Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_sesia_45_voprosov_1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
100.16 Кб
Скачать

33.Охарактеризуйте внесок українського народу у розгром нацистської Німеччини (1941-1945 рр.).

На окупованих гітлерівцями землях панував терор, під час якого було майже повністю винищено єврейське та циганське населення, а також інші народи, яких звинувачували у відсутності відданості Рейху. Тисячі людей вмирали від голоду, оскільки окупанти не турбувалися про забезпечення надходження їжі до міст. В 230 таборах для військовополонених загинуло 1366 чол., більшість з них – від голоду.. Загалом під час війни загинуло від 7 до 8 млн. громадян України.

Партизанська боротьба на Західній Україні велася під проводом ОУН. Напередодні війни ОУН розпалася на дві течії, які не доходили одне з одною порозуміння. Це були ОУН (б) під проводом С.Бандери та ОУН (м) під проводом А.Мельника. Коли фашистські війська зайняли Львів, Бандера з прибічниками проголосили „Акт відновлення української держави”. Після двох хвиль арештів та страт (у вересні та грудні 1941 р.) ОУН під проводом С.Бандери пішла у підпілля.

Після поразки під Сталінградом за ініціативою фашистської адміністрації було створено загін „Галичина”. Це був типовий приклад колабораціонізму. Співробітництво з нацистами, які були приречені на поразку у війні, не могло нічого дати українській стороні. Катастрофа під Сталінградом створила всі передумови для початку звільнення території України від окупантів.

19 грудня 1942 р. ворога було вибито з перших поселень на території України. Після перемоги на Курській Дузі в липні 1943 р. радянські війська перейшли в контрнаступ та невдовзі звільнили Лівобережну Україну та Донбас. Київ було звільнено 6 листопада 1943 р.

В жовтні 1944 р. вся українська територія була звільнена від нацистських сил. Транскарпатська Україна була звільнена 26-28 жовтня. В листопаді З’їзд народних комітетів в Мукачеві прийняв резолюцію щодо виходу Транскарпаття з Чехословаччини та приєднання до України. Новий регіон збільшив територію України на 577 тисяч кв. км.

Матеріальні збитки СРСР під час Другої світової війни склали понад 40% всіх витрат країн, що воювали. Частина України в загальносоюзних втратах дорівнювала більше 40%. Україна постраждала більше, ніж Росія, Німеччина, Франція або Польща.

34.Соціально-економічні, демографічні й геополітичні наслідки Другої світової війни та їх вплив на Україну.

Промисловість і сільське господарство України були вщент зруйновані. Лише прямі збитки, завдані народному господарству республіки, склали величезну суму — 205 млрд крб, — яка вп'ятеро перевищувала державні витрати на будівництво нових заводів, фабрик, електростанцій, шахт та інших підприємств у роки довоєнних п'ятирічок. А загальні втрати, яких зазнали населення та народне господарство України, склали астрономічну цифру — майже 1,2 трлн крб.

Катастрофічне знизилось промислове виробництво республіки. У 1945 р. в республіці було видобуто лише 36% вугілля, вироблено до 20% електроенергії, 17% чавуну (порівняно з рівнем 1940р.). Величезна кількість товарів народного споживання, необхідних для задоволення елементарних потреб (посуд, відра, голки, шкарпетки, сірники, мило тощо) не виготовлялися практично зовсім.

Надзвичайно тяжким наслідком війни стало різке скорочення чисельності трудових ресурсів, особливо кваліфікованих кадрів. Це призвело до залучення на важку, малокваліфіковану працю, зокрема у вугільну та металургійну промисловість жінок.

Але демографічні втрати України ще більші. У січні 1941 р. в Українській РСР проживало 41,9 мільйона осіб, 3 них 14 мільйонів у містах. У 1945 р. на Україні проживало лише 27,4 мільйонів, з них 7,6 мільйонів у містах. Отже, загальні демографічні втрати становлять приблизно 14,5 мільйонів (убиті, померлі від хвороб і голоду, евакуйовані, депортовані, мобілізовані, емігранти, втрати у природному прирості).

Одним із важливих історичних наслідків перемоги над фашистською Німеччиною та її союзниками було завершення об’єднання українських земель. Радянське керівництво, спираючись на перевагу, здобуту в результаті перемоги у Другій світовій і Великій Вітчизняній війні, рішуче домагалося закріплення кордону на так званій „лінії Керзона”, що гарантувало об’єднання українських земель у складі.

Другим важливим наслідком війни було те, що 26 квітня 1945р. на конференції в Сан-Франціско Україна увійшла до складу ООН як один із засновників, тобто Україна завоювала авторитет на міжнародній арені, адже вона зробила величезний внесок у досягнення перемоги над нацистською Німеччиною та Японією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]