Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

101. Поняття норми права

Норма права – загальнообов’язкове правило поведінки, що встановлюється чи санкціонується державою, має формально-визначений характер, є офіційним засобом охорони, закріплення і розвитку суспільних відносин.

Елементами норми права є гіпотеза, диспозиція та санкція. Гіпотеза – це така частина норми права, в якій виражаються обставини та умови, при яких наступає реалізація юридичних прав та обов’язків, виникають юридичні факти та правовідносини. (“якщо”). Диспозиція - (від лат. розташовую, розміщую) – це така частина норми, в якій записано саме правило поведінки суб’єктів і виражається вона в юридичних правах і обов’язках. Вона описує, що суб’єкти можуть і зобов’язані робити, яка діяльність і поведінка заборонена. (“то”). Санкція - (від лат. непорушна постанова) – це частина норми права, в якій закріплюються заходи держ. примусу у випадку невиконання обов’язків або порушення диспозиції. Санкція наступає за правопорушення. (“інакше”).

 

102. Ознаки правової норми, що відрізняють її від інших різновидів соціальних норм.

Ознаки норми права такі ж, що й права в цілому, але норма не має такої ознаки, як системність, оскільки вона регулює гру­пу певних суспільних відносин і лише в сукупності з іншими, узгодженими з нею нормами складає систему права.

Специфічні ознаки норми права:

1.  Правило поведінки регулятивного характеру — норма права вводить нове правило, фіксує найтиповіші соціальні процеси і зв'язки; впливає на суспільні відносини, поведінку людей; є модель (зразок, еталон, масштаб) регульованих суспільних від­носин. Регулятивність норми права підкреслює її дія, «роботу», яка повинна призвести до певного результату.

2.  Загальнообов'язкове правило поведінки — норма права ви­ходить від держави, повинна сприйматися як керівництво до дії, котре не підлягає обговоренню щодо доцільності.

3. Правило поведінки загального характеру — норма права має загальний (без зазначення конкретного адресата — неперсоніфікований) характер, тобто поширюється на усіх, хто стає учас­ником відносин, регульованих нормою. Як регулятор суспіль­них відносин, норма має багаторазовість застосування (напри­клад, заборона хуліганства).

4.  Формально-визначене правило поведінки представницько-зобов'язуючого характеру — норма права закріплює права і обов'язки учасників суспільних відносин, а також юридичну від­повідальність (санкції), яка застосовується у разі її порушення. Надаючи права одним, норма права покладає обов'язки на ін­ших (наприклад, молоді люди мають право на навчання, обов'я­зок Інших — забезпечити це право). Формальну визначеність норма права отримує після викладення її в законах, інших писа­них джерелах права.

5. Правило поведінки, прийняте в суворо встановленому поряд­ку, — норма права видається уповноваженими на те суб'єктами в межах їх компетенції з дотриманням певної процедури: розроб­ка, обговорення, прийняття, набуття чинності, зміна або скасу­вання чинності.

6. Правило поведінки, забезпечене всіма заходами державного впливу, аж до примусу, — держава створює реальні умови для добровільного здійснення суб'єктами зразків поведінки, сфор­мульованих у нормі права; застосовує способи переконання і примусу до бажаної поведінки, зокрема, ефективні санкції у разі невиконання вимог норми права.

Риси норми права як класичного розпорядження:

1) норма відтіняє, підкреслює кількісну і якісну сторони по­ведінки (вид і міру поведінки);

2) норма вбирає в себе всі основні властивості права (норма­тивність, формальну визначеність, стабільність, владність);

3) норма має чітко виражену структуру, складається з елеме­нтів (диспозиція, гіпотеза, санкція).

Поряд із цим норма права має внутрішній зміст:

—  є мірою свободи і справедливості;

— є результатом владної діяльності держави, яка полягає в узагальненні і систематизації типових конкретних право­відносин, що виникають у громадянському суспільстві;

— має завжди загальний характер, тобто це таке розпоряд­ження, що адресоване безлічі індивідуально не визначе­них суб'єктів і розраховано на багатократність застосу­вання за певних життєвих обставин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

104. Структура норми права.

Структура, або внутрішня форма норми права – це внутрішня побудова норми права, яка виражається у її поділі на складові елементи, пов’язані між собою.

Норма права – загальнообов’язкове правило поведінки, що встановлюється чи санкціонується державою, має формально-визначений характер, є офіційним засобом охорони, закріплення і розвитку суспільних відносин.

Елементами норми права є гіпотеза, диспозиція та санкція. Гіпотеза – це така частина норми права, в якій виражаються обставини та умови, при яких наступає реалізація юридичних прав та обов’язків, виникають юридичні факти та правовідносини. (“якщо”). Диспозиція - (від лат. розташовую, розміщую) –це така частина норми, в якій записано саме правило поведінки суб’єктів і виражається вона в юридичних правах і обов’язках. Вона описує, що суб’єкти можуть і зобов’язані робити, яка діяльність і поведінка заборонена. (“то”). Санкція - (від лат. непорушна постанова) – це частина норми права, в якій закріплюються заходи держ. примусу у випадку невиконання обов’язків або порушення диспозиції. Санкція наступає за правопорушення. (“інакше”).

 

105. Гіпотеза, диспозиція, санкція.

Гіпотеза надає рух юридичній нормі. За допомогою гіпотези абстрактний варіант поведінки

«пов’язується» до конкретного життєвого випадку, до конкретної людини, часу і місця. Призначення  гіпотези – визначити сферу і межі регулятивної дії диспозиції і правової норми.

