Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_YeP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
751.62 Кб
Скачать

43. Навести поняття, змістову характеристику та окремі види інноваційних процесів. Проаналізувати взаємозв’язок між окремими видами інноваційних процесів.

У загальному розумінні інноваційні процеси, що мають місце в будь-якій складній виробничо-госпо­дарській системі, є сукупністю прогресивних, якіс­но нових змін, що безперервно виникають у часі та просторі. Результатом інноваційних процесів є новини, а зап­ровадження їх у господарську практику визнається за нововведення. Технічні новини і нововведення проявляються у вигляді нових продуктів (виробів). технологій їхнього виготовлення мі. опік вироб­ництва (машин, устаткування, енергії, конструкційних матеріалів). Види: економічні — методи господарського управління наукою та виробництвом через реалізацію функцій прогнозування і плану­вання, фінансування, ціноутворення, мотивації та оплати праці. оцінки результатів діяльності; 2. соціальні — різні форми активізації людського чинника ( професійна підготовка й підвищення кваліфікації персоналу); 3. юридичні — нові і змінені закони та різноманітні нормативно-правові документи, що визначають і регулюють усі види діяльності підприємств та організацій.

Якщо локальні нововведен­ня ведуть переважно до еволюційних перетворень у сфері діяль­ності підприємств і через це не справляють якогось істотного впливу на ефективність функціонуванні та розвитку цих підприємств,, то глобальні, що здебільшого є революційними (принципово новими), кардинально підвищують організаційно-технічний рівень вироб­ництва, а завдяки цьому забезпечують суттєві позитивні зрушення в економічних і соціальних процесах. 4. технічні; 5. організаційні.

44. Розглянути сутнісне тлумачення науково-технічного прогресу. Проаналізувати форми та приоритетні напрямки нтп.

Технологічні методи все більше й частіше визначають конкретну форму і функції засобів та преметів праці, а отже ініціюють появу інших напрямків НТП,витискують з виробництва тихнічно та економічні знаряддя праці, породжують нові машини та устаткування, засобів автоматизації. Зараз принципиво нові види техніки розробляються і виготовляються під нові технології, а не навпаки, як це було раніше, коли понував примат засобів праці.НТП у галузі знарядь праці довів, що технічний рівень та якість суч. машин залежить від професійності характеристик застосовуваних для їхнього вир-ва конструкційних та інших матеріалів.Звідси випливає величезна роль створення й широкого використання нових матерівлів, що характериз. один з важливих напрямків НТП.

У галузі предметів праці варто виділити такі тенденції НТП:1. Істотне поліпшення якісних хар-тик матеріалів мінерального походження, стабілізація і навіть зменшення питомих обсягів їхнього споживання;

2. Інтенсивний перехід до застосування у все більшій кількості легких, міцних і корозійностійких кольорових матеріалів, що став можливим у наслідок появи принципиво нових техногій, які значно зменшили вартість їхнього вир-ва.

3. Істотне розширення номенклатури і форсоване нарощування обсягів продукування штучних матеріалів із наперед заданими та унікальними властивостями.

До суч. вироб. процесів ставляться такі вимоги, як досягнення масксимально можливої безперервності, безпеки, гнучкості, продуктивності, що можуть бути реалізовані лише за відповідного рівня їхньої автоматизації та мехінізації- інтегрованого та завершального напрямку НТП.Механізація і автоматизація вир-ва, яка відображає різний ступінь

заміни ручної праці машинною, у своєму безперервному розвитку послідовно, паралельно або паралельно-послідовну переходить від нижчої до вищої форми.

За умов інтенсифікації вир-ва, гострої необхідності багаторазового зростання прод. праці та радикального поліпшення її соціологізації, до корінного підвищення якості продукованих виробів автоматизація вир. процесів стає стратегічним напрямком НТП для під-вств більшості гілузей народного господарства.

Пріоритетне завдання полягає в забеспеченні комплексної автоматизації, оскільки впровадження окремих автоматичних машин та агрегатів часто не дає бажаного економічноо ефекту, через значний залишок ручної праці. Новий і досить перспективний напрямок комплексної автоматизації звязано зі створенням і впровадженням гнучких автоматизованих вир-в.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]