Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ep_1.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
410.67 Кб
Скачать

22. Поняття, склад і структура інвестицій

Інв— це довгострокові вкладення капіталу (грошей) у підпр-цьку діял-ть (для одерж прибутку). Той, хто має капітал (гроші) і вкладає його (їх) у ту чи ту комерційну справу, називається інвестором, й сам процес вкладення капіталу — інвестуванням (довгостр. фін-ням). Інвесторами можуть бути як юр, так і фіз особи, тобто як підпр-ва, так і окремі власники капіталу.

Залежно від того, де вкладається капітал (у межах країни чи за кордоном), виокремлюють внутрішні (вітчизняні) й зовнішні (іноземні) інв.. Внутрішні Інв поділяються на фінансові та реальні, а зовнішні — на прямі й портфельні. Фін. Інв означають викор-ня наявного капіталу для придбання акцій, облігацій та ін цін паперів, що їх випускають підпр-ва або держ. За такого інвестування має ісце переміщення титулів власності, котрі дають право на одержання нетрудового доходу. Реальні інв. — це вкладення капіталу (грошей) у різні сфери та галузі нар госп-ва(сусп вир-ва) з метою оновлення існуючих і створення нових «капітальних» (матер-х) благ, а як наслідок — одержання набагато більшого прибутку. Їх ще назив. виробничими інв. або кап. Вкладеннями(КВ). Зовнішні прямі інв. — це вкладення капіталу за кордоном, що за величиною становить не менше 10% вартості того чи того конкретного проекту, закордонні інв., менші за 10% вартості здійснюваного за їх допомогою кап проекту, називаються портфельними.

Різновиди і структура капітальних вкладень(КВ). КВ— це періодично здійснювані довгостр. витрати капіталу на відтворення основних фондів і об'єктів соц інфр-ри підпр-ва.

З огляду на функціональну цілеспрямованість розрізняють валові й чисті КВ. Валові КВ — це загальна сума одноразових витрат капіталу на просте й розширене відтворення вироб-х осн-х фондів та об'єктів соц інфр-ри, а чисті — витрати лише на розширене відтворення. Величину чистих КВ неважко розрахувати; для цього із загального обсягу КВ треба виключити розмір аморт відрахувань, котрі викор-ся на просте відтворення осн-х фондів та ін. майна підпр-ва.

До складу КВ включають: • вартість будівельно-монтажних робіт; • вартість усіх видів вироб устаткування, а також зарахованих до осн-х фондів інструментів та інвентарю; • інші кап. роботи й витрати( вартість земельних ділянок; проектні роботи; вартість придбаних патентів і ліцензій; витрати на підготовку експлуатаційних кадрів для підприємств). Співвідн-ня між видами КВ харак-є елементно-технологічну структуру КВ. Позитивною тенденцією в динаміці цієї структури КВ є поступове збільш. частки витрат на устаткування, інстр та інвентар за відносного зменш питомої ваги вартості будів-монт робіт.

В інвес-ній політиці підпр-в дуже важливо приймати обґрунтовані рішення щодо відтворювальної структури КВ, котра відображає спів-ня довгостр витрат на просте й розширене (технічне переозброєння і реконструкція, розширення діючих підприємств, нове буд-во) відтворення основних фондів. Головна тенденція зміни відтворювальної структури КВ полягає в значному збільшенні частки витрат на технічне переозброєння та реконструкцію діючих підпр-в у більшості галузей виробничої сфери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]