача.

Ш. Об. 05 / УІЇксисЬй /

АНАЛІЗ УРОКУ

Дата відвідування 24.02. 05 курс, група 3 курс. Гр..7422-їв Число студентів за списком 13 чоловік. Присутні 6 чоловік Предмет ФЛТ

П.І.П. викладача Романенко Н.О. Тип заняття лабораторна робота

Тема заняття Серцевий цикл та його фази. Методи дослідження діяльності серця. Тони серця. Фонокардіографія.

Мета відвідування Ознайомитися з методикою проведення заняття студентом - практикантом.

    1. Аналіз окремих етапів заняття.

Заняття розпочалося своєчасно. На початку заняття вчителем - практикантом була чітко сформульована тема і мета заняття. Після перевірки присутніх відбулася перевірка знань студентів по заданій темі. Для цього викладач- практикант використовував такі методи, як фронтальне опитування та індивідуальне усне опитування. Запитання були сформовані чітко і ясно; спочатку формулювалися питання, а потім викликали студента. Ті питання, які викликали труднощі у студентів, були пояснені вчителем і розібрані разом зі студентами. Після перевірки знань розпочалась лабораторна робота. Викладачем - практикантом була пояснена методика реєстрації аналізу фонокардіографії." В кінці заняття студенти отримали рекомендації щодо підготовки до наступного заняття.

    1. Дотримання дидактичних принципів.

При перевірці знань студентів використовувався індивідуальний підхід. Пояснення методики проведення фонокардіографії, а також аускультації викладалось доступно та зрозуміло. При проведенні заняття використовувалися таблиці, стетоскопи, фонендоскопи, фонокардіограф. Наголошувався зв'язок з життям, необхідності знань щодо роботи серця.

    1. Використання методів та засобів навчання.

Перевірка знань проводилась з використанням фронтального опитування та індивідуального усного опитування. Закріплення матеріалу проходило при виконанні практичної роботи. Групова робота була організована при написанні схеми серцевого циклу. Було пояснено техніку вислуховування тонів, продемонстровано самим викладачем на одному зі студентів, а потім студенти самостійно вислуховували тони серця. При проведенні фонокардіографії робота виконувалась під наглядом викладача-практиканта. Тобто на занятті була організована групова і самостійна робота студентів.

    1. Виховання студентів на уроці.

При проведенні заняття наголошувалося необхідність отримання біологічних знань, як для повсякденного життя, так і для подальшого навчання; Значення методів дослідження діяльності серця для підтримання здоров'я людини, попередження розвинення патологічних станів. При виконанні фізичних вправ для дослідження діяльності серця наголошувалося значення фізичного виховання для організму. На занятті проводилися виховання загальнолюдських якостей, логічного мислення, культури поведінки. Естетичних смаків.

    1. Психологічна обстановка на занятті.

Викладач-практикант уміло володів аудиторією, підтримував дисципліну, підвищував активність студентів, сприяв розвиненню зацікавленості до предмету шляхом використання різноманітної інформації. Найбільша зосередженість уваги у студентів була при написанні схеми серцевого циклу, яку студенти виконували разом з викладачем-практикантом, при вислуховування інформації, пов'язаної з життям. Взагалі, поведінка студентів на заняття була спокійною, порушень дисципліни не було. Викладач- практикант вів себе спокійно, врівноважено, до студентів ставився з повагою.

    1. Оцінювання знань, умінь і навичок студентів.

В кінці пари були оголошені і обговорені оцінки за роботу на занятті. Всі відповіді студентів оцінені правильно; викладач, який був присутній при проведенні заняття, підтвердив правильність виставлення оцінок.

    1. Підготовленість викладача до заняття.

Перед проведенням заняття були отриманні рекомендації щодо проведення заняття. На заняття практикант прийшов підготовлений, перед початком пари були підготовленні всі необхідні до проведення заняття та роботи матеріали: таблиці, стетоскопи, фонендоскопи, фонокардіограф. Стиль роботи викладача- практиканта: енергійність, рішучість, захопленість. Мова спокійна, зрозуміла, голос гучний, зовнішній вигляд охайний.

    1. Висновки та пропозиції.

