Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тести з МЕВ.doc
Скачиваний:
487
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
70.14 Кб
Скачать

Міжнародна міграція робочої сили.

1. Як впливає імміграція в малу країну на рівень середньої заробітної плати в моделі специфічних факторів виробництва – б) середня заробітна плата зменшиться.

2. За моделлю факторів виробництва Хекшера-Оліна імміграція впливатиме на виробництво трудомісткого та капіталомісткого товарів у країні, що приймає, таким чином – б) виробництво трудомісткого товару зросте, а виробництво капіталомісткого товару зменшиться.

3. Міграція робочої сили – в) переселення працездатного населення з одних країн в інші терміном більше року, викликане причинами економічного або неекономічного характеру.

4. Еміграція – це б) виїзд працездатного населення з певної країни за кордон. 5. Імміграція – це а) вїзд працездатного населення в певну країну з-за кордону.

6. Міграційне сальдо – це б) різниця еміграції з країни та імміграції в країну.

7. Рееміграція – це в) повернення емігрантів на батьківщину на постійне місце проживання.

8. «Відплив інтелекту» - це а) міжнародна міграція висококваліфікованих кадрів.

9. Сучасне тлумачення міжнародної міграції – в) акумуляцію людського капіталу слід досліджувати як ендогенний фактор економічного зростання країни.

10. Причини еміграції поділяють – а) на економічні і неекономічні.

11. До економічних причин міжнародної міграції належать – в) різниця в оплаті праці, відмінності в оподаткуванні, різне пенсійне забезпечення.

12. До неекономічних причин міжнародної міграції належать – б) релігійні, політичні, стихійні, воєнні, геополітичні, особисті, екологічні.

13. Еміграція приводить – б) зменшення процентної ставки.

14. Еміграція приводить – б) збільшення доходів працюючих і зменшення доходів власників капіталу.

15. Імміграція приводить – в) зменшення доходів працюючих і збільшення доходів власників капіталу.

16. Міжнародна міграція в світовому масштабі приводить – в) збільшення обсягів виробництва.

Міжнародна передача технології.

1. Концентрація на розробці й торгівлі технологією в кількох вельми вузьких галузях виробництва має бути стратегією технологічного розвитку – г) усі відповіді правильні.

2. Міжнародний рух технології може вважатися – в) одночасно і тим, і іншим.

3. Міжнародна передача технології – це б) міждержавне переміщення науково-технічних досягнень на комерційній або безоплатній основі.

4. Технологія порівняно з іншими факторами виробництва – а) має більшу міжнародну мобільність.

5. За впливом на зміну співвідношення цін на працю і капітал НТП можна поділити – в) нейтральний, працезберігаючий, капіталозберігаючий.

6. Якщо міжнародної торгівлі немає, то будь який тип НТП приводить – б) зростання обсягу виробництва.

7. Правовими формами захисту технологій є – в) патенти, ліцензії, копірайт, товарні марки.

8. Патент – це а) свідоцтво, що дає монопольне право використання винаходу і діє протягом 15-20 років на території певної країни.

9. Ліцензія – б) дозвіл власника технології зацікавленій стороні на використання запатентованої або незапатентованої технології за певну плату протягом певного часу.

10. Копірайт – це в) право автора на показ і відтворення своєї роботи.

11. Власник технології, який продає її іншій особі, називається – а), в) ар, ент.

12. Формами передачі технології є – в) патентні домовленості, ліцензійні домовленості, «ноу-хау», інжиніринг, франчайзинг, міждержавні домовленості про науково-технічне співробітництво.

13. Інжиніринг – надання технологічних знань, необхідних для придбання, монтажу і використання куплених або орендованих машин і обладнання.

14. Ліцензія – дозвіл, який видає власник технології (ліцензіар), захищеної або не захищеної патентом, зацікавленій стороні (ліцензіату) на використання цієї технології протягом певного часу і за певну плату.

15. Роялті – періодичні відрахування від доходу покупця протягом періоду дії угоди, які залежать від прибутку, що отримується від комерційного використання ліцензії.

16. Паушальний платіж – зафіксований в угоді разовий платіж, не пов'язаний з часом фактичного використання ліцензії; розмір платежу встановлюється заздалегідь на підставі експертних оцінок.