Диспозиція – серцевина юридичної норми, яка вказує дозволену поведінку суб’єкта, (необхідну) або  заборонену (неприпустиму). Диспозиція – основний елемент норми права, у якому формується модель  самого правила поведінки, тобто міститься розпорядження про те, як слід діяти в ситуації, в  умовах, передбачених у гіпотезі даної норми.Санкція – частина правової норми, яка забезпечує  здійснення її диспозиції. У санкції виражається несхвальне ставлення суспільства, держави,  особистості до порушників правової норми (охоронна санкція). У санкції може виражатися  схвальне  ставлення у вигляді заохочення – премії, підвищення в посаді до осіб, що виконують диспозицію  (корисні варіанти поведінки) на рівні, що перевищує загальні вимоги (заохочувальна санкція). Ми  говоримо про санкції охоронного характеру.

 

 № 106. Способи викладу правових норм в нормативних актах.

За повнотою викладу норм права в статтях нормативно-правових актів розрізняють форми (способи):

 Повна – У статті містяться всі необхідні елементи норм права без посилань до інших статей.

  Відсильна – У статті містяться не всі елементи норми права, але є посилання до інших статей   цього акта, якщо є недостатні відмінності. Бланкетна – У статті містяться посилання не на якесь    конкретне нормативне розпорядження данного закону, а на інший нормативний акт. Такого роду    стаття є «бланком», що заповнюється іншим законом, джерелом права.Форми (способи) викладу норм    права в статтях нормативно-правових актів за рівнем узагальнення:Казуїстична – зміст норми     розкривається індивідуалізованими поняттями, через певні факти, випадки,ознаки та інше.

     Абстрактна  - зміст норми розкривається через загальні, абстрактні, не індивідуалізовані      поняття.

 Способи викладу норм права в нормативних актів за рівнем узагальнення:

казуїстична — зміст норми розкривається індивідуалізованими поняттями, через певні факти, випадки, ознаки та ін.;

абстрактна — зміст норми розкривається через загальні, абстрактні, не індивідуалізовані поняття.

 

110. Форми права: нормативний акт, правовий звичай, юридичний прецедент, нормативний договір.

Юридичні джерела (форми) права – вихідні від держави або визначені нею офіційно-документальні форми вираження і закріплення норм права, які надають їм юридичного, загально-обов’язкового значення. Нормативний акт – офіційний акт-документ компетентних органів, що містить норми права,  забезпечувані державою (конститут., закони, ук-зи през., постанови). Правовий звичай –   акт-документ, що містить норми-звичаї (права поведінки, які склалися в результаті багаторазового    повторення людьми певних дій), які санкціоновані державою і забезпечуються нею. Юридичний    прецедент – акт-документ, що містить нові норми права, в результаті вирішення конкретної    юридичної справи судовим або адміністративним органом, якій надається загально-обов’язкове    значення при вирішенні подібних справ у майбутньому. Нормативний договір – спільний    акт-документ, що містить нові норми права, які встановлюються  за взаємною домовленістю між    правотворчими суб’єктами із метою врегулювання певної життєвої ситуації, і забезпечуються   державою.

 

112. Конституція. Закони: їх ознаки і види.

Конституція – основний закон громадянського суспільства і держави, який має вищу юридичну чинність,  через який (відповідно до багатовікового досвіду і прагнень народу) затверджуються основи  суспільного і державного ладу і механізми їх дії, спрямовані на зміцнення держави і забезпечення  прав і свобод громадян. Конституція має основний, установчий характер, всеосяжний об’єкт  регламентації та впливу, народний, гуманістичний, реальний, прогностичний, найстабільніший  характер. Конституція є актом найвищої юридичної сили (верховний акт), становить базу для  поточного законодавства і формування правової системи держави, містить норми прямої дії.

 Конституційні норми мають вищий ступінь нормативної концентрації та цінність орієнтації.   Вона має особливу процедуру ухвалення і зміни, складний дворівневий механізм власної реалізації.

 

113. Підзаконні акти: їх ознаки і види.

Підзаконний нормативно-правовий акт – акт, який видається відповідно до закону, на підставі закону, для конкретизації законодавчих розпоряджень та їх трактування або встановлення первинних норм. Підзаконність нормативно-правових актів не означає їх меншої юридичної обов’язковості.

 Підзаконні нормативні акти різняться за юридичною чинністю. Залежно від характеру норм, що   приймаються, підзаконні нормативні акти центральних державних органів можна поділити: Такі,    що містять первинні (вихідні) норми, які встановлюють загальні основи правового регулювання.

   Та такі, що містять вторинні (похідні) норми, що розкривають і конкретизують первинні норми,     приймаються на їх підставі, спрямовані на їх виконання.

114. Дія нормативних актів у часі, просторі і за колом осіб.

Закон, як і будь-який нормативно-правовий акт, має межі своєї дії в трьох «вимірах»

1) у часі, обмежений періодом дії, коли закон має юридичну чинність. Закони починають діяти:  а) З моменту ухвалення; б) З моменту опублікування; в) З часу, який позначено в самому законі;   г) З часу який зазначено в постанові про порядок введення закону в дію. 2) у просторі, на який   поширюється дія закону. Дія може бути територіальною і екстериторіальною. 3) за колом осіб, які    підпадають під вплив закону: на основі закону у них виникають юридичні права і обов’язки.

   Закон діє стосовно всіх осіб, які перебувають на території дії і є суб’єктами відносин, на які   він розрахований. Бувають такі види законів у дії за колом осіб – загальні, спеціальні,      виняткові.