Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

2. За складом

а) прості – що складаються з одного факту, якого досить для настання юридичних наслідків;б) складні ( це фактичні  склади) – що являють собою певну сукупність окремих фактів, необхідних для настання юридичних наслідків

3. За тривалістю у часі

а) одноактні – що складаються з одноразового акту їх виявлення (купівля квитка, що дає право на проїзд);

б) триваючі (або юридичні стани) – тривала у часі ознака (перебування у шлюбі)

4. За відношенням до волі субєктіва) події (бувають абсолютні і відносні) – відбуваються незалежно від волі суб’єктів (стихійне лихо);б) дії – відбуваються по волі суб’єкта:

-           правомірні – відповідають вимогам норм права;

протиправні( або неправомірні: злочини або проступки) – не відповідають вимогам правових норм.

 

Обставини – складні юр. Факти, які охоплюють своїм змістом дії та події.

Правомірні юридичні факти поділяються на:

1)         юридичні акти – дії, що спеціально чиняться з метою виникнення певних юридичних наслідків (подача заяви про прийом на роботу);

2)         юридично значущі вчинки – дії, що не мають на меті спричинення юридичних наслідків, але вони виникають в силу закону (знахідка скарбу).

Як юридичні факти можуть виступати правові презумпції. Презумпція – це припущення про наявність або відсутність певних фактів, що спираються на зв’язок між фактами, які припускаються, та такими, що існують, і це підтверджується наявним життєвим досвідом. Презумпція не є достовірним фактом, а фактом, що припускається з великою мірою ймовірності і застосовується в юридичній практиці як засіб, що полегшує досягнення істини у вирішенні справи.

Правова презумпція – це закріплене в законодавстві припущення про наявність або відсутність певних юридичних фактів. Правові презумпції поділяються на:

a)         презумпції, що не можуть бути спростовані – це закріплені в законі припущення про наявність або відсутність певних фактів, які не підлягають сумнівам, а тому не потребують доказу (наприклад, презумпція недієздатності неповнолітнього);

b)         презумпції, що можуть бути спростовані – це закріплені в законі припущення про наявність або відсутність певних фактів, які мають юридичне значення до того часу, поки у відповідності із встановленою процедурою не буде встановлено інше (презумпція невинності).

 

 

145. Фактичний (юридичний) склад.Нерідко для виникнення передбачених правовою нормою юр. Наслідків потрібен не один юр. Факт, а сукупність фактів.

    Сукупність юр. Фактів, необхідних для настання правових наслідків, передбачених нормою права ( виникнення, зміна або припинення), наз-ся фактичним ( юр.) складом ( наприклад, зарахування в ВУЗ здійснюється при сукупності таких фактів: наявність атестату про сер.освіту, проплати грошей, складання іспитів та наказу ректора про зарахування).

    Фактичні ( юридичні) склади  бувають:

-     прості, вони включають факти, що належать до однієї галузі права (наприклад, укладання шлюбу – регулюється однією шлюбно-сімейною галуззю законодавства);

-     складні, вони включають факти, що належать до різних галузей права (наприклад, пенсійні правовідносини, вони регулюються трудовим та адміністративним законодавством).