При проведенні заняття студентом-практикантом була досягнута мета. Студенти отримали необхідні знання, уміння та навички, які були закріпленні на практичному занятті. Заняття мало не тільки освітнє, але і виховне значення

.САМОАНАЛІЗ ЗАЛІКОВОГО ЗАНЯТТЯ

Дата відвідування 3.03 05 курс III, група 7422 - їв Число студентів за списком 13 чоловік. Присутні 8 чоловік Предмет ФЛТ

Тема заняття Електпрокардіоргафічне дослідження серця.

Мета заняття Ознайомити студентів з теоретичними і практичними

основами електрокардіографії.

      1. Група ентомологів та біохіміків. Група дружна, весела, при підготовці до заняття допомогають один одному. При проведенні дослідів більш активні студенти - ентомологи, але частіше підготовка до заняття гірша. Студенти - біохіміки більш відповідальні, завжди підготовлені, добре володіють знаннями, але менш активні при проведенні досліджень. Стедентів, які не володіють матеріалом, немає.

      2. Готуючи заняття, я ставила за мету ознайомлення студентів з теоретичними і практичними основами електрокардіографії. Задачі - зареєструвати ЕКГ, відзначивши відведення; зробити елементарний аналіз ЕКГ; показати важливість ЕКГ - дослідження.

      3. Як метод контролю я обрала усне опитування, в ході якого виникли труднощі щодо підготовки студентів. Не знайшли відповіді на питання про походження ЕКГ. Тому мною була надана необхідна інформація, яку студ записали в зошитах. Після цього проводила практичну роботу. При роботі використовувався електрокардіограф, малюнки, таблиці. Кожен студент отримав зразок ЕКГ для аналізу.

      4. Мені вдалося реалізувати поставлені задачі. Була зареєстрована ЕКГ, на якій студенти відмітили відведення; розпочали аналізувати ЕКГ; я вважаю, що була показана важливість ЕКГ - дослідження, в ході якого можна заздалегіть оцінити характер порушень проведення збудження в серце.

      5. Була реалізована групова та індивідуальна робота студентів. Групова - при реєстрації ЕКГ, індивідуальна - при аналізі, коли кожен аналізував окремий зразок ЕКГ.

      6. Студенти, які за хворобою не були присутні на попередньому занятті, не дуже орієнтувались в роботі електрокардіографа. Тому перед початком реєстрації ЕКГ мною був пояснений принцип роботи даного приладу.

      7. Удача заняття, на мій погляд, в тому, що була показана важливість ЕКГ - дослідження для здоров'я людини, в ході якого можна заздалегіть оцінити характер порушень проведення збудження в серце; був показан зв'язок з життям.

      8. Можливо, потрібно було надати цікавий матеріал щодо історії ЕКГ - дослідження. Також, я вважаю, що треба було приділити більше часу на практичну роботу, щоб завершити аналіз ЕКГ на парі. При підготовці до наступного заняття я спробую врахувати свої помилки.

ЩОДЕННИК

№ п/п

дата

Зміст робота

Спостереження студента за навчально- виховним процесом, його аналіз, зауваження, пропозиції

1

7. 02

Відвідала ВП „СС та дихальна с-ми" на тему „Дослідження фізіологічних властивостей серцевого м'язу"(викладач Григорова Н.В)

Перед початком роботи студ повторили матеріал щодо властивостей серцевого м'язу. Викладач приділяв особливу увагу тим завданням, які викликали труднощі. Студ виконали всі завдання і зробили правильні висновки

2

7.02

Відвідала СК „Гематологія" (викладач Єщенко В.А)

При поясненні матеріалу СК Віталій Андрійович спирався на знання, отримані студ з ФЛТ. На СК отримали більш глибокі знання. Викладач приділяв ува-у питанням, які викликали труднощі для розуміння. Пояснював важливі моменти.

п

8. 02

Відвідала лекцію по ФЛТ III курсу (викладач Паламарчук І.Г) на тему „Фізіологічні властивості серцевого м'язу. Автоматія серця."

Використовувалися методи наочності, які допомогли студ зрозуміти новий матеріал. Студ уважно слухали та робили невеликі помітки.

4

8.02

Відвідала заняття по ВФ (викладач Малько М.М) на тему „Вікові особливості нейрогуморальної регуляції вегетативних функцій."

