Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_sesia_45_voprosov_1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
100.16 Кб
Скачать

26.Охарактеризуйте діяльність визначних постатей доби Української національно-демократичної революції 1917-1920 рр.

Після Лютневої революції в Росії у лютому 1917 р. український народ тримав можливість здобути власну державність. Цю боротьбу очолила Українська Центральна. головою українського парламенту був обраний Михайло Грушевський. Він був лідером, головним конструктором політики Української ЦентральноЇ Ради, мав великий вплив на її рішення, був ініціатором та співавтором найголовніших документів. Незаперечною заслугою Грушевського стало те, що Центральна Рада за рік пройшла шлях від обережних гасел за автономію України до проголошення суверенної, ні від кого незалежної Української Народної Республіки в січні 1918 року та прийняття її Конституції уже в квітні 1918 року.

Володимир Винниченко був одним з лідерів української національно-демократичної революції 1917-1920 рр., 15 червня 1917 року був обраний головою Генерального Секретаріату, написав мемуарно-публіцистичну працю «Відродження нації», негативно ставився до гетьманського перевороту, очоливши опозиційний до влади гетьмана Український національний конгрес. Очолив Директорію УНР. Згодом виступив прихильником радянської системи влади, але потім її відкинув. У березні 1919 виїхав з україни. У праці «Відродження нації» Винниченко виклав націонал-комуністичні ідеї,які він обстоював. У 1920 вів переговори з вищим більшовицьким керівництвом про визнання незалежності Укрвїни, невдача яких змусила його виїхати до Австрії, потім до Франції, де присвятив себе творчості. Помер у 1951. Симон Петлюра народився 10 жовтня був одним із лідерів укр.. нац..-демок. Революції, з березня 1917 був членом УЦР, із травня-головою Укр. Військового генерального комітету , із червня став генеральним секретарем військових справ, але через розбіжності з Виниченко пішов у відставку. у листопаді 1918 був обраний до складу директорії УНР, а пізніше став головним отаманом Армії УНР. У 1919 вийшов зі складу УСДРП і очолив Директорію УНР.За його ініціативою був підписаний Варшавський договір,через що змушений був виїхати з країни.

27.Відродження державності українського народу, її історичні форми та моделі у 1917-1920 рр. (унр доби Центральної Ради, Гетьманат п.Скоропадського, унр доби Директорії).

Початок ХХ століття показав не життєдіяльність Романовського та Габсбурзького монархічних режимів. Поневолені нації Російської та Австро-Угорської імперій здобули право на самовизначення та вільний вибір напрямків соціально-культурногго розвитку. Для українського народу 1917-1920 роки стали роками мобілізації сил у створенні державності як необхідної і головної мети українського суспільства- відродження і розвитку нації.

Центральна рада

Функцію представника інтересів українства взяла на себе Центральна Рада , яка 9 березня 1917 року звернулась до українського народу де закликала вибирати органи самоуправління, збирати гроші в український Національний фонд, творити вільне життя

Гетьманат П. Скоропадського.

Навесні 1918 року Україна стала ареною найбільш хаотичних та складних політичних подій, нездатність ЦР опанувати ситуацію і досягти необхідного рівня країни, загроза перетворення України на німецьку колонію , підштовхнули несоціалістичні сили суспільства до державного перевороту, який завершився 29 квітня 1919року,створенням гетьманату «Українська держава».

Сучасники П. Скоропадського та історики констатують факт певного економічного піднесення України періоду гетьманату , вказують на успіхи у сфері зовнішньої політики, а також піднесення в галузі культурного життя і духовній сфері.

Директорія

У травні 1918 року партії просоціалістичгної орієнтації утворили опозиційний гетьманові Український національно-державний союз. 13 листопада для керівництва повстання був обраний тимчасовий верховний орган УНР- директорія. Виступ директорії досяг успіху тільки тому, що сирався на піднесення народної активності , на масовий рух проти політики гетьманату та окупаційного режиму. Директорія об’єднала хоч і різних за поглядами але досить впливових та авторитетних лідерів : В. Винниченка, С. Петлюру, М. Шаповала, М. Порша,та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]