Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації нові перероблені.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

Vі. Аутовакцини: етапи виготовлення, застосування

Аутовакцини – особливий вид вакцин. Їх виготовляють у мікробіологічних лабораторіях з мікроорганізмів, виділених від пацієнта і застосовують цілеспря-мовано – для лікування цього ж пацієнта. Аутовакцинами лікують хронічні та в’ялоперебігаючі інфекції (стафілококова, герпетична тощо). Вводять багатора-зово невеликими дозами за схемою, розробленою для кожної вакцини.

Етапи виготовлення аутовакцин:

1. Посів культури – одноденну чисту культуру мікроорганізмів змивають ізотонічним розчином хлориду натрію і переносять у флакони-матраци із живильним середовищем. Культивують протягом доби із застосуванням методу аерації, що сприяє збільшенню мікробних клітин.

2. Виготовлення маточного завису мікрорганізмів – добову культуру мікроорганізмів змивають 15-20мл стерильного фізіологічного розчину.

3. Виготовлення вакцини – завис бактерій прогрівають на водяній бані при Т-50-60º С протягом 1-1,5год. мікроби гинуть, але не втрачають антигенні властивості.

4. Титрування (стандартизація) вакцин.

5. Проведення контролю вакцин.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

для студентів до практичного заняття на тему:

Алергія. Методи алергодіагностики

Актуальність теми

Застосування імунних препаратів може призвести до розвитку алергічного стану та виникнення небезпечного дпя життя пацієнта – анафілактичного шоку. Для попередження даного ускладнення (особливо при введенні лікувальних сироваток та імуноглобулінів) проводять внутрішньошкірну пробу на чутливість макроорганізму до даного препарату.

Інфекційна алергія спостерігається при багатьох захворюваннях: туберкульозі, бруцельозі, туляремії, сибірській виразці тощо. Одним з методів діагностики цих захворювань є шкірно-алергічна проба.

Ці явища спричинені накопиченням у макроорганізмі факторів імунної відповіді (сенсибілізованих лімфоцитів), які виконують не тільки функцію захисту, але й сенсибілізують його та призводять до формування гіперчутливості.

Отже, медична сестра повинна знати діагностичні алергічні реакції, вміти провести та оцінити основні алергічні проби, діагностувати ознаки анафілактичного шоку, володіти принципами профілактики і надання долікарської невідкладної допомоги.

Навчальні цілі

Знати: ♦ Принципи алергодіагностики.

♦ Діагностичні алергічні реакції та їх значення.

Вміти:♦ Проводити нашкірну та внутрішньошкірну

алергічні проби

Матеріали доаудиторної самостійної підготовки студентів Міждисциплінарна інтеграція

Назва дисципліни

Знати

Вміти

1.

Основи латинської мови

Медичну термінологію Терміноелементи

2.

Фармакологія

Антибіотики, принципи їх застосування

α- і β адреноміметики

Антигістамінні засоби

3.

Анатомія

Будову передпліччя

Визначити місце проведення шкірно-алергічної проби

4.

Основи медсестринства

Ін’єкції: підшкірні, внутрішньошкірні

Провести пробу на чутливість макроорганізму до антибіотиків (скарифікаційну).

Виконати внутрішньошкірну ін’єкцію