Студ гр 7421 - 1а роботу виконували із захопленням. Було помітно особливо активних студ. Виконання роботи не викликало труднощів.

5

8.02

Відвідала СК на тему „Визначення гормонів та їх характеристика."

Викладач СщенкоВ.А використовував лекцію, як метод^цавчгщня. Студ уважно слухали, та записували новий матеріал.

6

8.02

Відвідала лекцію по ВФ (викладач Малько М.М) на тему „Введення у ВФ"

Викладач послідовно, чітко та лаконічно викладав новий матеріал.

7

9.02

Відвідала л/р по ВФ IV курсу на тему „Вікові особ­ливості нейрогуморальної регуляції вегет. функцій."

Знання студ добрі, студ уважно виконували роботу, прислухаючись до порад викладача. Малько М.М пояснював незрозумілі питання.

8

10.02

Відвідала семінарське заняття по ФЛТ на тему „Фізіологія крові." в гр.ентомологів та біохіміків.

Проводилося шляхом індивідуального усного опитування. Підготовка студ добра. Студ зі спец, біохімії більш активні і проявляють більш глибокі знання.

9

11.02

Відвідала семінарське заняття по ФЛТ на тему „Фізіологія крові."в гр. фізіологів.

Викладач ПаламарчукІ.Г. Студ активні. Мають глибокі знання зі своєї спеціалізації. Добре володіють матеріалом.

10

11.02

Була присутня на СК з теми „Поняття системи кровообігу. Еволюційні аспекти системи кровообігу. Структура та основні функції системи кровообігу вищих тварин і людини"

Паламарчук І.Г пояснив голсзні питання теми, приділяючи найбільшу увагу тим питанням, які мало освітлені в літературних джерелах.

11

11.02

Відвідала СК „Фізіологія поведінки" на тему „Введення в фізіологію поведінки"

Викладач Малько М.М застосовував лекцію. Студ слухали, записували новий матеріал. Був реалізован зв'язок з попередніми курсами.

12

12.02

Відвідала ВП у студентів з/в на тему „Техніка виготовлення гістологічних препаратів. Значення та загальні правила фіксації"

Григорова Н.В пояснила методику виготовлення гістологічних препаратів. Приділяла увагу відсталим студентам, пояснюючи всі незрозумілі моменти. Можна побачити найбільш активних студ. Кожен студ самостійно приготував препарат, що дало можливість поєднати теорію з практикою.

13

14.02

Відвідала ВП на тему „Електрокардіографічне дослідження серця людини." (викладач Григорова Н.В)

Студ проявили добрі знання та зацікавленість при проведенні ЕКГ дослідження людини. Оволоділи методикою реєстрації та аналізу ЕКГ.

14

14.02

Була присутня на СК „Гема - тологія" (викладач Єщенко В.А) на тему „Фіз.-хім властивості крові та плазми"

При поясненні матеріалу спирався на знання, отримані студ з ФЛТ. Викладач приділяв увагу питанням, які викликали труднощі для розуміння. Пояснював важливі моменти.

15

15.02

Відвідала лекцію по ФЛТ на тему „Серцевий цикл та його фази. Методи дослід, ження діяльн. серця. Тони серця. Фонокардіографія" (викладач Паламарчук І.Г)

Пояснив головні питання теми, приділяючи найбільшу увагу тим питанням, які мало освітлені в літературних джерелах. Методи наочності допомогли студентам зрозуміти новий матеріал. Студенти уважно слухали та робили невеликі помітки.

16

15.02

Відвідала заняття по ВФ гр 7421 - 16 на тему „Вікові особливості нейрогумораль­ної регуляції вегетативних функцій."

Був реалазован принцип поєднання_сеорії з практикою. Особлива активність спостерігалась при вимірюванні артеріального тиску.

17

15.02

Відвідала СК „Ендокрино­логія" на тему „Методи визначення ендокринної активності."

Матеріал цієї лекції новий для студентів, тому під час її викладання студенти записали весь новий матеріал. Ця лекція поглибить їх знання з цієї науки.

18

15.02

Була присутня на лекції по ВФ на тему „Ендокринна регуляція функцій в онтоге­незі".

На лекції був реалізован зв'язок з життям. Студенти більш докладніше вивчили функції ендокринних залоз у людей різного віку.

