Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_sesia_45_voprosov_1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
100.16 Кб
Скачать

18.Охарактеризуйте соціально-політичну сутність та наслідки “Руїни” (друга половина хvіі ст.).

Руїна” – історіографічна назва занепаду Української козацької держави у другій половині ХVІІ ст. В історичну науку цей термін було запроваджено Миколою Костомаровим. Доба “Руїни” відзначається громадянською війною і інтервенцією сусідніх держав – Польщі, Московії, Туреччини, Кримського ханства. Основною передумовою Руїни, безперечно, стала смерть Богдана Хмельницького.

Руїна призвела до занепаду української держави, вона перетворилася на жертву внутрішніх чвар, арену братовбивчої громадянської війни і стала об’єктом поділів. Можна виділити декілька причин, що привели до Руїни. По-перше, неоднорідність української еліти і боротьба її за гетьманську булаву. Серед старшини виділяється угруповання, які мають різні погляди щодо розбудови Української держави. Цікаво дослідити географічний аспект у розкладі сил української еліти доби Руїни. Так, Правобережна старшина орієнтувалася на Польщу, Лівобережна – на Московське царство. Цей історико-географічний фактор і визначив остаточний результат боротьби за Україну між Польщею та Московією.

Ще однією причиною Руїни було соціальне розмежування української нації, небажання повсталого народу підкорятися козацькій старшині, що виявлялося у розгортанні громадянської війни.

Відсутність національної ідеї, невисокий рівень політичного самосвідомості українського населення також поглиблював розкол держави.

19.Гетьманщина як форма автономної української державності на Лівобережжі у складі Російської імперії (кінець хvіі - хvііі ст.).

Після укладення між Росією та Річчю Пос-политою «Вічного миру» центр політичного життя зосереджується на Лівобережжі, яке Українці назвали Гетьманщиною, а росіяни Малоросією.Тривалий час тут зберігалася державність. Проте Москва постійно намагалася обмежети права Гетьманщини. Вирішальним періодом у стосунках між Україною і Росією були часи гетьманування Мазепи, головна мета якого- це обєднити Україну в незалежну державу.У зовнішній політиці Мазепа відмовився від орієнтації на Польщу, Туреччину, Крим. Розраховуючи зберегти автономію і розширити кордони на південь і захід, він проводив Промосковську політику. Союз зі Швецією під час Північної війни мав би за-безпечити звільнення України від Моск-ви.В соціально -економічній політиці Ма-зепа посилює феодальну експлуатацію селян і козаків, узаконює дводенну панщину для селян ,удосконалює орендну систему, сприяє будівництву шкіл друкарень,при його участі Києво-Могилянська колегія стала академією і першим вищим навчальним закладом у Європі.Продовжив справи Мазепи у відродженні Української державності П.Орлик, який розробив у квітні 1710р Конституцію.Вона мала демократичний характер і проголошувала неза-лежність України .Статті конституції пе-редбачали встановлення національного суверенітету, забезпечення демократичних прав людини, єдності та взаємодії зако-нодавчої, виконавчої і судової влади.Це визвало наступ російського самодержав-ства на права України. Петро І зменшує чи-сельність козацького війська і підпо-рядковує його Росії, примушує брати участь у всіх війнах, які вела Росія, обме-жує гетьманську владу,забороняє укр мову, веде політику терору. Створення Малоросійської колегії обмежило автономію України а знищення Запрозької Січі, ліквідація полкової системи і створення губерній, запровадження кріпасного права привело до занепаду держави. У другій половині XVIII ст. в Україні утверджується суспільно-політичний устрій, характерний для всієї Російської імперії.

1762 року до влади в Росії прийшла нова імператриця — Катерина II. Саме вона зробила останні кроки на шляху до рішучого обмеження автономії України, а згодом і остаточної її ліквідації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]