Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_sesia_45_voprosov_1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
100.16 Кб
Скачать

35.Охарактеризуйте процеси повоєнної відбудови та економічного розвитку України у 1946-1953 рр.

Після завершення Другої світової війни пе-ред народом постає задача відбудови зруй-нованої економіки. Керівництво повер-нулося до довоєнної моделі розвитку на-родного господарства-проведення індустрі-алізації,приоритетний розвиток важкої промисловості.У серпні 1946 р. Верховна Рада УРСР прийняла Закон про п'яти-річний план відбудови й розвитку на-родного господарства. Ставилося завдання довести валовий продукт промисловості в 1950 р. порівняно з 1940 р. до 113%. Значні труднощі переживало сільське господар-ство. У цю сферу спрямовувалося всього близько 7% капітальних витрат. Селянство утискувалося надмірними податками. Си-туація в 1946- 1947 рр. ще більше погірши-лася у зв'язку з неврожаєм та голодом. Значно скоротилося поголів'я худоби. Міжнародна спільнота запропонувала свою допомогу в подоланні наслідків Другої світової війни та голоду, однак Москва відмовилася від неї. Народ був покинутий напризволяще. Відбудова зруйнованого на-родного господарства досягалась коман-дно-адміністративними методами, соціаліс-тична власність, панування колгоспно-рад-госпної системи, практично повна відсут-ність економічної зацікавленості праців-ника в розвитку виробництва, тотальний ідеологічний контроль. Ціною величезного напруження сил до 1950 р. були в ос-новному загоєні рани війни. Обсяг вало-вого виробництва промисловості переви-щив рівень 1940 р. на 15%. Більше, ніж до війни, добувалося залізної руди, виробля-лося продукції машинобудування, електро-енергії, цементу. Валова продукція сіль-ськогосподарського виробництва у 1950 р. становила 91% довоєнного рівня. До кінця першої пятирічки булі відбудовані Дніпрогес, заводи Азовсталь, Запоріж-сталь, шахти Донбасу, машинобудівельні заводи Київа, Харкова, Одеси. Позитивні зрушення сталися в галузях освіти, науки, культури.Поряд із цим у повоєнному роз-витку України існувало чимало проблем: однобічність, незбалансованість економіки, яка головним чином спрямовувалася на потреби військово-промислового комплек-су,значно відставало сільське господар-ство, легка, харчова промисловість, що спричиняло низький рівень життя населення , який погіршився результатами грошової реформи 1947р і девальвацією. Низьким був рівень впровадження до-сягнень науково-технічного прогресу у ви-робництво.Серйозною проблемою для вла-ди стала колективізація в селах Західної України. Країна опиналась перед необхід-ністю глибоких соціально- економічних змін.

36.Лібералізація радянського режиму, процеси десталінізації та їх вплив на Україну в період керівництва м.С.Хрущова.

5 березня 1953року помер Й.Сталін. Після його смерті у його оточенні почалася боротьба за владу.У липні 1953р.група партійних керівників на чолі з Хрущовим,що тривалий час очолював партійно-державний апарат в Україні,усунула керівника сталінського репресивного апарату Л.Берію і стала до влади

1.Політика лібералізації:

- люди були реабілітовані політично репресовані у 30-ті роки - матеріали об осудженні культа особистості Сталіна з’являлись у пресі (про ім’я Сталіна мовчали)

Після 20 з’їзду КПРС процес реабілітації прискорився,знімались пам’ятники Сталіна ,перейменовувались вулиці,викреслювали ім’я Сталіна. Але в Україні РСР процес дестабілізації просувався дуже важко,і вона мала незавершений характер.Частина україн.сиділа по статті 54(за думку сиділи) не реабілітовували.

Операція дестабілізація

Народ чекав повної демократизації життя. Не дочекався.

Заходи з реформувань суспільства спричиняли роздратування значної частини партійної номенклатури,яка за роки сталінізму звикла до свого панівного становища і не бажала цього встрачати. Тому почалась підготовка до усунення М.Хрущова.Воно сталося у жовтні 1964р.на пленумі ЦК КПРС.Усунення Хрущова від влади було відчутним ударом по реформаторській політиці і означало реставрацію багатьох явищ періоду сталінізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]