19

16.02

Відвідала ВП у студентів з/в на тему „Промивання, зне - воднення та заливка гістоло­гічного матеріалу. Підго - товка тканин до електронно - мікроскопічного дослід - ження."

Більшість студентів була непідготовлена до заняття, тому спочатку підготовлені студенти разом з викладачем, Григоровою Н.В, розібрали всі питання, обговорили всі методики. При проведенні заняття студенти проявляли активність, оволоділи знаннями та навичками.

20

1 /.02

Була присутня на занятті по ФЛТ на тему „Фізіологічні властивості серцевого м'язу. Автоматія серця" (викладач Григорова Н.В)

Підготовленість студентів до заняття була погана, тому деякі отримали незадовільні оцінки. На початку пари були неактивні. Зацікавленість з'явилась при виконанні чпракт.роб., при цьому студенти були сконцентровані та уважні.

21

17.02

Відвідала ВП у студентів з/в на тему „Мікротони та робота з ними."

Григорова Н.В пояснила методику роботи з мікротонами. Приділяла увагу відсталим студентам, пояснюючи всі незрозумілі моменти. Студенти активні та уважні.

22

18.02

Відвідала заняття по ФЛТ на тему „Фізіологічні властивості серцевого м'язу. Автоматія серця, (викладач Паламарчук І.Г)

Студенти активні. Мають глибокі знання зі своєї спеціалізації. Добре володіють матеріалом.

23

18.02

Відвідала СК „СС та ди - хальна с-ми" на тему „Будо­ва серця вищих тварин та людини. Кардиоміоцити. Фізіологічні властивості сердцевого м'язу."

Викладач Паламарчук І.Г більш детально розповів студентам про будову серця та його фізіологічні властивості. Студенти задавали цікава запитання по даній темі, робили відповідні записи та малюнки.

24

18.02

Відвідала СК „Фізіологія поведінки" на тему „Поведінка як фактор еволюції." (викладач Малько М.М)

Студенти слухали та конспектували нову тему. Вивчили нову форму поведінки - уроджену, ознайомилися 3 поняттям комплекс фіксованих дій. Лекція проведена у зрозумілій для студенти формі, всі питання пояснені і зрозумілі для студентів.

25

21.02

Була присутня на ВП „СС та дихальна с-ми" на тему „Дослідження звукових проявів роботи серця" (викладач Григорова Н.В)

Спочатку проводилось усне опитування; всі студенти підготовлені, добре володіють матеріалом. При виконанні роботи були уважними, проявляли зацікавленість до даної теми. Була зареєстрована фонокардіограма в стані спокою та після фіз.навантаження. На ФКГ позначені тони і шуми серця.

26

21.02

Відвідала СК „Гематологія" на тему „В'язкість, вага крові та склад плазми крові"

Викладач СщенкоВА використовував лекцію, як метод навчання. Студенти уважно слухали, та записували новий матеріал.

27

22.02

Відвідала лекцію по ФЛТ з теми„Електрокардіоргафічне дослідження серця" (викладач Паламарчук І.Г)

Використовувалися методи наочності, які допомогли студентам отримати детальту та чітку інформацію про зубці ЕКГ, та порушення, які можна виявити. Студенти уважно слухали та робили невеликі помітки.

28

22.02

Відвідала заняття по ВФ на тему „Вивчення вікових особливостей аналізаторів" (викладач Малько М.М)

Як метод контролю вмкорист.тести, які виконували на початку заняття. При виконані роботи студенти проявили активність, цікавість. Всі визначили гостроту зору, увагу та об'єм, швидкість переробки інформації. Т.ч. на занятті студенти отримали деяку інформацію про стан свого здоров'я (органа зору).

29

22.02

Була присутня на СК „Ендокринологія" на тему „Класифікація гормонів"

Використовувалися методи наочності (таблиці з класиф.гормонів), які допомогли студентам зрозуміти новий матеріал. Студ слухали, записували, зарисовували матеріал.

ЗО

22.02

Відвідала лекцію по ВФ на тему „Вікові особливості нервової системи"

Викладач особливу увагу приділив саме цій темі, т.я.нервовий центр забезпечує контроль усіх функцій організму.